I zdobení vánočního stromku podléhá módě

  • 15
Bez vánočního stromku si většina českých domácností nedovede Vánoce vůbec představit. Až do poloviny minulého století se zdobila hlavně jedle, v současné době je vzácná, proto ji často nahrazují smrk a borovice.

Zdobení vánočního stromku je pro většinu lidí rituál, na nějž se dlouho těší. V každé rodině má však jiná pravidla.

Někde se vánoční ozdoby dědí z generace na generaci, občas se nějaká rozbije a jiná přikoupí, celkový ráz stromku se však nemění. Ovšem pro některé lidi je změna život - a ti mají vánoční stromeček každý rok úplně jiný.

Barvy podle nálady
Možností, jak zdobit, je spousta a stačí si jen vybrat, na jaký styl či barevné ladění je letos nálada. Podstatnou roli při rozhodování může hrát také místo, kde bude stromek stát a pro koho je vlastně určen.

„Dokonce i vánoční dekorace se podřizují diktátu módy,“ tvrdí poděbradský aranžér Petr Myška. „Mění se materiály i barvy.“ Vánoční stromek může být pestrý, působivější však bývá ladění do jedné barvy nebo kombinace dvou až tří.

Například červená se zlatou jsou hřejivé a veselé, stříbrná s bílou, případně světle modrou zase připomínají křehké ledové království. Růžová se stříbrnou působí něžně.

„Letošním hitem je kombinace teplé rezavohnědé a úctyhodně působící měděné či zlaté barvy, a to na stromku i na adventních věncích,“ říká aranžér Myška.

„Stálicí je červená, která se efektně odráží od zeleně jehličí. V každém případě mají přednost přírodní materiály,“ dodává.

Jednou z nejdůležitějších ozdob stromku je osvětlení, ať již v podobě elektrických či voskových svíček. Symbolizuje totiž návrat světla a slunce.

Čokoláda je českou raritou
Mnohé rodiny stále ještě zdobí stromky tradičním způsobem a ozdobami z přírodních materiálů. Nejsou sice tak třpytivé, ale mají kouzlo starých rodinných Vánoc.

Stromeček býval zdobený panenskými jablíčky, šiškami, ořechy obílenými v mouce a červenými mašlemi. Postupně se přidávaly perníčky a ozdoby ze slámy.

Výzdoba z přírodních materiálů má takřka nekonečné možnosti -záleží jen na fantazii. „Hezké jsou sušené plátky pomerančů, citronů, grepů či jablek. Použít však můžete i celé ovoce. Zvláště pěkně vypadá tehdy, když je po stranách mírně naříznuté, ovázané a zavěšené pomocí zlatého provázku, případně doplněné kousky skořice či sušených květin,“ radí Petr Myška.

Českou raritou jsou čokoládové figurky. Tento zvyk je starý jen několik desítek let a v žádné jiné evropské zemi prý čokoládu na vánoční stromeček nedávají.

Pokud by někdo chtěl vyzkoušet variantu „zdravého“ vánočního stromku, může se inspirovat v lidovém stylu a místo skleněných ozdob a čokoládových figurek na stromeček pověsit různé druhy ovoce - mandarinky, drobná jablíčka a ořechy. Výzdoba vydrží i několik týdnů a navíc při „uždibování“ nikdo nemůže ztloustnout.

Vánoční strom