Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Stará garsonka v paneláku je jako ze škatulky. Z lodžie je fajn terasa

  1:00aktualizováno  1:00
Vybydlený byt 1+kk velký 36 metrů čtverečních na pražském sídlišti prošel radikální proměnou, které se ujala kancelář BY architects. Po kompletní modernizaci se neútulný prostor proměnil v příjemné útočiště. Navíc se z omšelé lodžie stala báječná terasa.

Prostor je rozdělený na jednotlivé funkční zóny. | foto: Aleksandra Vajd

Garsonka v posledním patře panelového domu s lodžií velkou 12 metrů čtverečních a s výhledem na celou Prahu byla v katastrofálním stavu. Vybydlený prostor naléhavě volal po kompletní rekonstrukci.

„Zadání od majitele bylo poměrně volné, byt je určený primárně k pronájmu, v budoucnu jako případné útočiště pro jednoho z potomků. Hlavním požadavkem byla účelnost a estetická kvalita navrženého prostoru. Pro naši práci byla velmi důležitá investorova otevřenost a důvěra,“ popisuje spolupráci architektka Markéta Zdebská, která na realizaci spolupracovala s kolegou Markem Žáčkem.

Fotogalerie

Dvojice autorů navrhla jednoduché, až diagramatické členění prostoru na jednotlivé funkční zóny. Kuchyně, koupelna a prádelna jsou logicky přimknuty k instalačnímu jádru.

Kolmo ke kuchyni jsou pak seřazeny tři trakty: hlavní obytný prostor, pracovna a ložnice. Tyto funkce jsou jasně vymezeny panely, které umožňují kombinaci životních situací. Členění prostoru podporuje také osvětlení, které nabízí různé režimy a míru intimity.

„Obytná část přirozeně navazuje na opravenou terasu. Pobyt venku i uvnitř, respektive pohyb tam a zpět zpříjemňují dvě široká posuvná křídla nové prosklené stěny a venkovní šikmá screenová roleta (částečně světelně propustná) na celou šíři bytu na vnějším líci terasy,“ vysvětluje Zdebská.

Otevření bytu na terasu si vyžádalo specifické řešení radiátorového soklu, který je vyzvednut nad podlahu. Kaučukový obklad a mřížka topení ve stejném odstínu působí odlehčeně, radiátor tak přirozeně zapadá do celkového vzhledu interiéru. 

Veškeré vybavení bytu je vytvořeno na míru a v maximální míře vestavěné. V předsíni je umístěna prostorná šatní skříň s botníkem a úklidová skříň s vestavnou pračkou, sušičkou a košem na prádlo, do nějž vede shoz z koupelny přimknuté z druhé strany instalačního jádra.

Obytná část přirozeně navazuje na opravenou terasu.

Obytná část přirozeně navazuje na opravenou terasu.

Pro absolutní komfort je byt, na žádost majitele, vybaven akustickými předstěnami a klimatizací integrovanou do horních skříněk kuchyňské linky.

Podlaha je z krémového kaučuku noraplan, dělicí panely jsou z borové překližky, vestavěný nábytek z bílého lamina a borové překližky, terasa je z modřínu. Okna dodala firma Antikhaus. Kuchyňská a koupelnová deska s dřezem je z corianu.

Bílé dveře se skrytou zárubní jsou od Bdoors, kliky a úchytky mají v černém provedení. Zavěšený gauč s čalouněním od firmy Polstrin tvoří konstrukce z překližkové desky a ocelové pásoviny. Na oknech jsou látkové plisé žaluzie.

BY architects

Markéta Zdebská

Architektka Markéta Zdebská založila ateliér BY architects v roce 2010.

Markéta Zdebská vystudovala architekturu na VŠUP v Praze. Dva semestry působila jako pedagog na ČVUT. V roce 2010 založila vlastní ateliér BY architects. Její práce byla mj. nominována na Českou cenu za architekturu 2017.

Přístup architektonického studia se zrcadlí v respektu ke klientovi, k prostředí a ke koncepční práci. Cílem je nacházet hloubku a vrstevnatost v projektech, které
jsou ateliéru svěřeny do péče.

Autor:



Nejčtenější

Parkoviště prodané k bytům je veřejné, majitelům to developer neřekl

Developer rozprodal parkoviště pod domem v Letňanech i s veřejným stáním....

Obyvatelé domu v pražských Letňanech koupili s bytem i parkovací stání. Jenže některým z nich developer prodal i místa,...

Za 45 dnů dokázali s chatrčí zázrak. Luxusní dvojvila je fenomenální

Dům stojí na jednom z ostrovů milionového moderního čínského města Čou-šan.

V čínském městě Čou-šan vyrostla během televizní show unikátní fotogenická vila. Architekt TianQi Guana z designérské a...



Michaela Dolinová má chalupu jak malovanou. Dřív tu žili lapkové

Žije se hlavně v prostorné světnici, kde je pohodlné posezení a jídelna s...

Usměvavá chalupářka Michaela Dolinová na nás okamžitě převedla veselou náladu. Nabídla vlastní upečené koláče a ukázala...

Postavili si bungalov. Typový dům skvěle vyladili do nejmenších detailů

Podle místních předpisů musí být v dané lokalitě pouze přízemní domy. Zástavba...

Rostislav s Petruší trénovali svoji fyzičku na schodišti do třetího patra bytového domu dlouhá léta, až jednou pohár...

Rekonstrukce bytu v činžovním domě si vyžádala půltunovou traverzu

Ze dvou pokojů vznikl pohodový obytný prostor s jasně definovanými zónami. Nové...

Tento byt se liší od většiny zrekonstruovaných interiérů. Nejde až tak o podobu, ale o přístup majitelů. Většinu věcí...



Další z rubriky

Bačinova vila má 111 let. Prázdná vyrabovaná ruina pořádně prokoukla

Vilu v italském stylu si nechal v roce 1906 postavit továrník Josef Bačina. Na...

Z Bačinovy vily v Opatovicích nad Labem zbyla pouze vyrabovaná ruina. Stoletá budova si prošla častým kolečkem...

Český zateplovací experiment. Pošlete fotky dobrého i špatného případu

Budova v Českém Krumlově prošla řadou úprav. Zateplení jí velmi prospělo.

Nedávný případ necitlivě zateplené školy v Kamenných Žehrovicích ukázal, jak dláždění dobrými úmysly může vést i k...

Iva s Martinem sní o úkrytu. Za 40 tisíc se dočkali i lustru z lahváčů

Mladý pár si v domě vybral pokoj po Martinově babičce, který návrhářka...

Iva a Martin jsou čerství absolventi stavební fakulty, kteří se společně s Martinovým tatínkem pustili do rekonstrukce...



Najdete na iDNES.cz