Interiér domu rozzářil architekt osvětlením

aktualizováno 
Architekt Martin Sladký má rád světlo a jeho efektů využívá jako zkušený filmař. Vyhýbá se však dramatičnosti a nepřímým nasvícením interiéru navozuje atmosféru až nebeského klidu. Poměrně brzy po zahájení stavebních prací se ukázalo, že dům ze třicátých let potřebuje spíše zbourat, než pouze zrekonstruovat.
Interiér domu rozzářil architekt osvětlením

Interiér domu rozzářil architekt osvětlením | foto: Iveta Kopicová, Living

Výsledkem byl kompromis, který zachoval půdorys i původní vzhled exteriéru stavby, ale změnil její dispozici.

Schody pod psa
S žádostí o řešení interiéru se investoři obrátili na architekta Martina Sladkého z ateliéru de.fakto. První, co jim rozmluvil, bylo betonové schodiště, které by ve vzdušném prostoru a ve světle prostupujícím luxferovou fasádou působilo obzvláště masivně.

"Za vhodnější jsem pokládal odlehčenou ocelovou konstrukci kopírující tvar schodnice. Majitelé mají psa a mysleli si, že se bude po takových schodech bát chodit, jenže brzy zjistili, že mu to vůbec nevadí."
 
Schody, stejně jako podlahy v chodbách, ale i v obytných místnostech, šatnách a toaletách, jsou z merbau s teplým hnědočerveným odstínem. Tvrdá, odolná exotická dřevina tak organicky spojuje podlahu interiéru do jednolitého celku.

Nenápadné dělení spojeného
Zvýšené přízemí se až na výjimky obešlo bez dělicích příček a v otevřeném prostoru jsou pouze dvoje dveře. Zato vysoké. "Mají ke třem metrům," prozrazuje architekt a pokračuje: "Líbí se mi velkorysé dveře, jaké byly v historických interiérech. A nevidím důvod, proč by ve vysokých místnostech měly být osazené nízké, typizované dveře."

Výška je jediná "nápadnost" zmíněných dveří, protože jinak se snaží být co nejnepostřehnutelnější, aby nelimitovaly prostor. Jsou hladké, bílé a zapuštěné v rovině zdi.

Jednotným stylem je pojatá celá hlavní obytná část - různé funkční zóny spojují pastelové barvy zařízení i textilu, potřebnou autonomnost jim zase dává prostorové řešení.

Jeho nespornou výhodou je i možnost proměny - například "obývák" může být pro větší společnost uspořádaný jako jedna místnost, v zápětí ho lze rozdělit na zákoutí u krbu a na sólo sezení u televize.


více foto

Hledání skrytých zdrojů
"Snažím se minimalizovat množství vjemů, a protože vím, že v kuchyni jich je vždycky dost, nepoužil jsem v ní klasické, přiznané osvětlení. Nenajdete tu lustr ani lampy, všechny zdroje jsou schované."
 
Celou stěnu za pracovní plochou u sporáku zakrývá deska z pískovaného skla, za kterou vodorovně procházejí trubice zářivek s předřadníkem. Dalším efektním svítícím objektem je prosklená skříňka, vznášející se na rozhraní kuchyňské a jídelní části jako svérázně pojatá vzducholoď.

Má konstrukci z nerezové oceli, ve střední části osazenou pískovaným sklem, a její sokly ukrývající zářivky jsou z plastu. Nepřímé osvětlení kuchyně doplňuje světelná rampa za horní částí nábytkové sestavy.
 
Čárymáry blik
Do místností a prostor, kterými uživatel prochází nebo se v nich nezdržuje extrémně dlouho - to znamená do předsíně, chodeb, šaten, spižírny i garáže - naplánoval poučený architekt místo vypínačů čidla, reagující na pohyb.

Je to šikovné a úsporné zároveň: když večer vstoupíte do domu, nemusíte v nepříjemné tmě dlouhou dobu šmátrat po knoflíku - světlo naskočí samo. A když prostor opustíte, samo se vypne.

Zejména zapomnětliví jedinci tak mají o starost méně a nezkazí si víkend na chatě pochybnostmi, zda v komoře zhasli, nebo ne. "Není nad osvícené svícení," říká architekt.

Další informace najdete v Living 9/2005

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Obývací kuchyně ve srubu vyšla na 500 tisíc. Zábradlí muselo pryč

Obývací kuchyně v přízemí získala novou moderní tvář.

Lucie svůj srub za Prahou miluje. Ráda by se do něj s rodinou přestěhovala na trvalo. Místnosti však nejsou pro...



Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Pořídili si kuchyň ve stylu staré Anglie. Vyrobil ji truhlář z Walesu

Na míru navržená kuchyňská linka je ručně vyrobena z masivního dřeva a také je...

Nenápadný typový dům nedaleko Prahy dostal díky novému zařízení punc solidnosti a nadčasové důstojnosti. Vstoupíte-li...

Bydlení v pronajatém bytě: mladá výtvarnice ho upravila po svém

Pohovka v obývacím pokoji má víceúčelové využití – je reprezentativním místem...

Je mladá, krásná a velmi talentovaná. Řeč je o ilustrátorce Tině Minorové, kterou jsme navštívili v jejím bratislavském...

Mají dům jak z anglického venkova. A uvnitř minimum věcí i nábytku

Přizpůsobivý dům. Začátkem 90. let ho začal stavět Zoltánův otec, dokončili jej...

Nevelký přízemní dům upravila a zařídila máma dvou dětí postupně tím, co bylo jejímu srdci blízké, i podle potřeb...



Najdete na iDNES.cz