Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V Mikulově zachránili Štajnhaus. Starobylý dům nemá jedinou rovnou zeď

  1:00aktualizováno  1:00
Znojemské architektonické studio ORA se ujalo kompletní rekonstrukce domu z 16. století, který stojí v centru Mikulova. Architekti Jan Hora, Barbora Hora a Jan Veisser přiznávají, že Štajnhaus nebyl projekt, ale postupný proces, na jehož konci je penzion a soukromý prostor majitele.

Za svoji existenci utržila stavba obrovské množství šrámů. Dům postupně prodělal desítky přestaveb a operací. Ty ho změnily k nepoznání, ale přesto si dokázal udržet středověkou pitoresknost.

„Přišli jsme ke slepenci. S postupným odkrýváním jednotlivých vrstev, prostorů a překvapivých souvislostí procházel náš projekt neustálým procesem revizí a úprav, v podstatě až do konce realizace. Na začátku jsme netušili, kam na konci dojdeme,“ přiznává architekt Jan Hora.

Fotogalerie

Architekti neustále hledali hranici, která určovala, do jaké doby se mohou vrátit a kdy se již vydat po nové cestě. „Ale stále jsme chtěli zachovat dům jako organický celek. V domě nenajdete rovnou zeď nebo pravoúhlý otvor, všechny prvky v domě o rozloze 121 metrů čtverečních bylo tedy třeba znova vynalézt a vyrobit na míru, čemuž byl investor nakloněn,“ vysvětluje Hora.

„Původně byl naším zadáním pouze projekt interiéru. Postupně nám ale došlo, že se nedá řešit interiér a exteriér odděleně, že prostor a tvary se přelévají a vytvářejí nedělitelný celek,“ uvádí architekt.

Citlivá rekonstrukce byla dokončena letos. V domě ze 16. století vznikl penzion a část slouží jako soukromý prostor majitele. Každý pokoj je unikátní, každý má svoji specifickou atmosféru. V pokojích a ve vstupní hale jsou světla Box, Tube a Ray mini 2.0 od belgické značky Wever Ducré. K původnímu využití se vrátily vinné sklepy pod domem a přilehlý dvorek.

Architekti Jan Hora, Barbora Hora a Jan Veisser přiznávají že Štajnhaus nebyl...

Jan Hora, Barbora Hora a Jan Veisser přiznávají že Štajnhaus nebyl projekt, ale proces.

Historie domu z 16. století

Dům s renesančním jádrem stojí přímo na úpatí zámeckého kopce v bývalé židovské čtvrti Mikulova. Objekt zde stál zcela jistě již na konci 16. století. V roce 1791 bylo domu přiděleno č.p. IC (99 římskými číslicemi) a ulice nesla označení Quergasse.

Na mapách z roku 1824 nebo 1856 má již dům téměř totožný půdorys a stávající podobu, a to dokonce včetně drobné hospodářské stavby umístěné na dvorku jižně od domu.

Během přečíslování bývalé židovské obce Mikulov v roce 1923 bylo domu přiděleno nové popisné číslo 1162. Celý Mikulov tak dostal jednotnou řadu popisných čísel, do té doby bylo křesťanské a židovské město číslováno zvlášť. Během požáru celé židovské čtvrti v roce 1926 byl dům částečně poničen a následně rekonstruován.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Další z rubriky

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Malý a tmavý domek proměnili na příjemný prostor se spoustou světla

Integrace terasových dveří vnáší do úzkého prostoru spoustu přirozeného světla...

Malý dům v Londýně představuje skvělé využití prostoru. Chytré nápady architektonického studia Blustin Design přinesly...



Najdete na iDNES.cz