Získali nejlepší interiér. Snad jej studenti ocení i svým přístupem

  1:00aktualizováno  1:00
Studenti Střední průmyslové školy Na Třebešíně mohou být spokojeni: jejich přednáškový sál získal cenu v kategorii Interiér roku v soutěži Grand Prix architektů.

Tvarové řešení stropu vychází z půdorysu sálu navrženého ve tvaru „rozevřeného vějíře“. | foto: Alexander Dobrovodský

V již 23. ročníku soutěže Grand Prix architektů získalo opět první cenu v kategorii Interiér roku IO studio, architekti Luka Križek a Radek Bláha.

Tentokrát místo „retro“ pivnice vytvořené v prostorách staré výrobní haly z konce 19. století, s níž vyhráli v roce 2014 (více zde), vytvořili autoři ryze moderní prostor, který úspěšně navázal na původní sál inspirovaný dílem českého sochaře a skláře Stanislav Libenského.

Vstupní schodiště je řešeno jako železobetonové, vetknuté mezi schodišťové...

Vstupní schodiště je řešeno jako železobetonové, vetknuté mezi schodišťové stěny.

Pro školu, kterou nedávno bohužel „proslavila“ aféra s šikanou profesorky, je ocenění určitě pozitivní zprávou.

Jak přeskočit půl století

Stávající budova s přednáškovým sálem představuje architektonicky nejzajímavější část campusu školy. Byla navržena s odkazem na architekturu pozdních 60.let minulého století. Interiér však už vůbec neodpovídal současným požadavkům, vzhledem ani technickým vybavením.

Půdorysné řešení sálu vytváří deltoid, tedy osově souměrný konvexní čtyřúhelník, což u kulturních staveb představuje nejčastěji používaný půdorys vycházející z tvaru hlediště.

Hlavní myšlenka nového projektu je postavena na expresivním tvarovém řešení stropu a stěn jako dvou samostatných útvarů. Tvarové řešení stropu vychází z půdorysu sálu navrženého ve tvaru „rozevřeného vějíře“.

Fotogalerie

„Podobně jako vějíř má povrch stropu vroubkovaní, které se směrem od středu rozevírá a prohlubuje. Strop je vytvořený z fólie napínané na prostorově vytvarovanou hliníkovou konstrukci složenou z množství navazujících trojúhelníkových ploch,“ popisuje architekt Luka Križek.

Protože fólii lze v celé ploše prosvítit, strop působí odlehčeně a křehce. Vytváří přirozený protipól k přírodnímu charakteru lehce tónovaných dýhovaných obkladů stěn.

„Stěny sálu jsou obložené nepravidelně naformátovanými deskami z překližky, které na sebe plynule navazují a vytvářejí polygonální tvarované plochy,“ pokračuje v popisu architekt Križek.

Desky jsou dýhované břízovou dýhou opatřenou bílou poloprůsvitnou lazurou tak, aby prosvítala kresba dřeva a zachoval se přírodní charakter interiéru. Bílé tónování dřeva působí více abstraktně, a dává tak vyniknout různému natočení ploch. Prostor tak působí více plasticky. Desky plní jak funkci akustickou, tak i estetickou.

Sedadla včetně stolků nechali architekti vyrobit také z břízové překližky a doplnit látkovým čalouněním v pískové barvě. Ve stejném odstínu vybrali podlahu z přírodního kaučuku.

Ve spodní části sálu jsou nově umístěné interiérové celoskleněné bezrámové dveře, které oddělují přístupové schodiště kinosálu od chodby budovy učeben. Stávající čtyři okna mají zatemňovací rolety ovládané inteligentním systémem, který slouží k zajištění vhodného prostředí pro promítání na plátno.

Systém umožňuje ovládat jak rolety, tak také stmívání a zapínání světel či audiovizuální produkci.

Prostor je  nasvětlen pomocí spot lightů uchycených ke stropní konstrukci...

Prostor je nasvětlen pomocí spot lightů uchycených ke stropní konstrukci pomocí světelných lišt.

Škola, která potřebuje změnu

Střední průmyslová škola Na Třebešíně se začala stavět v roce 1967 jako moderní experimentální komplex s neotřelým architektonickým výrazem. Slavnostní otevření proběhlo v roce 1973. Tehdy patřila k nejmodernějším školám v tehdejším Československu.

V areálu jsou jak budovy s učebnami, šatnami a dílnami, tak také tělocvična s bazénem, konferenční sál a ubytovací zařízení pro studenty. Areál za dobu své existence prošel několika částečnými stavebními úpravami. Nejzásadnější byla v roce 2010, kdy se zateplila obvodová schránka budov včetně střech a kompletně se vyměnily výplně stavebních otvorů.

Půdorysný tvar dvoupatrové budovy přednáškového sálu připomíná diamant, uvnitř s takzvaným stoupajícím hledištěm. Spodní podlaží částečně pod úrovní terénu je určeno jako technologická část, ve které jsou vzduchotechnické zařízení a kotelna, zbývající část pod hledištěm slouží jako archiv. Přístup do objektu je řešen jediným vstupem přes schodiště ze společné chodby budovy učeben.

Vstupní schodiště je řešeno jako železobetonové, vetknuté mezi schodišťové...

Vstupní schodiště je řešeno jako železobetonové, vetknuté mezi schodišťové stěny.

Nosný skelet tvoří železobetonové monolitické sloupy, obvodový plášť byl vyzděný tvárnicemi. Vstupní schodiště je řešeno jako železobetonové, vetknuté mezi schodišťové stěny.

Střešní konstrukci tvoří lanová ocelová síť ukotvená do železobetonového věnce objektu.

Originalita celé skladby konstrukce střechy spočívá v tom, že zůstává neustále volně v pohybu, pracuje tedy s ohledem na nahodilé přitížení střechy a na teplotní změny. Ostatní interiérové vodorovné konstrukce jsou řešeny jako železobetonová stropní deska.

Rekonstrukce interiéru multifunkčního sálu střední Průmyslové školy Na Třebešíně

Adresa: SPŠ Na Třebešíně 2299, Praha 10
Investor: Střední průmyslová škola, Praha 10, Na Třebešíně 2299
Autoři: IO Studio, s.r.o., Ing.arch Luka Križek, Ing. Radek Bláha
Rok dokončení: 2015
Dodavatel: Xedos, s.r.o. , Complex, s.r.o.

Autoři:

Nejčtenější

Na samotě u Prievidze si mladá žena vybudovala bydlení jako v ráji

Na dotažení některých detailů se majitelka radila s architektkou, která navrhla...

Když jste od malička ve spojení s přírodou, dlouho ve městě nevydržíte a utečete na hory. To byl i případ sympatické a...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Další z rubriky

Tudy teče řeka. Rodinný dům z roku 1965 přečkal v suchu všechny povodně

Dům Bridge End House stojí v idylické oblasti anglického města Dorchester na...

Dům Bridge End House stojí v idylické oblasti anglického města Dorchester na Temži v Oxfordshiru. Kvůli zvedání hladiny...

Unikátní stavba z lehkého betonu získala Českou cenu za architekturu

Vítězná stavba České ceny za architekturu 2018, administrativní budova ve...

Ve finále letošního ročníku České ceny za architekturu porota vybírala vítěze mezi osmi stavbami ze 33 nominovaných...

Dětský nábytek a hračky, které budou rodiče dětem někdy i závidět

Postýlky pro děti vyrábí malá rodinná firma na severu Čech.

Mini festival designu, který je svým sortimentem zaměřený na děti, se koná dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim, či...

Najdete na iDNES.cz