Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Impozantní byt vznikl na Vinohradech ze tří malých. Oplývá knihami

  1:00aktualizováno  1:00
Byt o ploše 219 m² vznikl v novostavbě na Vinohradech. Nabízí množství světla a vzdušný prostor zařízený v příjemně moderním stylu.

Spojením tří bytů v posledním podlaží vznikl "královský"prostor plný světla. | foto: Jaroslav Kvíz

Byt, který byl vytvořen ze tří malých, není luxusní jen zmíněnou plochou, ale také polohou na pražských Vinohradech v projektu Riegrovy sady. Do luxusní kategorie jej řadí také umístění v rámci samotného domu v posledním patře. K obytnému prostoru patří i balkony nabízející výhled na Pražský hrad.

Interiér poskytuje veškeré pohodlí i možnost soukromí pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi, dívkami ve věku 7 a 17 let. Dispozičně jej tvoří obývací pokoj s jídelnou a kuchyňským koutem, které lze v případě potřeby oddělit skleněnými posuvnými dveřmi, čtyři uzavřené ložnice, dvě koupelny, dvě šatny a komora.

Obývací pokoj lze oddělit od jídelny posuvnými skleněnými dveřmi.

Obývací pokoj lze oddělit od jídelny posuvnými skleněnými dveřmi.

Příliš mnoho světla

Poslední patro domu přineslo tomuto bydlení nesporné výhody: nádherný výhled, jistý pocit soukromí, ale také dostatek světla, respektive jeho přemíru, kterou bylo nutné usměrnit.

Ačkoli si majitelé bytu většinu základních věcí navrhovali sami, v tomto případě přizvali na pomoc architekta, aby nežádoucí množství světla vyřešil. Bylo třeba interiér "učesat" a pokud možno mu vtisknout určitý charakter.

"Navrhoval jsem detaily, osvětlení a další souvislosti. Protože hlavní okenní fronta je orientována k jihu, dochází zde ke značnému přesvětlení obytného prostoru, ale i jídelny a kuchyně. Proto bylo záměrem tuto část ztmavit a zútulnit," vysvětluje architekt Luboš Sekal.

Fotogalerie

Využil k tomu střední část bytu, kde byla instalována vzduchotechnika, tudíž pod konstrukcí stropu byla snížená část.

Použitím obkladu stropu z dýhovaného materiálu ze stejné dřeviny, jako je podlaha, se snížila hladina denního osvětlení i opticky celá střední partie bytu. Zdůraznil se tak vlastní dominantní prostor.

"Zároveň se opticky propojila chodba vedoucí do zadních partií bytu, ložnic a koupelen s obytnou částí," vysvětluje architekt Sekal, který s majiteli spolupracuje již 15 let.

V jednom duchu

Zmíněný podhled proniká i do jednotlivých pokojů, což podle architektových slov celý byt opticky scelilo. S tímto ztmavením prostoru bylo třeba řešit umělé osvětlení.

"S oblibou užívám reflektorové osvětlení instalované do elektrolišt s možností posuvu, tedy změny polohy a směru světelného toku. Preferuji světelné zdroje s úzkým úhlem vyzařování světelného toku tak, aby se materiály použité na stěnách i na podlaze tímto lokálním světelným tokem podpořily a dosáhly živějšího výrazu," říká Luboš Sekal.

Používá raději halogenové žárovky pro jejich 100% barevné podání, byť příliš úsporné nejsou, jejich ekvivalent podle něho ale dosud neexistuje. Svítidla nesou značky Flos a Artemide.

Šedá barevnost stěn nechává vyniknout výtvarným dílům.

Šedá barevnost stěn nechává vyniknout výtvarným dílům.

V neutrálních barvách

Barevnost stěn je podřízena dominantní barvě ořechového dřeva použitého na podlahách, podhledech, dveřích a knihovnách. Barvy reagují i na přemíru světla v jižní části, kde přispívají ke snížení jeho hladiny, ale jsou také pozadím pro umístění výtvarných děl.

"Pro snížení vysokého kontrastu jasů jsem zvolil neutrální barevnost šedých odstínů, které jsou svým chladným charakterem protipólem k plochám z přírodního dřeva, podporují jeho výraz a zároveň tvoří neutrální pozadí výtvarných děl," dodává architekt.

Záměrně málo výraznou barevnost nesou také dveře, které nejsou vyrobené z ořechového dřeva. "Posuvné dveře jsou ze skla, zbývající ze dřeva lakovaného tmavě šedivou barvou," podotýká majitelka.

Jedna ze dvou šaten s posuvnými dveřmi v šedé barvě

Jedna ze dvou šaten s posuvnými dveřmi v šedé barvě

Knihovny a knihovničky

Na první pohled upoutá množství knih, respektive počet knihoven. Mají svůj význam a není jím pouze uložení knih. Byly navrženy jako řešení pro nevyužitá místa, která vznikla po spojení tří bytů.

"Po spojení v jeden celek vzniklo mnoho nik a hluchých prostor. Vyplňují je zmíněné atypické knihovny, vestavěné skříně a podobně, takže se docílilo jednotného základního výrazu celého bytu. Investor jej navíc vkusně doplnil typovým nábytkem. Tento lapidární charakter se udržel a byt není zahlcen nevhodnými předměty či zásahy," podotýká architekt.

Pokud jde o zmiňované vybavení, je směsicí nábytku vyrobeného na míru a typových kusů pocházejících od osvědčených kvalitních firem i značek. Odpovídá celkovému ladění bytu, ať už barevně, či tvarově.

Jídelní židle Eames Plastic Armchair od Vitry

Jídelní židle Eames Plastic Armchair od Vitry

"Knihovny, skříně, podhledy a nábytek do pracovny vyráběla na zakázku společnost Massive 94, šedý nábytek do pokoje pro starší dceru pak firma Tita. Bílý nábytek pro mladší dceru pochází od firmy Locco group, rohovou pohovku Sketch v obývacím pokoji jsme koupili v Ligne Roset, koberce ve Stockist," vypočítává majitelka.

Podobně neutrální, přitom ryze moderní, je vybavení kuchyňského koutu: vestavěný kuchyňský nábytek značky SieMatic, černou žulovou desku i spotřebiče pořídili majitelé v Miele Center Stopka. Židle Eames Plastic Armchair vyrobila Vitra.

Kuchyně provedená v decentní šedé barevnosti s černou žulovou deskou působí

Kuchyně provedená v decentní šedé barevnosti s černou žulovou deskou působí čistě a ryze moderně.

Kuchyňský kout odděluje od prostoru jídelny barový pult.

Kuchyňský kout odděluje od prostoru jídelny barový pult.

Nadšení trvá

Stane se, že i sebepečlivěji navržený i zařizovaný byt po nějaké době užívání odhalí určité nedostatky, nepraktičnosti, majitelé začnou něco postrádat nebo naopak, něčeho je příliš. V tomto případě se ani po dvou letech, kdy rodina v bytě bydlí, nic takového nestalo.

"Se vším, co jsme zde vytvořili, jsme naprosto spokojeni. Byt jsme vymýšleli a navrhovali téměř sami. Vzhledem k tomu, že se stavba neustále prodlužovala, jsme měli dost času. Naše zkušenost říká, že spěch se v takových případech nevyplácí," dodává spokojená majitelka.

Nábytek v pokoji sedmileté dcery nese značku Locco.

Nábytek v pokoji sedmileté dcery nese značku Locco.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Představy mladých o bydlení: záclony nemusí, zato obchod v domě ano

Takto si představují mladí ideální bydlení: záclony nejsou potřeba, kolo jako...

Za našich mladých let tohle nebývalo! Tak tuto větu lze slyšet často. Je pravdivá, zejména generace takzvaných...

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Najdete na iDNES.cz