Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ikea ani minimalismus ji neoslovují. Když si mladá žena zařizuje byt po svém

  1:00aktualizováno  1:00
Na rekonstrukci a zařízení bytu jí musely stačit dva měsíce. Víc času kvůli svému pracovnímu vytížení neměla. Po zkušenostech s finančními požadavky architektů se však spolehla jen na vlastní nápady.

Stará vila v Mariánských Lázních pamatuje hodně. Německého majitele vystřídali po válce nájemníci, kteři přicházeli a odcházeli. Nakonec skončilo vše prodejem jednotlivých bytů.

Jeden z nich si koupil mladý pár, kde je – alespoň pokud jde o bydlení - hlavním motorem podnikavá Sandra. Finanční požadavky architektů ji přivedly k přesvědčení, že si poradí raději sama.

Původní parkety stačilo repasovat

Původní parkety stačilo repasovat

Velký malý byt

Ačkoliv má byt téměř 120 metrů čtverečních, je to pouze 2 + 1. Obrovitý obývák (více než 40 m2), ložnici a malou kuchyňku doplňuje romantická zimní zahrada, předsíň a malá koupelna.

Byt sice mladí majitelé kupovali v poměrně špatném stavu, ale dobrý základ "starých dobrých časů" dával šanci obnovit jeho původní lesk.

Rozměry obýváku dovolily použít i černý nábytek a tmavé tapety

Rozměry obýváku dovolily použít i černý nábytek a tmavé tapety

Staré parkety po přebroušení a nalakování tak opět dokázaly, proč se označují jako vícegenerační podlaha. Vyplatila se i repase původních dřevěných oken, která pamatují doby, kdy řemeslníci odváděli bezchybnou práci. Naštěstí se podařilo najít jejich důstojné nástupce, ti vrátili oknům i kování původní podobu. Nic se nemuselo měnit.

Zatímco v obýváku a ložnici se snažila Sandra obnovit veškeré původní stavební prvky, v kuchyňce to už možné nebylo. Tu totiž v průběhu desetiletí postupně zvelebovali předchozí nájemníci, každý ovšem po svém.

Původní kuchyně s nábytkem po předchozím nájemníkovi

Stav po předchozím nájemníkovi

Průhled do původní kuchyně

Průhled do původní kuchyně

Podlaha a obklady už tak dávno nebyly původní, elektrické rozvody také dnešním požadavkům nestačily. Tady se muselo měnit vše.

Především však byla kuchyně oddělená od obývacího pokoje ještě úzkou chodbičkou, do níž se vstupovalo z předsíně. A protože dům pochází z doby, kdy se kuchyně důsledně obracely svými okny na sever, je naprosto logické, že se noví majitelé snažili kuchyni co nejvíce přiblížit k obývacímu pokoji.

Statik povolil odstranit pouze část příčky

Statik povolil odstranit pouze část příčky

Rekonstrukci bylo nutné zvládnout za dva měsíce

Rekonstrukci zvládli za dva měsíce

V malém a tmavém prostoru se dobře necítili, kontrast mezi "kamrlíkoidní” kuchyní na jedné straně a velkými a světlými pokoji s výhledem do zahrady na druhé byl příliš markantní. A tak se bouraly příčky.

Strop v kuchyni snížil podhled, který tak zakrývá odtah pro digestoř

Strop v kuchyni snížil podhled, který tak zakrývá odtah pro digestoř

Bar, kam chodí lidé rádi

Sandra se pro zrušení příček a expanzi kuchyně do chodbičky rozhodla okamžitě. Statik jí však její prvotní destrukční euforii rychle zkazil.

"Kvůli statice povolil zbourat nenosnou příčku mezi kuchyňkou a chodbou, ale u nosné zdi do obývací pokoje jsme směli pouze vybourat průchod, v jehož středu musel navíc zůstat zpevňující sloupek," vysvětluje Sandra.

Pro vybavení kuchyně použila majitelka většinou typový nábytek (Scavolini), jen minimum kusů – například kuchyňský bar – vzniklo na zakázku. Posezení u baru se tady hojně využívá. Návštěvy tak přímo "z první řady” sledují, co jim Sandra, která ráda a dobře vaří, chystá na ochutnání.

V kuchyni se střídají bílé lesklé plochy s dezénem tmavého dřeva

V kuchyni se střídají bílé lesklé plochy s dezénem tmavého dřeva

Ostrůvková kuchyně s výkonnou digestoří (odtah je vedený v sádrokartonovém podhledu nikoli do komína, ale obvodovou zdí rovnou ven) se výborně osvědčila. Dovoluje i bezproblémovou komunikaci s hosty v obývacím pokoji.

Navíc za pár týdnů bude mít Sandra o důvod víc, proč mít z kuchyně dokonalý přehled o dění v obývací části. Prvorozený potomek by se totiž do kuchyně nevešel ani v pojízdné postýlce.

Byt si paní Sandra navrhla sama, rekonstrukci i zařízení zvládla za dva měsíce

Byt si paní Sandra navrhla sama, rekonstrukci i zařízení zvládla za dva měsíce

Minimalismus nemusí

Sandra se netají tím, že má ráda odvážné barevné kombinace i výrazné tvary. "Minimalismus opravdu nemusím. Do takového domu a do místností s vysokými stropy se nehodí ani IKEA, po které dnes sahá většina lidí, musela jsem proto hledat jiné řešení,” vysvětluje Sandra.

Svou volbu zařízení tak postavila na kontrastu bílé a černé, které doplnila výraznými dezény, zlatou a vínovou barvou. Obývák opticky zkrátila tmavou vliesovou tapetou.

"Můj styl se nemusí líbit každému, ale mně a mému příteli vyhovuje. Potřebuji funkční kuchyni pro vaření, ale tam, kde odpočívám, už rozhodují i pocity," říká majitelka.

Obývák s kuchyní spojuje průchod, v němž bylo nutné ponechat podpůrný sloup

Obývák s kuchyní spojuje průchod, v němž bylo nutné ponechat podpůrný sloup

"Ne, v žádných časopisech o bydlení jsem inspiraci nehledala," směje se půvabná a živá Sandra. Vystudovala hotelovou školu, řadu let žila v zahraničí a po návratu se pustila i s přítelem do podnikání v oboru, který vystudovala.

Právě zkušenost s architekty, kteří jim měli pomoci při rekonstrukci malé restaurace a požadovali jen za návrh částku ve výši několika set tisíc korun, přivedli mladou ženu k razantnímu rozhodnutí: spolehnout se jen na sebe.

"Tohle byl už můj čtvrtý byt, který jsem zařizovala pro sebe, ale už jsem si to vyzkoušela i pro známé," říká žena, která má v sobě energii za dva. A nejen v době těhotenství.

Ložnice i díky dvě oknům, vysokým stropům a bílé barvě působí hodně vzdušným dojmem

Ložnice i díky dvě oknům, vysokým stropům a bílé barvě působí hodně vzdušným dojmem

Do staré vily by se jí líbily romantické prvky i stylový nábytek, ale ten mívá jednu chybu – cenu. Proto se při zařizování nerozpakovala sáhnout po nově vyrobených retro variantách. Některé starší kusy nábytku zase stačilo opravit a nalakovat.

Na renovaci čeká ještě zimní zahrada, kde lze skvěle odpočívat v létě, ale i v zimě.

Dům postavený ve svahu z ní nabízí úžasný výhled do zahrady a korun starých stromů.

Ospalý poklid lázeňského města tu funguje nejlépe po dobrém nedělním obědě. Nová rodinná situace si však vyžádá i další změny. Iniciativní Sandra tak počítá s rozšířením bytu o další prostory.

Z původně velké rodinné vily se stala činžovní, kde se jednotlivé části postupně prodávaly. Statik proto bude časem mít opět práci, tentokrát nebude bourat příčky, ale pravděpodobně počítat schody do prostoru o patro výš.

V zimní zahradě, která čeká na rekonstrukci, skončily i zbytky nábytku z předchozího bytu, přesto je zde za jakéhokoli počasí příjemně

V zimní zahradě, která čeká na rekonstrukci, skončily i zbytky nábytku z předchozího bytu, přesto je zde za jakéhokoli počasí příjemně

Autor:



Nejčtenější

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...



Nad řekou si postavili dům, který vypadá jako loď. Povodní se nebojí

Architekt Jiří Pilka navrhl stavbu na pilotách. Záměrně použil stylové prvky,...

Vysoký dům připomíná zaoceánskou loď, a není to náhoda. Manželé Klára a Radek Křížovi milují moře i svou řeku, na...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Rodinný dům ve svahu je otevřený světlu i díky terasám a spoustě skla

Téměř všechny pokoje mají možnost přímého nebo bočního výstupu na terasy domu,...

Majitelé s bydlením v rodinném domě již měli zkušenost, ale starý dům jim už z mnoha důvodů nevyhovoval. A tak hledali...

Další z rubriky

Vy plaťte, já developer nic nemusím. Koupě bytu vyžadovala pevné nervy

1

Manželům Ladě a Petrovi Broumovým se zalíbil byt v developerském projektu nedaleko Prahy. Vyhovoval jim svou rozlohou,...

Skvělý dům má hvězdné sousedy. Majitelé se ho po 22 letech zbavují

Wittering House stojí v obci West Wittering v anglickém Západním Sussexu....

Wittering House stojí v obci West Wittering v anglickém Západním Sussexu. Majitelé, kteří koupili dům v roce 1996, jej...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Najdete na iDNES.cz