Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Hledali dům pro rodinu. Vsadili na střízlivost a nízké provozní náklady

  1:00aktualizováno  1:00
Rodinný dům na okraji městečka ve středních Čechách zaujme úsporným stavebním řešením. Městský komfort tu nenásilně splývá s navrženými přírodními prvky. Stavba tak navazuje na nejlepší tradice české meziválečné architektury.

Pohled z jižní strany naznačuje rozdělení domu na otevřený obytný prostor s prosklenými stěnami a uzavřenou zděnou ložnicovou část obrácenou do ulice | foto: Ota Pajer

Mladí manželé, kteří plánovali založení rodiny, hledali po několikaletém soužití v bytě pohodlné bydlení se zahradou, nejlépe rodinný dům postavený na klíč. Kladli důraz na funkčnost i na hezké prostředí.

Běžné typové domy a nové satelitní čtvrti je však neoslovovaly.
Nakonec se rozhodli pro projekt architekta Jána Strculy, který je zaujal jak architektonickým, tak urbanistickým řešením.

"Jde u nás o poměrně ojedinělý koncept. Moderní domy jsou navrženy v obdobném stylu a spojují se v homogenní celek, každý z nich má však individuální velikost i dispozici," vysvětluje majitelka domu.

Otevřený hlavní obytný prostor má prosklené obvodové stěny

Otevřený hlavní obytný prostor má prosklené obvodové stěny

"Přesvědčila nás střízlivá moderní estetika a především nabídka kvalitního a účelného bydlení za přijatelnou pořizovací cenu a s nízkými provozními náklady." Cena domu byla přibližně tři miliony korun včetně DPH.

V konceptu lze vysledovat tradici meziválečných funkcionalistických městských čtvrtí s promyšlenou kompozicí: velké vily, menší domy a dvojdomy jsou uspořádány do sestavy kolem malého kruhového náměstíčka s komponovanou zelení, vodními prvky a drobnou architekturou.

Některé domy z tohoto komplexu byly komponovány s vodními plochami

Některé domy z tohoto komplexu byly komponovány s vodními plochami, cena je pak samozřejmě vyšší než u navštíveného domu

Jednotlivé stavby jsou orientovány tak, aby si sousedé - pokud možno - nehleděli do oken a nerušili se ani při pobytu na zahradě. Soukromí zajišťují také živé ploty a terénní valy, vybudované mezi jednotlivými pozemky ze zeminy vykopané při zakládání stavby. Nechybí ani vodní plochy, přírodní jezírka, která zlepšují celkové klima.

"Výsledek projektu také velmi záleží na kvalitě stavební práce. Bez firmy, která jde do realizace s velkým nasazením a vášní, by dobrý produkt nemohl vzniknout," dodává Ján Strcula.

Fasádu oživuje úzké pásové okno

Fasádu oživuje úzké pásové okno

Garáž je u tohoto typu domu standardem

Garáž je u tohoto typu domu standardem

Ekologické a ekonomické

"Projekt se nám líbil také proto, že jde o bezbariérové bydlení," vysvětluje hostitelka. "Vyrostla jsem ve starém klasickém domě s podkrovím, ale schodiště mi vůbec nechybí."

Obdélníková dispozice je rozdělena podélnou multifunkční halou na zázemí, které směřuje na východní stranu do ulice, a na společný obytný prostor, zaplněný jižním a západním sluníčkem.

Zázemí tvoří komora, technická místnost, koupelna, WC a tři ložnice. Hala s vestavěnými skříněmi plní také roli šatny a úložného prostoru, a uvolňuje tak ložnice od skříní. Tvoří jakousi přechodovou zónu, která odděluje a chrání společný rodinný život v obývacím pokoji. Ze severní strany se k domu připojuje garáž.

Majitelé domu si do velkého světlého prostoru vybrali kuchyňskou linku v dýze wengé a jídelní stůl ve

Majitelé domu si do velkého světlého prostoru vybrali kuchyňskou linku v dýze wengé a jídelní stůl ve stejném provedení

Přehledné rozčlenění na funkční zóny se odráží i v konstrukčním řešení. Stavba jako celek je zděná, obývací prostor obklopují dvě prosklené obvodové stěny s dřevěnými nosnými sloupky, obě části zastřešuje společný strop s přiznanými dřevěnými trámy. V interiéru dominuje dubové dřevo a přírodní dýha.

Díky použití stavebních materiálů s dobrými tepelně-izolačními parametry, vhodné orientaci ke světovým stranám, přiměřené velikosti všech místností a využití podlahového vytápění se dům vyznačuje velmi pohodlným provozem, snadnou údržbou a nízkými náklady na vytápění.

Na obklad stěny bylo použito sklo Lacobel

Na obklad stěny bylo použito sklo Lacobel

Architekt Ján Strcula nazval spojení kvalitního obytného prostředí, kde se klade důraz na přírodní prvky, s účelnou a úspornou architekturou přiléhavým názvem EKO Logické bydlení.

"Okolí, na rozdíl od vlastního domu, nelze přestavět ani jinak změnit. Sousední domy, komunikace, zeleň a krajina se stávají vašimi trvalými spolubydlícími a ovlivňují kvalitu vašeho života. Proto pečlivě vybírejte nejen dům, ale i místo, kde ho chcete postavit," radí architekt Strcula.

Obývací pokoj lemuje masivní dřevěná rámová konstrukce, vymezující pevně zasklené plochy

Obývací pokoj lemuje masivní dřevěná rámová konstrukce, vymezující pevně zasklené plochy

Technické údaje:

Užitná plocha: 135 m²

Zastavěná plocha: 164 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, obvodové zdivo Porotherm + vnější kontaktní zateplení polystyrén 100 mm, vnitřní příčky Ytong, prosklené stěny s dřevěnými nosnými sloupky, strop dřevěný z trámů z masivního smrkového dřeva

Výplně otvorů: okna a pevně zasklené plochy v dřevěných rámech s izolačními dvojskly, vstupní dveře bezpečnostní, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní a prosklené posuvné (atypické)

Vytápění: ústřední, plynový kotel, kombinace podlahových konvektorů a radiátorů

Realizace stavby: firma Urbi

Autor

Doc. Ing. arch. Ján Strcula, PhD.

* 1943
Narozen v Ľubochni na Slovensku, vystudoval architekturu v Bratislavě, kde také působil jako pedagog.

Po úspěšném zahájení profesní kariéry v Československu odešel do zahraničí, kde realizoval řadu významných projektů - od územních plánů přes průmyslové zóny po občanské, obchodní a obytné stavby v řadě zemí. Působil ve Francouzském Kongu, Alžírsku, Arabských emirátech, v Kuvajtu, USA a řadě evropských zemí.

Vedle územních plánů nových měst navrhoval soukromé rezidence arabských šejků, paláce, banky, ambasády a další významné budovy. V devadesátých letech pracoval čtyři roky v Římě, poté se vrátil do České republiky. Zabývá se rekonstrukcemi a výstavbou nových obytných souborů (od projektu až po realizaci).

Získal ocenění Stavba roku 2006 za obytný komplex Bydlení u lesa (Za podnikatelský záměr nevšedního pojetí souboru obytných staveb a vynikající kvalitu provedení stavebních prací).

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 11/2009.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...



Český architekt zvládl na výbornou rekonstrukci domu na Sardinii

Pro úpravy v exteriéru i interiéru použil Martin Frank šedý kámen, typický pro...

Stavba na skalnatém útesu nad mořem na Sardinii byla postavená už na přelomu padesátých a šedesátých let jako dvojdům....

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Další z rubriky

Realiťák roku. Hlasujte pro NEJ makléře a vyhrajte vstupenky na ples

1

Realitní makléři pomáhají plnit sny o bydlení, které však často přináší starosti. Šikovný realiťák je proto skutečnou...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...



Najdete na iDNES.cz