Pozemek má 414 metrů čtverečních. Rodina z něj vytěžila maximum

  1:00aktualizováno  1:00
Rozvětvená rodina si nechala v indickém Hajdarábádu postavit velkolepý dům na pozemku velkém 414 metrů čtverečních. Architekti rodinné sídlo vyhnali do výšky a díky tomu mají tři generace dostatek volného prostoru i soukromí.

V každém patře jsou k dispozici otevřené terasy s chráněnými výhledy a množství promyšlených průhledů. | foto: SpaceFiction Studio

Rodina drží v Indii při sobě. Členové klanu se navzájem podporují a větší odloučení se příliš nenosí. Tak to je i u rodiny, která přišla z venkova do Hajdarábádu za nejmladším členem. Ten získal ve městě velmi dobrou práci.

Jihoindické město, jehož sláva, věhlas a počet obyvatel rostou raketovou rychlostí, je šesté největší v Indii. Hajdarábád si oblíbila bohatá mladší generace IT specialistů a technických odborníků. Z původní vtipné přezdívky Cyberabad se stala realita a nově vznikající čtvrť už název používá v běžné komunikaci.

Fotogalerie

Uprostřed Cyberabadu, na rohovém pozemku o rozměru 18 × 23 metrů, se rodina rozhodla nově zakotvit. Opustila své venkovské sídlo obklopené přírodou a mladší členové oslovili přátele, aby jim pomohli vybudovat nový domov.

Do projektu rodinné vily se pustilo studio SpaceFiction, které tvoří partneři Baba Sashank a Vindhya Guduruová. Nebylo jim ještě ani třicet a indická média o nich psala jako o nových hvězdách, které zlepšují každodenní život v Indii právě svými realizacemi hotelů, obchodů i rezidenčních vil.

Skvělým příkladem je i elegantní nárožní městská vila. Snoubí v sobě příjemně vyvážený mix aktuálně populárního nábytkářského retra, skutečné historie, náboženských parametrů, otevřeného plánu a moderní puristicky nadčasové linie stavby.

Zatím v letos dokončeném domě žijí tři generace: investor s manželkou, rodiči a prarodiči, příchod nové čtvrté generace je na spadnutí. Běloskvoucí stěny doplňuje veselá žlutá barva, na které se shodla celá rodinná rada. Pro hinduisty je žlutá vyjádřením radosti a štěstí a nese v sobě také duchovní rozměr.

Zvenčí budí zdání činžáku, je to ale vertikálně usazená rodinná vila.

Zvenčí budí zdání činžáku, je to ale vertikálně usazená rodinná vila.

Přízemí vily patří servisnímu zázemí domu a to doslova. Ve zdejších pokojích bydlí služebnictvo, připravena jsou garážová stání minimálně pro pět automobilů a motorek. V dalších patrech se protínají společenské zóny a obývací pokoje se soukromými ložnicemi prarodičů, rodičů i nejmladší generace, která bydlí v domě nejvýše.

V každém patře jsou k dispozici otevřené terasy s chráněnými výhledy a nekonečné množství promyšlených průhledů. Rodina je stále ve vizuálním kontaktu, přesto si jednotlivé generace zachovávají i potřebnou dávku soukromí.

Majitelé si přáli zejména dostatek volného a ničím nezastavěného prostoru. Kdekoliv v domě si mohou zacvičit jógu, odpočinout si a nabrat síly a samozřejmostí je pro praktikující věřící také moderní podoba modlitebny.

Autor: pro iDNES.cz
Témata: Bydlení , ProStory

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Chalupu zrekonstruovali, vyšlo je to však dráž než postavení nové

Při přestavbě zbyly z původního domu jen obvodové zdi a část střešní...

Ještě nedávno chalupa připomínala Šípkovou Růženku zarostlou v trní. Deset let v ní nikdo nebydlel. Pro budoucí plány...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Obývací kuchyně pro rodinnou smečku. Pohodová proměna stála 100 tisíc

Paní Lenka se rozhodla proměnit svou obývací kuchyni.

Lenka si potřebuje doma především odpočinout. Její muž je často v zahraničí a ona tak tráví nejvíc času se svými dětmi,...

Další z rubriky

Opera v Sydney nesplnila zadání, porota ji vyřadila. A přece stojí

Opera v Sydney byla v prvním kole soutěže vyřazena, protože autor nesplnil...

Obří plachetnice kotvící v přístavu, roztažená křídla exotického ptáka či milující se želvy, to vše připomíná budova...

Dům pro rodinu, který všechny přežije a odolá i nemilosrdnému počasí

Interiéru dominuje dřevo, hutný samet, kámen a teplé vlněné koberce.

Mladá irská rodina se třemi dětmi se rozhodla, že si postaví dům, který bude dobře sloužit i budoucím generacím. Na...

Soutěž pro komplikovaná místa v Praze hledá unikátní projekty

Ondřej Chybík: Projekt 2050 a jeho vnitřní uspořádání vychází z teorie...

Praze chybějí pozemky pro novou výstavbu bytových domů. Obyvatelé městských částí mnohdy brání novým projektům, protože...

Najdete na iDNES.cz