Funkcionalismus jako věčná inspirace: rodinný dům s nádherným výhledem

  1:00aktualizováno  1:00
Na radu architektů z ateliéru Europrojekta si majitelé vybrali místo v nejvyšší části nově zastavovaného svahu. Pozemek je sice z východu částečně zastíněný hájkem dotvářejícím intimitu parcely, zato disponuje nádherným výhledem.

Přízemní stavba je umístěna do nejvyšší části svahu, její obytná část směřuje k travnaté rekreační ploše ohraničené lesíkem. | foto: Lukáš Černík

Jak se vyrovnat s architektonickým odkazem, který na Zlínsku zanechaly předchozí generace, přinést nové myšlenky a zároveň se s pokorou a citem zapojit do hezkého přírodního prostředí?

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

"Ctíme zásady funkcionalistické školy, na kterou se snažíme navazovat," připomíná autor návrhu stavby architekt Martin Kareš. "Čistota tvarů, vztah domu k místu, střízlivý design, přehledná dispozice, přímé komunikační a pohledové linie považujeme za základní výchozí principy. Na nich jsme se s našimi klienty také od počátku shodli," dodává.

Racionalita půdorysu domu

Parcela o ploše přes 1000 m2, dostatečně velká pro pohodlný dům, který slouží mladé čtyřčlenné rodině s dětmi, tak poskytuje veškerý komfort všem obyvatelům domu i návštěvám. Přízemní stavba je situována v nejvyšší části svahu, její obytná tvář se obrací k velké rekreační travnaté ploše.

Dispozice byla ztvárněná na jednoduchém a přitom racionálním půdorysu obdélníku s cílem co možná nejméně zastavět pozemek. Zároveň svým umístěním vytvořila samotná stavba záda další navazující zástavbě a pomohla tak vytvořit co možná největší intimitu obytné části zahrady.

Hmota stavby je tedy jasně definovaný hranol odlehčený konzolou od příjezdu, která slouží pro kryté stání jednoho vozu. Vstup do domu najdete v severní podélné části stavby, je umístěn mimo základní půdorys a rozbíjí tak zdánlivou fádnost fasády.

Hmotu stavby tvoří hranol odlehčený konzolou od příjezdu, který slouží pro

Hmotu stavby tvoří hranol odlehčený konzolou od příjezdu, který slouží pro kryté stání vozu. Opěrné kamenné stěny v drátěných koších umocňují racionalitu stavby.

Na zádveří přímo navazuje vstupní hala pro příjem hostů a dále pak společný obývací prostor. Díky proskleným posuvným stěnám se každému, kdo přichází, otvírá průhled napříč obytnou částí domu přes terasu a zahradu, vrcholící panoramatem listnatého hájku. Ten dotváří určitou intimitu obytné zahrady s terasou a bazénem pro rodinný odpočinek.

Vnitřní členění

V pravé polovině domu, která zčásti vyčnívá nad svahem, leží ložnice majitelů se soukromou koupelnou. Tato zóna je zčásti podsklepená a zčásti vykonzolovaná nad svahem.

Fotogalerie

Architektonický záměr odlehčit jednoduchou hmotu stavby a oprostit ji od podloží přinesl společně s praktickým využitím také volný prostor pod přečnívajícím severozápadním nárožím stavby. Slouží jako garážové stání a zázemí zahrady: přes suterén, respektive z krytého garážového stání a zázemí domu vede přístup po schodišti do haly umístěné v obytné části domu.

Střední partii domu orientovanou na jih, a tedy i do části zahrady zakončené listnatým hájkem, vyplňují dva dětské pokoje. Mají k dispozici vlastní koupelnu, šatnu a další úložné prostory ve vestavěných skříních.

Ve snaze o maximální propojení se zahradou sleduje úroveň podlah probíhající úroveň terénu. Chodbu spojující obytnou část s částí spací (ložnicovou) prosvětlují dva stropní světlovody, zabezpečující dokonalý průchod denního světla.

Díky proskleným posuvným stěnám se otevírá příchozím průhled napříč obytnou

Díky proskleným posuvným stěnám se otvírá příchozím průhled napříč obytnou částí přes kuchyňský stůl na terasu a zahradu, v pozadí s lesíkem.

Jednota vnějšího a vnitřního vzhledu

Kvalitu bydlení spoluvytváří, ruku v ruce s funkční dispozicí, také vybavení interiéru. Bylo z velké části vyrobeno na míru podle návrhu architektů. Základní barevná a materiálová škála se skládá z tmavě hnědého dřeva dveří (dekorativní tropická dýha wengé, třívrstvá dřevěná podlaha merbau) a bílé sádrové omítky.

Společně se světle lakovanými kusy nábytku s povrchem ve vysokém lesku tak dotvářejí jemný a ucelený dojem z prostoru. Podobné odstíny mají i keramické obklady v koupelnách.

Koncept interiéru je v tomto rodinném domě založen na třech barevných tónech, které se navzájem prolínají a decentně doplňují, od mobiliáře, přes pevné nábytkové části až po obklady koupelen.

Úložné prostory zůstávají skryté v šatnách a vestavěných skříních, takže v interiéru je vidět jen kuchyňská linka, jídelna, sezení a další nezbytný nábytek. Tlumené barvy a střídmé vybavení nahrávají velkolepému výhledu do krajiny a do údolí s dominantou města Zlín.

Geometrickému interiéru sluší svítidla tvaru čtverců nebo obdélníků v různých

Geometrickému interiéru sluší svítidla tvaru čtverců nebo obdélníků v různých velikostech.

Geometrický interiér dále vhodně doplňují svítidla tvaru čtverců – obdélníků, jejich velikost se pak liší dle funkce jednotlivých místností. Rovněž exteriér domu se obešel bez kontrastů, jednoduchá horizontální linie stavby je opatřena bílou omítkou na obytné části a jemnou šedí na části spodní stavby.

Tato barevná kombinace ještě víc potvrzuje dojem odlehčeného a elegantního domu. Hladkou šedou a bílou fasádu doplňují stříbrné rámy hliníkových oken a pergoly.

Na toto barevné řešení a racionalitu celé stavby vhodně navazují zahradní úpravy společně s opěrnými kamennými stěnami v drátěných koších. To vše spoluvytváří harmonický dojmem z celé stavby a prostoru kolem ní.

Nábytek byl z velké části vyroben na míru podle návrhu architektů.

Nábytek byl z velké části vyroben na míru podle návrhu architektů.

Slovo autorů

"Rodinný dům byl postaven s odkazem na funkcionalistické tradice města Zlín, a to včetně vnitřního prostorového řešení dispozic. Zde jsme se snažili dům co možná nejvíce zjednodušit, minimalizovat prostor, ale tak, aby neutrpěl život v něm samotném. Rozdělili jsme dispozici objektu na část majitelů a na část dětí, a to tak, aby se svým životem navzájem nerušili, a přitom aby obě generace spolu žily v blízkém vztahu.

Tvar domu je pojat jako jednoduchý hranol vznášející se nad terénem, aby od příchodu vypadala stavba svěže a jemně, a přitom aby nám splnila splynutí se svahem pozemku.

Celý dům byl od samého začátku projektování založen na principu nízkoenergetických staveb využívajících pasivních zisků tepla. Za touto zdánlivou jednoduchostí stojí pečlivě promyšlený koncept reagující na světové strany.

Po výtvarné stránce má tedy stavba pokračovat v tradici funkcionalistické architektury s důrazem na otevřený společenský prostor rodiny, který reaguje a volně se prolíná s okolní obytnou zahradou. Prostory vnitřní a vnější tak do sebe nenásilně vstupují a navzájem se ovlivňují v každou denní či roční dobu skrze prosklené plochy obývacího pokoje a jídelny."

Terasa domu navazuje na jídelnu propojenou s kuchyní a obývacím pokojem.

Terasa domu navazuje na jídelnu propojenou s kuchyní a obývacím pokojem.

Výsledný dojem majitelů

"Dům splnil beze zbytku naše požadavky na moderní, klidné a účelové bydlení s odkazem na jednoduchou, ale účelnou baťovskou architekturu, což bylo i jedním z našich požadavků při zadání projektu.

Architektům se pro nás podařilo vytvořit pěkné životní prostředí v kombinaci moderní stavby zasazené v krásné přírodě nad městem Zlín. Obytný prostor v domě i jeho propojení s terasou a dále se zahradou je pro nás každodenní útěchou a harmonií po návratu ze zaměstnání."

Ateliér Europrojekta, tvůrci stavby

Ing. arch. Robert Rais, Ph.D. (1977),
Ing. arch. Martin Kareš, Ph.D. (1977)
Robert Rais a Martin Kareš jsou absolventi Fakulty architektury VUT v Brně, dříve členové ateliéru prof. arch. Ivana Rullera, žijící legendy funkcionalismu, oceněné státním vyznamenáním. V roce 2003 založili vlastní architektonický ateliér Europrojekta, zabývají se projekcí rodinných domů, zejména technologicky špičkových nadstandardních vil. V této oblasti jsou autory více než stovky realizací, čímž se řadí k absolutní špičce v České republice.

Oba architekti se věnují vědecké, akademické činnosti a v současnosti se dále vzdělávají na zahraniční univerzitě. Jsou autory revolučního použití sendvičových betonových monolitických konstrukcí pro občanské stavby. Získali řadu ocenění, například Cenu Bohuslava Fuchse, Zvláštní cenu Státního fondu rozvoje bydlení, za rok 2011 obdrželi cenu Fasáda roku a mnohé další.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Autor:

Nejčtenější

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Ze dvou malých bytů vznikl příjemný interiér s luxusní terasou

Majitelé toužili mít v interiéru hlavně hodně dřeva, které na ně působí...

Velkorysé bydlení na nejvyšším podlaží novostavby vzniklo spojením dvou menších bytů. Z jednoho se stala denní zóna s...

Praha neznámá. Poznejte čtvrť kriminálníků, bláznů a učenců

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na Karlově se stavěl od...

Scházela se tam pražská galerka, probouzeli se opilci, bohaté paničky tajně rodily nechtěné děti. Zveme vás na...

Dětský nábytek a hračky, které budou rodiče dětem někdy i závidět

Postýlky pro děti vyrábí malá rodinná firma na severu Čech.

Mini festival designu, který je svým sortimentem zaměřený na děti, se koná dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim, či...

Další z rubriky

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Oceněný bytový dům vsadil na funkcionalismus i fotovoltaiku

Bytový dům Barvy je situován na jižní stranu. Brno Lesná představuje již od 60....

Už od roku 2010 se každoročně pořádá soutěž Realitní projekt roku. Udělují se tři hlavní ocenění, Cena architektů, Cena...

Dům vypadá jako ježek, místo bodlin má sklopné panely z plechu a betonu

Všechny vnější panely ohnivzdorného domu jsou zavěšeny na kovovém rámu, takže...

Požáry, které teď zachvátily jižní i severní Kalifornii, patří k největším v její historii. S plameny bojují tisíce...

Najdete na iDNES.cz