Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Interiér domu pro mladou rodinu rozsvítily barvy i vtipné nápady

  1:00aktualizováno  1:00
Dům v developerském projektu nedaleko Prahy posunuli mladí architekti ze studia Boq architekti do kategorie individuálního projektu. Velkou výhodu bylo, že se k zakázce dostali včas, dům byl teprve v hrubé stavbě.

Celý obytný prostor se otevírá směrem ven do zahrady. | foto: Alexandra Timpau

Architekti Miroslav Stach a Jana Stachová dispozici novostavby z velké části předělali. Zbouraly se i některé příčky, aby vše dispozičně lépe fungovalo. „Do domu se tak podařilo například dostat i shoz na prádlo z koupelny v horním patře do komory v přízemí,“ upozorňuje architekt Miroslav Stach. 

Základem interiéru se stala strohá geometrie a bílá barva v kombinaci s přírodním olejovaným dubem a antracitově šedými plochami jako podkladem pro barevné hrátky v prostoru.

Kuchyňský ostrůvek má atypický tvar.

Kuchyňský ostrůvek má atypický tvar.

Interiér byl navržený pro mladý pár s dítětem (a dalším „v plánu“), kterému záleží na každém detailu. Architekti proto vytvořili neutrální kulisu, kterou lze téměř libovolně doplňovat prvky podle vkusu majitelů.

„S klienty byla výborná spolupráce. Jsou velkými fanoušky jednoduchých, čistých linií, nebojí se materiálů, jako jsou například cementové stěrky. Oceňují materiálovou jednoduchost, pro barevně výrazné prvky se nadchli,“ hodnotí spolupráci architektka Jana Stachová. Ta tak fungovala velmi, i díky věkové spřízněnosti všech zúčastněných.

Barevnost a materiály

Architekti ze studia Boq použili bílou barvu jako základ. A to jak na stěnách a vestavěném nábytku, tak na podlaze z cementové stěrky v přízemí domu. To vše v kombinaci s přírodním olejovaným dubem, který se z patra domu přelévá po schodišti až do přízemí, a takříkajíc protíná strohou bílou cementovou stěrku.

Fotogalerie

Nábytkové kusy navrhli architekti převážně v kombinaci přírodního dubu, antracitových šedých ploch a bílé. Interiér tak balancuje na hranici strohosti v použitých materiálech i tvarosloví nábytku, ale to bylo záměrem, díky kterému dochází k daleko silnějšímu vnímání venkovního prostoru.

Podařilo se i to, že se zahrada stala takřka součástí hlavního obytného prostoru, jako by tvořila nekonečně se měnící živý obraz, který je tím nejsilnějším a nejdůležitějším prvkem celého interiéru.

Veškeré nábytkové kusy (skříně, skříňky, postele, pracovní stůl, kuchyňská linka) byly vyrobeny na míru podle autorského návrhu architektů

Úpravy dispozice

Architekti se k zakázce dostali relativně včas, takže mohli změnit dispozici prostoru a provést i další stavební úpravy.

Podél vstupní chodby navrhli technické zázemí s šatnou a s průchodem do garáže. Je zde i samostatná toaleta. Stěnu, která toto zázemí odděluje od chodby, vyřešili autoři nábytkově, jde o kombinaci pevných panelů a skrytých dveří.

Chodbu přerušuje nástup na schodiště do patra, přičemž celé schodiště i tento nástup jsou z odlišného materiálu než podlaha v přízemí.

Interiér působí i díky barvám mladistvým a svěžím dojmem.

Interiér působí i díky barvám mladistvým a svěžím dojmem.

Hlavnímu obytnému prostoru dominuje kuchyňský pracovní ostrůvek v atypickém tvaru, který doplnil kuchyňskou sestavu s pracovní plochou podél celé jedné stěny místnosti. Celý prostor se pak otevírá směrem ven do zahrady.

V patře došlo k výraznější dispoziční úpravě: oproti původním plánům zde vznikly dvě koupelny, jedna pro dětský pokoj a pracovnu/pokoj hosta, druhá jako součást „rodičovského křídla“, ložnice se šatnou. Mezi ložnicí a koupelnou rodičů byl vytvořený průzor z mléčného skla pro navození intimní atmosféry.

„Klienti nám důvěřovali, návrh interiéru včetně celého konceptu, barevného a materiálového řešení, probíhal hladce. Veškeré zařizovací předměty (svítidla, pohovky, stolky, židle a podobně) pořídili buď podle našeho doporučení, nebo si je sami vybrali a poslali nám je ke schválení. Měli jsme tak stavbu pod kontrolou do posledního detailu,“ dodávají na závěr oba autoři.

Koupelna v bílé a šedé - nechybí zde samozřejmě dekor dubu.

Koupelna v bílé a šedé - nechybí zde samozřejmě dekor dubu.

Návrh interiéru domu

Boq architekti - Ing. arch. Miroslav Stach, Ing. arch. Jana Stachová

Jsme mladí architekti, tvůrčí duo. Jsme blázni do architektury, specializujeme se na malé prostory, které si žádají odlišný přístup. Malé byty mají svá specifika, vyžadují komplexní přístup a inovativní myšlení. Je třeba orientovat se na detail, nebát se nápaditých a často neobvyklých řešení. Jedině tak lze docílit toho, že malý byt nabídne plnohodnotné bydlení a nebude jen místem na spaní.

Máme svůj styl, za kterým si stojíme, ale rádi se učíme novým věcem a nebojíme se rozšiřovat naše obzory. Nemáme žádné motto, našim cílem je kvalitní architektura, design a spokojený klient, který nás doporučí.

Fotografie: Alexandra Timpau



Témata: architekt, Koupelna, DU

Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Katastrofy českých domácností. Co všechno dokážou naše zlaté ručičky

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně...

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně zfušovanou práci, nekvalitní provedení a někdy...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Těšili se na chalupářskou idylu. Čekal je jen stres a boj o peníze

1

Andrea a Adam z Příbrami toužili po rekreačním domku v přírodě. Ten se jim sám nabídl při jedné cestě na Šumavu....

Ani nákladná rekonstrukce malý byt nezvětší. Někdy je lepší stěhování

Přítomnost dětí je vidět i v obývacím pokoji.

Architekt si často připadá jako „nafukovač balonků“. Lidé touží po tom, aby se jejich prostor nafoukl jako pouťový...

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...



Najdete na iDNES.cz