Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

I tak bydlí dnešní studenti: soukromí za závěsem a nevyužívaná kuchyně

  1:00aktualizováno  1:00
Tři studenti bydlí v nadstandardně řešené garsonce s plochou 55 metrů čtverečních. Malé, ale velkorysé bydlení poskytuje mladým uživatelům v Praze komfortní zázemí.

Pohovka slouží také jako postel a je vyrobená na zakázku. Stoly a židle jsou od firmy Arper. Dekorativní předměty pocházejí z dílen výrobců Eva Solo, Menu, LSA a Mutto. | foto: Iveta Kopicová

Byt velký 55 m2 je dostačující pro tři osoby, pokud má ovšem oddělené místnosti. Přesto i tato garsonka splňuje požadavky na příjemné bydlení pro tři sourozence,  kteří ji užívají.

"Myslím si, že mají komfort jako málokterý student. Abych jim dopřál maximum pohodlí, rozhodl jsem se pro spolupráci s architektem, který vymyslí řešení na míru," vysvětluje otec a majitel bytu.

Oslovil architekta Wiliama Ladzianského ze studia Hotový interiér, s nímž už jeden byt rekonstruoval. "Naše spolupráce byla tak nenásilná a zároveň ve výsledku efektní, že jsem se ani na chvíli nerozmýšlel. Mám rád profesionální přístup i výsledky," vysvětluje důvody své volby.

Aby bylo možné vytvořit z obývacího prostoru klidnou a intimní zónu pro spánek, architekt navrhl posuvný závěs, který je možné ukrýt do prostoru za knihovnu.

Po vysunutí lze pohovku rozdělit na dva samostatné díly, které lze od sebe odsunout

I nezajímavý byt může být vhodný

Byt rozhodně nebyl dispozičně ideální, byl poslední v daném bytovém projektu. Ostatní zájemci pravděpodobně neshledávali prostor dostatečně atraktivním. "Například poloha v přízemí ve spojení s velkými okny vyvolává za běžných okolností obavy o bezpečnost, ale v uzavřeném areálu pod dohledem ostrahy se mění ve výhodu přímého přístupu k přilehlému soukromému parku," říká majitel.

Chtěl vybudovat pro děti malý, ale přesto pohodlný byt. Přál si, aby interiér působil mladistvě a moderně a investice do něj byla přiměřená tomuto využití.
Byt kupoval již se základním vybavením, byla hotová koupelna i WC, dveře a všechny podlahy. "Ten základ jsem chtěl zachovat. Pak už jsem vše nechal na panu Ladzianském," dodává.

Vzhledem k velikosti bytu a počtu osob musel architekt využít skutečně všechen prostor pro úložné systémy.

Vzhledem k velikosti bytu a počtu osob musel architekt využít skutečně všechen prostor pro úložné systémy.

Co s dispozicí

Nejtěžší bylo vymyslet koncept, jak v jedné místnosti soustředit většinu funkcí bytu: kuchyni, jídelnu, obývací pokoj a ložnici. Nekonvenční je zejména řešení, kdy se z plnohodnotné postele stává pohovka, a to částečným zasunutím do uměle vytvořeného prostoru pod knihovnou. Pro větší pocit intimity lze prostor na spaní oddělit průhledným posuvným závěsem. Ten je pak možné skrýt do prostoru za knihovnu.

Může se hodit

Nevyhovuje vám ubytování na koleji? Domluvte se s kamarády a najděte si pronájem bytu na Reality.iDNES.cz.

Neobvyklé je především řešení TV a Hi-Fi centra. Nápad s otočným držákem, který umožňuje sledovat televizor z kteréhokoliv bodu místnosti, vznikl kvůli nedostatku vhodného prostoru na elektroniku. K televizoru je připojený multimediální minipočítač, který přehrává CD, DVD formáty, audio i video soubory, umožňuje prohlížení stránek a streamování z internetu a další funkce, které dnešní mladí lidé považují za nezbytné.

Neobvyklá je atypicky tvarovaná digestoř i tvar ostrůvku, který se pro odlehčení na konci zvedá. Pracovní deska je z materiálu Solidstone.

Neobvyklá je atypicky tvarovaná digestoř i tvar ostrůvku, který se pro odlehčení na konci zvedá. Pracovní deska je z materiálu Solidstone.

V kuchyni je velká plocha na přípravu jídla, velké množství úložných prostor a všechny základní spotřebiče se značkou Siemens. "Myslím, že pro mladé studenty je tato kuchyň nadstandardně vybavená," říká s přesvědčením otec tří studentů. Do kuchyňského vybavení investoval s ohledem na budoucnost. Kuchyňský nábytek je vyrobený z laminátu a dvířka z laminované MDF. Bílá barva je dána konceptem bytu.

Největší investicí v bytě je osvětlení. Standard bytu byl v tomto ohledu poměrně nízký. "Musel se zvětšovat počet světelných okruhů, a to šlo jen pomocí bezdrátového ovládání," vysvětluje investor. Na podlahy a dveře pak bylo použito výrazné dubové dřevo. S ohledem na velikost prostoru zvolil architekt jako dominantní barvu bílou. Protiváhou k chladným odstínům byly vybrané výrazně barevné solitérní doplňky.

Bílé kuchyňské skříňky splývají se stěnami

Bílé kuchyňské skříňky splývají se stěnami

Děti, dvacetiletá dvojčata Pavel a Petra a osmnáctiletý benjamínek Simona jsou s bytem, který díky otci užívají, naprosto spokojení. Stejně tak jejich přátelé, takže si sousedé občas stěžují na častou frekvenci návštěv. I to hovoří o výsledku realizace.

Více se dočtete v časopise Moderní byt č. 3/2011.

Autor:



Nejčtenější

Dům ve svahu si navrhli sami. Převýšení sedm metrů rodina hravě zvládá

Srdcem domu je kuchyně jako součást hlavního obytného prostoru spolu s obývákem...

Padesát dva schodů tam a dvaapadesát zpátky. Nahoru a dolů, každý den a několikrát. To je prostá bilance pohybové...

Postavila si dřevostavbu na místě bývalé skládky. Teď tu má i zahradu

Značnou část obývacího prostoru zabírá skvělá modulární sedací souprava (Saba),...

Malebný kout moravské vesnice, žleb s překrásným výhledem na okolní krajinu, kde si vytvořila svůj domov zahradní...



I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Magická chaloupka s doškovou střechou přitahuje hosty i ceny jako magnet

Dům stojí ve vinařské obci Dörgicse na severním břehu Balatonského jezera.

Maďarská rodina Antalových se rozhodla pronajímat v okolí Balatonu prázdninové domy. Po úspěchu s dvěma opravenými...

Moderní funkcionalistické vile dominuje schodiště, obrazy a bílá barva

Interiér dokonale vystihuje majitelku a prozrazuje její zaujetí a náklonnost k...

Pozemek na okraji chráněné krajinné oblasti se staletými stromy připravil ideální základnu ke zrodu rodinné vily ve...

Další z rubriky

Utečte zběsilé době. Chatka v zátoce s vlastní pláží pohladí po duši

Útulný domek s vlastní soukromou pláží stojí v anglickém Devonu. Chatu, která...

Útulný domek s vlastní soukromou pláží stojí v anglickém Devonu. Chatu, která nemá žádné síťové připojení, si mohou...

Připravte dětem překvapení po návratu z prázdnin. Jak se nebát barev

Tekuté tónovací barvy se snadno používají a dávají možnost vytvářet i barevné...

Radost rodičů z odjezdu dětí na prázdniny bývá různá. Někdy je ryze „praktická“: konečně je čas a možnost dát dětský...

Letní bar pod okny proměnil naše bydlení v peklo. Jsme bezmocní

1

Bydlím v domě na sídlišti a prožívám již několik let hotové peklo. Přímo před domem stojí restaurace, která má velkou...



Najdete na iDNES.cz