Grilovací sezona právě startuje

  19:28aktualizováno  19:28
Začíná sezona grilování. V teplých měsících patří tento způsob přípravy jídla k nejoblíbenějším. Je spojen s příjemným posezením na zahradě nebo na terase. Jaký gril si pořídíte, je na vás.

Grilovat můžete maso, ryby i zeleninu. Jaké máte možnosti umístění grilu či krbu, jaká je frekvence jeho využití? Dáte přednost klasice, tedy grilování na dřevěném uhlí, nebo raději na grilu plynovém?

Moderní láva

Plynové grily s lávovými kameny jsou v posledních letech stále oblíbenější. Jejich velkým kladem je čistý provoz bez kouře. Navíc je velmi jednoduché i jejich používání. Lávové kameny se zahřívají plynovým hořákem a rychle absorbují teplo.

Výsledkem je stejný žár jako u grilů na dřevěné uhlí. Výhodou lávových kamenů je jejich porézní povrch, který vstřebává odkapávající tuk. Díky tomu nedochází k hoření a vzniku škodlivin. Kromě toho mají kameny samočisticí schopnost.

Než začnete grilovat, zkontrolujte funkčnost trysek, hořáků a propanbutanového napájení z lahve či kartuše. Grily s plynovými kartušemi je možné používat i na terase.

Klasika: dřevěné uhlí

Klasikou však stále zůstává grilování na dřevěném uhlí. Jeho kouřové aroma totiž dotváří tu správnou atmosféru, bez které si někdo grilování neumí představit. Proto je tento typ grilů nejpoužívanější.

Grily na dřevěné uhlí se vyrábějí plechové a litinové. Ty druhé jsou sice těžší, ale mají delší životnost a lépe si udrží teplo.

Při výběru se zaměřte také na funkčnost grilu, jeho vybavení například madly, odnímatelnými rošty, odkládacími plochami či víkem, které je i ochranou proti větru. A samozřejmě nezapomeňte na estetickou stránku; ta je také důležitá. Pak už stačí jen pozvat přátele a může se grilovat.

Správná příprava

Pokrmy dávejte na gril zásadně, až bude uhlí dostatečně rozpálené, nikoliv však do plamenů. Jak silný má žár být? To záleží na typu jídla, které se bude připravovat. Když je uhlí řeřavě rudé, dosáhlo nejvyššího žáru.

„To je vhodná chvíle pro prudké opékání tenkých plátků masa nebo rybích filet,“ říká Vladimír Svoboda z cateringové společnosti Maximum Party Service. „Jinak se většina jídel griluje pouze na mírném žáru, tedy když jsou uhlíky pokryty silnou vrstvou popela. Když vyhasnou zcela, je vhodná doba na zeleninu a ovoce.“

A nezapomeňte také na to, že přímo nad dřevěným uhlím se grilují jídla s dobou přípravy do půl hodiny, například steaky. Déle se dělají například velké kusy masa, drůbež či zelenina. Ty proto naopak nepřipravujte přímo nad uhlím. Zvolíte-li gril s poklopem a zavřete ho, šíří se teplo po celé ploše a cirkulující horký vzduch opéká pokrm rovnoměrně ze všech stran.

10 rad jak správně grilovat

1. Grilujte raději na dřevěném uhlí místo klasického dřeva

2. Nezapomeňte jídlo potírat olejem

3. Volte nerezovou grilovací mřížku

4. Kuře grilujte na otáčivém roštu

5. Maso nechte předem rozmrznout

6. Zvolte správný rošt

7. Ryby připravujte v alobalu

8. Pod maso dejte hliníkovou fólii

9. Používejte nerezové nářadí

10. Maso obracejte kleštěmi

Zahradní krby

Velký boom zažívají také zahradní krby, zvláště ty, které můžete koupit celé. Volit můžete mezi kovovým nebo prefabrikovaným z keramických dílců, a to s odkouřením z lehčené keramiky, s ocelovou či měděnou 'stříškou'. V hobbymarktech a u specializovaných prodejců jich najdete stovky typů.

Menší krby koupíte jako jeden kus, větší jsou složené z více částí. A také jejich montáž je jednoduchá a rychlá. Zvládnete ji i sami. Navíc krb na způsob stavebnice je možné v případě potřeby snadno rozebrat a přesunout na jiné místo. Ty zděné naopak tak snadno nepostavíte, zato však mají své nenahraditelné kouzlo.
Jako palivo se do krbů používá dřevěné uhlí, brikety či menší kousky dřeva.

Kde je vhodné místo

Máte vybráno? Tak teď už zbývá jen najít pro gril či krb na vaší zahradě to správné místo. I pro jeho výběr totiž platí určitá pravidla. Gril nebo krb by měl být snadno dostupný a obsluhovatelný. Myslete tedy na to, aby kolem nich byl dostatek prostoru a také dobrá přístupová cesta.

Nezapomeňte ani na místo pro stoleček či poličku, kde budete jídlo připravovat, mít uložené ochucovací prostředky či grilovací nářadí a další potřebné věci. A pokud bude blízko i tekoucí voda, je to místo takřka dokonalé.

                             Jak připravit gril:

* S lávovými kameny

Lávové kameny rovnoměrně rozmístěte na spodní rošt. Hořáky grilu pusťte na maximum a kameny nechte zahřát na správnou teplotu po dobu 10 až 15 minut. Po skončení grilování pak na pět minut lávové kameny opět nahřejte na maximální výkon, aby se vyčistily od zbytků jídla.

* Na dřevěné uhlí

Uhlíky nasypte na dno grilu do tvaru pyramidy a mezi ně vložte podpalovač. Uhlí nechte rozžhavit asi 45 minut. Pak ho rozhrňte po celé ploše grilu do výšky zhruba pět centimetrů. Po skončení grilování vždy gril dobře očistěte. A nezapomeňte ani na grilovací nářadí. Je důležité, aby bylo také čisté.

 

 

Grilování je stále oblíbeným způsobem přípravy jídla

Na grilu s plynovou kartuší můžete grilovat i na balkoně či terase.

Neobvyklý materiál terrakota uchovává dlouho žár, takže se výborně hodí k pečení

Neobvyklý materiál terrakota uchovává dlouho žár, takže se výborně hodí k pečení

Otevřený oheň v krbu z přírodního kamene dodá grilování to správné kouzlo

USTÁLENÁ KLASIKA - Grily na dřevěné uhlí zůstávají stále nejoblíbenější

Autoři:

Nejčtenější

Místo stáje postavili dům, který se takřka vznáší nad rybníkem

Dům stojí v místě bývalých stájí postavených z vepřovic. Jeho fasáda získala v...

Úcta a vztah k rodinným domům či venkovským usedlostem mají v tuzemsku dlouhou tradici. I proto bývá rozhodování o...

Každému jeho vlastní šuple. Perla Beskyd má pro návštěvníky nové lákadlo

Nové apartmány vyrostly na úpatí hory Kyčera v Těšínských Beskydech.

V Polsku, nedaleko českých hranic, vyrostly na úpatí hory Kyčera nezvyklé apartmány. Stavba je koncipována jako komoda,...

Dům v Písku po pradědečkovi vkusně zateplili. Fasáda pořádně prokoukla

Rodinný dům si nechal v Písku v roce 1913 postavit učitel František Racek s...

František Racek si v roce 1913 nechal v Písku postavit rodinný dům za 14 tisíc zlatých. Se svou manželkou na něj...

Ze dvou pokojů je jeden pořádný. Návrhářka splnila přání na 300 procent

Zlata chce mít v domě hostinskou místnost. Bez rekonstrukce dvou původně...

Folkloristka Zlata potřebuje pro své návštěvy z celého světa hostinský pokoj. Ve svém domě si pro něj vyhradila dva...

Dětský nábytek a hračky, které budou rodiče dětem někdy i závidět

Postýlky pro děti vyrábí malá rodinná firma na severu Čech.

Mini festival designu, který je svým sortimentem zaměřený na děti, se koná dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim, či...

Další z rubriky

Garsonka pro majitelku dvou psů: své miláčky má v kotci pod postelí

Vestavěná alkovna vyřešila problém s dispozicí garsoniéry. Rám postele je...

Vtěsnat do garsoniéry všechny potřebné věci i vybavení včetně kuchyňské linky, skříní a prostoru pro spaní, není...

Vánoce v Bílém domě. Melania Trumpová ho vyzdobila rudými stromy

První dáma USA Melania Trumpová vyzdobila spolu s dobrovolníky prostory...

První dáma USA Melania Trumpová vyzdobila spolu s dobrovolníky prostory prezidentského sídla. Téma se nese v duchu...

Řešení pro čtyřčlennou rodinu. Domek je malý, útulný a dvoupodlažní

Naproti kuchyňské lince je pod oknem malý stůl se stoličkami.

Skvěle řešený mobilní domek navrhla společnost Tiny Heirloom z Oregonu. Obydlí, které si u firmy objednala čtyřčlenná...

Najdete na iDNES.cz