Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Beton jí sluší. Garsonka řádně prokoukla a má dokonalý úložný prostor

  1:00aktualizováno  1:00
Nový majitel omšelé panelákové garsonky se rozhodl pro kompletní rekonstrukci. Modernizace bytu o velikosti 33 metrů čtverečních se ujali architekti Pavel Nový a Vít Svoboda z ateliéru 0,5 Studio.

Modernizace bytu o velikosti 33 metrů čtverečních se ujali architekti Pavel Nový a Vít Svoboda z ateliéru 0,5 Studio. | foto: Peter Fabo

„U malých bytů je nejdůležitější volný prostor. Osvědčilo se nám sjednocení podlahy, použití jednotných materiálů a navržení vestavného nábytku. Základem je sdružování několika funkcí do jednotných bloků,“ vysvětluje  architekt Vít Svoboda.

Po kompletní rekonstrukci jsou nyní v garsonce tři hlavní úložné prostory. První je za vstupními dveřmi, ten pojímá pračku a šatnu. Šatna je určena převážně pro sezonní oděvy. Povrch této skříně tvoří zrcadlo, je instalováno na celou výšku skříně, a tak opticky zvětšuje vstupní prostor. Skrze tento prostor se vstupuje do koupelny s toaletou a sprchou.

Fotogalerie

Druhá vestavná skříň přechází ze vstupní chodby do obytného prostoru. Tu tvoří části pro ukládání obuvi, na kterou navazuje obslužná kuchyňská část, obsahující vestavěnou troubu, pod níž je výsuvný spížní systém a lednici. Tato dominantní jednotná hmota skříně dále pokračuje šatní skříní a prostorem na osobní věci. Třetím úložným prostorem bytu je prostor pod postelí.

V obytném prostoru se spojují funkce přípravy pokrmů a trávení volného času. Pro nové uspořádání bytu, které si majitel přál, bylo nutné změnit původní pozici kuchyně. Nová vestavná kuchyňská linka je ryze funkční, avšak navržena tak, aby odpovídala prostorovým potřebám přípravy jídla. V obytné části je malý jídelní stůl a sedačka, za kterou je očištěná betonová stěna - panel, tedy přirozená nosná konstrukce panelového domu.

Vstup do ložnice je z obytného prostoru skrze posuvné dveře, které jsou vedle kuchyňské linky. Spací kout na zvýšeném úložném pódiu je obložený březovou překližkou a je komfortním místem pro odpočinek.

Spací kout na zvýšeném úložném pódiu je obložený březovou překližkou a je...

Spací kout na zvýšeném úložném pódiu je obložený březovou překližkou a je komfortním místem pro odpočinek.

Velkorysá lodžie se táhne přes celou délku dispozice bytu a přes léto umožňuje příjemný odpočinek s panoramatickým výhledem na Prahu.

Podlaha je jednotná polyuretanová stěrka. Povrchy vestavných truhlářských prvků jsou v kombinaci šedobílé a přírodním dekoru dřeva.

„Minimální rozměry garsoniéry jsme maximálně využili. Interiér poskytuje co největší využití volného prostoru. Podařilo se nám vytvořit byt, který neslouží pouze pro přespávání, ale je vhodný pro plnohodnotný život,“ říká architekt Pavel Nový.

0,5 Studio

Architekti z 0,5 studio: Vít Svoboda (vlevo) a Pavel Nový

0,5 Studio tvoří architekti Pavel Nový a Vít Svoboda. Společně studovali architekturu na pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od roku 2011 pod názvem 0,5 Studio společně navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická odlehčenost, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Krédem 0,5 Studia je „zdraví a krása“.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Malý a tmavý domek proměnili na příjemný prostor se spoustou světla

Integrace terasových dveří vnáší do úzkého prostoru spoustu přirozeného světla...

Malý dům v Londýně představuje skvělé využití prostoru. Chytré nápady architektonického studia Blustin Design přinesly...

Z bytu bez koupelny a WC vznikl po rekonstrukci osobitý interiér

V historickém prostoru vytváří knihovna jakousi ornamentální plastickou stěnu.

Najít byt v klidné části Smíchova s výhledem do krásného zeleného parku bylo pro nového majitele terno. Naštěstí vládl...

Rodina koupila pivovar. Po deseti letech v něm nechala srdce i duši

Vstupní recepci dominují zachovalá keramická historická kamna Braupfanne.

V bavorském městečku Eilsbrunn, ležícím jen pár kilometrů od hranic nedaleko Řezna, byla dlouhé roky dominantou budova...



Najdete na iDNES.cz