Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Panelák vyměnili za velký rodinný dům ze dvou kvádrů

  1:00aktualizováno  1:00
Skok to byl opravdu velký: z třípokojového bytu v paneláku "skočili" do rodinného domu s plochou 390 metrů čtverečních. Ačkoliv se tak velkého prostoru báli, dnes si jej s chutí užívají.

Zadání pro architekta od prvních majitelů byl funkcionalistický dům. | foto: Martin Vejrosta

Klasický panelákový třípokojový byt rodině s dvěma syny přestával stačit. "V první fázi jsme byli rozhodnuti, že si dům necháme navrhnout a postavit podle našich představ. Koupili jsme i stavební pozemek, nechali udělat architektonickou studii a zadali jsme vypracování projektové dokumentace. Dokonce již bylo vydáno i stavební povolení. Nicméně po detailnějším stanovení nákladů na stavbu a realizaci jsme náš záměr přehodnotili," prozrazuje majitel.

Naskytla se jim totiž výhodná koupě: dům, jehož hmotu tvoří jako základ dva kvádry položené napříč přes sebe. Majitel byl jejich kamarád, proto dům znali. Líbil se jim, připadal jim však příliš velký.

Fotogalerie

Cenově však vyšel nakonec výhodně, kupovali jej totiž přibližně před rokem, kdy ceny nemovitostí směřovaly dolů. Zaplatili za něj tak mnohem méně, než na kolik by je přišel nový (přitom výrazně menší) dům, který si chtěli postavit.

A to se navíc ještě vyhnuli dlouhým jednáním s památkáři, kteří se bránili povolit rovnou střechu v místě, kde převažují sedlové.

Dobré stavbě stačí základní tvary

Svažitý pozemek přivedl Tomáše Vymětala, autora projektu, k využití dvou kvádrů, které tvoří jednotlivá nadzemní podlaží. Horní kvádr je výrazně překonzolován přes spodní pouze na jednu stranu. Kvůli statice jej podpírají dvě podpěry ve tvaru X.  Konzola horního kvádru tak funguje i jako zastřešení terasy, na níž mají majitelé vstup z jídelní části, takže stolování mohou snadno přesunout ven.

Velká okna směřují především do rozlehlé zahrady, aby zůstala zachována intimita pokojů. I spodní kvádr funguje jako konzola nad suterénní částí, směrem do ulice jej podpírají dva sloupy. Vymezují tak sjezd do dvojgaráže.

Tomáš Vymětal umístil veškeré technické zázemí do suterénu domu. Kromě dvojgaráže je tu tak technická místnost pro bojler a techniku k bazénu, zahradní nábytek i ostatní "klumprty", které není v domě kam dát.

Vykonzolováním horního kvádru vznikla krytá terasa s možností stolování.

Vykonzolováním horního kvádru vznikla krytá terasa s možností stolování.

Základní hmotu domu tvoří dva kvádry, které vymezují jednotlivá podlaží.

Základní hmotu domu tvoří dva kvádry, které vymezují jednotlivá podlaží.

Velmi oceňovaným prostorem je ovšem relaxační část suterénu, z něhož je mimochodem i přímý výstup na terasu ve sníženém patře u domu určenou zejména pro případné grilování. 

Letos dostal tento prostor novou podlahu z kompozitního materiálu Twinson, z něhož firma vtipně vytvořila i obklad nízké zídky. Teď může posloužit i jako lavička pro "hladové", prkna lze totiž snadno zbavit i případných stop po opulentním hodování. Pokud rodiče nechtějí rušit klid v domě, mohou i s návštěvami využít společenskou místnost s kuchyňkou, na niž navazuje sauna s koupelnou a toaletou.

Může se hodit

Je vám panelákový byt již malý? Přestěhujte se do rodinného domu. Vybírejte z nabídky na Reality.iDNES.cz.

Hlavní vstup do domu vás přivede přímo do prvního nadzemního podlaží. Úložné prostory (vestavěné skříně a botníky) neumístil projektant do haly, ale do předsíně. Z prostorné haly nezatížené nábytkem vás zvou do dalších místností široké průhledy: místo klasických dveří totiž využil Tomáš Vymětal skleněné posuvné po stěně, které zůstávají většinu dne stále otevřené. Nemohl tušit, jak ideální "probíhačku" připravil pro dvojčata. Jejich pobíhání se tak obejde bez jakýkoli kolizí.

Vedle obytného prostoru a kuchyně s jídelnou navrhl autor projektu do prvního nadzemního podlaží také pokoj pro hosty s koupelnou, který může sloužit i jako pracovna. V patře je také samostatné WC a prádelna.

Sauna v relaxační části domu

Sauna v relaxační části domu

Společenská místnost v suterénu, kde případné návštěvy nikoho neruší.

Společenská místnost v suterénu, kde případné návštěvy nikoho neruší.

Druhé nadzemní podlaží představuje klasickou klidovou zónu s dvěma dětskými pokoji, ložnicí, odděleným WC a koupelnou. Ovládání vzduchotechniky je v malé technické místnosti.

Z paneláku do velkého domu

Zatímco manžel strávil většinu života v rodinném domě na vesnici, jeho žena odjakživa bydlela v paneláku. "Nebylo jednoduché ji přesvědčit o tom, že rodinný dům bude pro naši rodinu vhodnější než třípokojový byt v paneláku, do kterého jsme se nastěhovali po svatbě. To jsme byli ještě samozřejmě bez dětí," říká majitel.

Po roce užívání (stěhování bylo právě v srpnu minulého roku) rodinného domu s velkým pozemkem a bazénem oceňuje výhody takového bydlení celá rodina. "Šťastnější jsou určitě i naši bývalí sousedé v paneláku, že mají naši chlapci-dvojčata větší pole působnosti," dodává majitel. Pětiletí sourozenci nejsou žádná zakřiknutá stvoření...

Robustní dřevěný stůl odlehčují plastové židle, pro děti s vysokými textilními

Robustní dřevěný stůl odlehčují plastové židle, pro děti s vysokými textilními sedáky.

Obývací pokoj zatepluje opticky laminátová podlaha Quick step s dřevinovým

Obývací pokoj opticky zatepluje laminátová podlaha Quick step s dřevinovým dekorem.

Ačkoliv dům navrhl Tomáš Vymětal z architektonického ateliéru S.A.M Brno pro jiné majitele, současní jsou s jeho projektem i výslednou realizací velmi spokojeni. Nedostatky nenašli. "Dům je opravdu velmi dobře navržený ke každodennímu pohodlnému užívání," říká majitel.

Na vnitřním vybavení se odráží vztah majitelů k designu. "Máme jej rádi, ale nic nepřeháníme, už vzhledem k věku synů. Máme rádi jednoduché a funkční věci," komentuje otec temperamentních kluků.

Jediné, co rodina zvažuje změnit, je velkoformátová dlažba v jídelně. Přesněji její barva, protože podlaha je světlá a z hlediska údržby nepraktická. "Je na ní prostě všechno vidět a v našem případě, kdy dvojčata neustále lítají ven a dovnitř, bývá problematické udržet ji naprosto čistou," vysvětluje majitel.

Terasa s grilem je příjemně chráněná před větrem.

Terasa s grilem je příjemně chráněná před větrem.

Dům stojí na vyvýšené části pozemku, terasa u bazénu je z materiálu Twinson.

Dům stojí na vyvýšené části pozemku, terasa u bazénu je z materiálu Twinson.

V příštím roce čeká úpravu ještě zahrada. Majitelé počítají také na ploše před bazénem s pořízením nějaké lehké dřevěné stavby, například přístřešku s pergolou a podobně, kde se najde místo pro zahradní nábytek a případně i posezení. V plánu je také zahradní sprcha.

Letos zatím dokončili položení teras u domu a bazénu. Přednost před hrubými dlaždicemi, které použil první majitel u bazénu, dostaly desky z materiálu Twinson, právě s ohledem na přítomnost malých dětí a jejich bezpečnost.

Nehrozí na něm totiž žádné třísky ani zbytečná uklouznutí. A také jej není potřeba nijak penetrovat nebo každoročně natírat proti hnilobě. I v tomto případě totiž platí přesvědčení majitelů, že věci mají být jednoduché a funkční.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 210 m2
Užitná plocha: 390 m2

Konstrukce: systém Velox, vnitřní omítky sádrové, stropy a schodiště prefabrikované železobetonové, podlahy - dlažba velkoformátová, laminátová podlaha Quick step, vinyl
Výplně otvorů: okna dřevěná s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní Sapeli
Vytápění: podlahové elektrické (rohož bez média)


Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Postavili si dům v Dolním Rakousku. Mají rozumnější stavební předpisy

Jednoduchou, ale ne nezajímavou architekturu dřevostavby tvoří dvě na sebe...

Jaký dům vlastně člověk potřebuje? S dostatkem soukromí a prostoru pro rodinu, aby poskytoval pohodlí, útočiště a v...

Rodinný dům ve svahu je otevřený světlu i díky terasám a spoustě skla

Téměř všechny pokoje mají možnost přímého nebo bočního výstupu na terasy domu,...

Majitelé s bydlením v rodinném domě již měli zkušenost, ale starý dům jim už z mnoha důvodů nevyhovoval. A tak hledali...

Hravý dům vypadá jako kvádr vznášející se na svahu. Připomíná matrix

Dům opticky „levituje“ ve svahu i díky barevnému odlišení na bílý kvádr horního...

Byť domy ve svahu vyžadují mnohem náročnější přípravu, výsledek bývá většinou výrazně zajímavější než v případě staveb...



Najdete na iDNES.cz