Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Úžasný funkcionalistický dům, kde z terasy vidíte město jako na dlani

  1:00aktualizováno  1:00
Zlín a funkcionalismus patří k sobě. I proto se architekt Jan Přehnal rozhodl navrhnout rodinný dům na jižním svahu s výhledem do údolí města v tomto jednoduchém, čistém stylu. Projekt získal hlavní cenu v kategorii rodinné domy v soutěži Stavba roku 2013 zlínského kraje.

Na střeše předsazené části přímezí je relaxační terasa s bazénem. | foto: JaP architects

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Těžko budete ve Zlíně hledat příjemnější místo, než je klidná vilová čtvrť Prštná na jižních svazích podél řeky Dřevnice. Jsou odtud nádherné výhledy do údolí. Pozemek, na němž stavba vznikla, tak využívá všechny přednosti daného místa.

Příjezdová komunikace vede podél jihozápadní hranice pozemku. To sehrálo významnou roli při koncipování výškového osazení domu. „Aby se z mého pohledu nenarušila touto komunikací nejcennější část, a to jižní fasáda, rozhodl jsem se vstupní podlaží půdorysně i výškově předsadit oproti hlavní hmotě celého domu,” vysvětluje svůj přístup architekt Jan Přehnal, který ve Zlíně postavil již několik funkcionalistických domů.

Rodinný dům je umístěn na jižním svahu  v klidné vilové čtvrti Prštné...

Rodinný dům je umístěný na jižním svahu  v klidné vilové čtvrti Prštné s krásnými výhledy do údolí města.

Pro čtyřčlennou rodinu tak navrhl dům s nepřehlédnutelnou relaxační terasou s bazénem na střeše předsazené suterénní části. Z terasy je nádherný pohled do údolí města. Přímo navazuje na obytný prostor hlavního obytného podlaží přes prosklené plochy.

Jednoduché tvary

Elegantní kompozici domu tvoří jednoduchý dvoupodlažní kvádr, který spočívá na zapuštěném předsazeném soklu do svahu. „Toto výškové uspořádání odděluje prostor příjezdu k domu na spodní úrovni od obytné části domu s terasou a navazujícím terénem o podlaží výše,” popisuje architekt Přehnal.

Fotogalerie

Fasádu dvoupodlažní obytné části tvoří kombinace bílé hladké omítky a tmavě hnědých obkladových velkoformátových desek Silbonit. Pro velkoplošné prosklení zvolil architekt hliníkové rámy.

Stejně příjemná nadčasová barevnost se objevuje i v interiéru v podání hnědých dřevěných podlah a bílé výmalby. “Staticky náročné prvky fasády včetně proskleného zábradlí odkazují na minimalistickou funkcionalistickou architekturu,“ upozorňuje Jan Přehnal.

Přehledná dispozice

Na základě požadavků rodiny navrhl architekt Přehnal vstupní podlaží s halou a schodištěm, je zde také garáž, technické a skladové zázemí domu. Přízemí, v tomto případě hlavní podlaží, obsahuje obytný prostor a jídelnu navazující na kuchyni.

Hlavní obytný prostor

Hlavní obytný prostor

V jídelní části nechal architekt prostor otevřený přes dvě podlaží směrem nahoru s výhledem na galerii. Hygienické zařízení pro obytné podlaží rozšířil o zázemí pro venkovní bazén, je přístupné z venkovní terasy. Samostatný blok tvoří pokoj hosta s vlastní koupelnou.

Druhé nadzemní podlaží rozdělil architekt na galerii s výhledem do nižšího podlaží na ložnicový blok rodičů, který obsahuje šatnu, ložnici, koupelnu a venkovní terasu. Druhou část podlaží děleného galerií tvoří blok dětí, šatna s koupelnou a dva pokoje.

Technické údaje

Generální projektant: JaP architects s.r.o.
Autor: Ing. arch. Jan Přehnal
Dodavatel stavby: Centring spol. s r.o.
Interiéry: MOMO Interiéry
Zastavěná plocha: 237 m2
Užitková plocha: 360 m2
Konstrukce: zdící systém Porotherm, železobetonové stropní desky, fasáda zčásti omítnuta, zčásti obložena vláknocementovými deskami Silbonit (provětrávaná fasáda)
Výplně otvorů: okna a pevné prosklené plochy z izolačních trojskel, hliníkové rámy (U(max)=0,7 W.m-2.K-1)
Vytápění: teplovodní ústřední vytápění, plynový kotel, podlahové topení

Dům získal hlavní cenu v kategorii rodinné domy v soutěži Stavba roku 2013...

Dům získal hlavní cenu v kategorii rodinné domy v soutěži „Stavba roku 2013 zlínského kraje“.

Jednoduchá kompozice domu sestává z dvoupodlažního kvádru, který spočívá na...

Jednoduchá kompozice domu sestává z dvoupodlažního kvádru, který spočívá na předsazeném soklu zapuštěném do svahu.

Autoři

Ing. Arch. Jan Přehnal - JaP architects s.r.o.

Absolvent Fakulty architektury VUT v Brně založil v roce 1992 vlastní ateliér, v roce 2002 pak společnost JaP architects s.r.o.

JaP architects je architektonická a projekční společnost se sídly ve Zlíně a v Praze a poskytuje komplexní spektrum služeb v oblasti urbanismu a architektury. Tým tvoří řada kvalifikovaných odborníků a inženýrů ve všech specializovaných oborech pod vedením Ing.arch. Jana Přehnala a Ing.arch. Jana Přehnala ml.

Ateliér se podílí na celkovém vývoji projektů všech druhů staveb od základního konceptu a objemové studie, přes jednotlivé stupně projektové dokumentace až po zabezpečení všech potřebných dokladů a povolení nezbytných pro realizaci staveb.

Věnuje se i navrhování a realizaci interiérů ve spolupráci s celou řadou kooperujících dodavatelů, s nimiž  jednotlivé interiérové prvky domýšlí do posledního detailu.

Autor:



Nejčtenější

Zachránili starý mlýn a kolem něj vybudovali soustavu rybníčků

Jednotlivé rybníčky jsou vzájemně propojené a protéká jimi potok. V těch...

Mlýn v údolí Zákolanského potoka nedaleko Okoře obklopuje soustava rybníčků. Málokoho by napadlo, že je postupně...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

Další z rubriky

Klimatizace a problémy kolem nich. Možností jsou i chladicí stropy

Mobilní klimatizace využívá k odvodu horkého vzduchu okenní sadu, kterou lze...

Vysoké teploty se odmítají vzdát, příští týden mají opět přesáhnout tropické třicítky. A tak z obchodů mizí často i...

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Architekti, kteří preferují surové stavby. Milují beton i kov

Architektům se podařilo přesvědčit klienta, aby beton v interiéru přístavby...

Jako červená nit se projekty studia Monoform vinou surové studené materiály, beton a kov. Najdete je nejen v interiéru,...



Najdete na iDNES.cz