Poradna architekta: jak do garsonky dostat dvoulůžko i rohovou pohovku

  1:00aktualizováno  1:00
V garsoniéře se musí majitel smířit s tím, že do jediné místnosti je třeba vtěsnat kuchyň, jídelnu, obývací pokoj i ložnici. Čtenářka Monika má navíc netradiční přání: i do tohoto miniprostoru umístit velké dvoulůžko.

Italský výrobce Dielle využívá jako úložný prostor i místo nad postelí a pod ní. | foto: Dielle Domus

„Ráda bych měla rohovou kuchyň kvůli úložnému prostoru, rohovou sedací soupravu pro návštěvy, ale také postel 160×200 centimetrů. Nerada bych se pouštěla do stavebních úprav, má představa je levnější varianta předělů, například panelové závěsy nebo policové díly. Problém jsem měla hlavně s umístěním televize,“ popsala svá přání a představy Monika.

Fotogalerie

Architekt Hynek Maňák ze studia Maniac Interier pro ni připravil tři varianty řešení.

„Bylo by možné pokoj řešit i s pomocí pódia a dalších na míru vyrobených kusů nábytku, jenže tím by se cena výrazně navýšila. Pokud se chce majitelka vyhnout kvůli nákladům stavebním úpravám, je jasné, že by to mohl být v jejím rozpočtu problém,“ upozorňuje Hynek Maňák.

Pro mladého člověka je podle architekta Maňáka přání mít dvoulůžko i v jednopokojovém bytě logické, navíc je může použít i v dalším větším bytě, který si třeba pořídí s partnerem pro rodinu.

Nákladné vybavení na míru nemusí novému majiteli vyhovovat a v novém interiéru už ztratí své opodstatnění. Mohl by to být zbytečný výdaj. Pokud však majitel už s dalším stěhováním nepočítá, vyplatí se samozřejmě investovat i do finančně náročnějšího řešení, které nabízí dostatečný komfort.

„Problémům s malými byty a umístěním lůžka se věnují i výrobci. Někdo jde cestou subtilní konstrukce nábytku, jako například IKEA. Italští výrobci, třeba Dielle, se zase zaměřují na výrobu lůžek kombinovaných s úložným prostorem. Existují i varianty s ‚výtahem‘, kdy lůžko během dne mizí u stropu (toto řešení najdete zde). Všechno je ale o penězích,“ zdůrazňuje architekt Maňák.

Stávající stav

Stávající stav

Varianta A

Za vstupními dveřmi do pokoje jsou šatní skříně, na které navazuje lůžko 160 × 200 cm. Od vstupu může být lůžko opticky odděleno mobilními kontejnery (pokud budou chybět úložné prostory), případně posuvnými japonskými stěnami nebo závěsy. Postel může být nízká, případně s baldachýnem, nebo s úložnými skřínkami nad postelí. Do mezery u okna se vešel malý pracovní stolek.

Sedací souprava je před čelem postele, televizní stěna na stěně naproti. Kuchyňská linka ve tvaru L lemuje stěnu koupelny. Rozkládací jídelní stolek pro dvě až tři osoby stojí v rohu u balkonového okna.

Varianta A

Varianta A

Varianta B

Varianta B

Varianta B

Postel zůstala na stejném místě jako v předchozí variantě, sedací souprava je však podél stěny a televizní stěnu tvoří regál v čele postele. Může být středně vysoká, případně na celou výšku místnosti.

„Na rohovou linku navazuje jídelní stůl ve standardní výšce nebo v úrovni kuchyňské pracovní desky se zvýšenými židličkami, které při stolování více osob může doplnit polohovací pracovní židle,“ popisuje architekt Maňák.

Varianta C

Varianta C

Varianta C

Princip postele umístěné v prostoru je obdobný jako u předchozích variant, jen zrcadlově otočený. Vzniká tak větší kout pro rohovou sedací soupravu. Televizní stěnu tvoří opět prostorový regál v čele postele, stejně tak na rohovou kuchyňskou sestavu opět navazuje jídelní stůl.

Chladnička je v tomto případě umístěna na protější stěně vedle šatní skříně, aby hluk kompresoru v noci tolik nerušil spaní.

Lehká konstrukce dvoulůžka (IKEA) počítá s jednoduchým optickým oddělením od...

Lehká konstrukce dvoulůžka (IKEA) počítá s jednoduchým optickým oddělením od zbývající části pokoje.

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Počítejte však s tím, že žádostí je velmi mnoho. U panelových bytů se dispozice opakují, zkuste si vyhledat stejný typ bytu, který máte vy.

Autor návrhu

Ing. arch. Hynek Maňák

* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia  na GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Přednáší v Ústavu nábytku, designu a bydlení Mendelovy univerzity Brno.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Padesát let starý dům proměnili v moderní vilu ve stylu Bauhaus

Vila v městečku Särö je usazena na kopci. Prostřední a spodní podlaží majitelé...

Pár ve švédském městečku Särö se rozhodl k radikální změně domu z roku 1969, který dispozičně už nevyhovoval a stylově...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Najdete na iDNES.cz