Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proměna zdevastovaného bytu v domě z roku 1900: vládne v něm bílá

  1:00aktualizováno  1:00
Zcela náhodně Jiří narazil na inzertní nabídku bytu k prodeji poblíž kanceláře v centru Brna, kde pracuje. Od koupě ho neodradilo stáří domu z roku 1900 ani žalostný stav bytu po dlouhém neudržovaném bydlení. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Nábytkovou stěnu navrhl Vladimír Hipper na míru danému prostoru a zakomponoval do ní bílé skříňky, které majitel využíval už v předchozím bytě. Odtud si sem Jiří přestěhoval také psací stůl a židli od Charlese Eamese. Při sledování televize je možné uvelebit se v další ikoně,- Coconut Chair od George Nelsona nebo v křesle Bibendum od Eileen Gray. | foto: Lukáš Hausenblas

Přestože dům stojí na křižovatce dvou rušných ulic, jeho byt o rozloze 113 m2 je slunečný s okny orientovanými do parku a nabízí odtud krásný výhled na město: z jedné strany na katedrálu Petrov, z druhé na hrad Špilberk.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

„Jakmile jsem byt uviděl, věděl jsem, že ho chci,“ vzpomíná Jiří na chvíle, jež odstartovaly novou kapitolu jeho bydlení, které už není spojené s každodenním nepříjemným cestováním do kanceláře. Dnes se může přemisťovat pěšky.

Důvěra v um a spolehlivost

Současnému stavu interiéru však předcházela kompletní rekonstrukce. Jiří se obrátil na architekta Vladimíra Hippera z architektonického studia Artvilla, kterého zná už dvacet let a je dobře obeznámen s jeho erudicí.

„Důvěřuji mu a s jeho prací mám dobré osobní zkušenosti. V průběhu rekonstrukce jsem tu byl asi jen třikrát. Pan architekt je schopen postarat se o realizaci záměru beze zbytku, od stavebních prací až do posledních detailů vybavení interiéru,“ říká Jiří.

Fotogalerie

Od počátku byl zcela jasný stylový rámec interiéru v duchu expresivního funkcionalismu, kterému se architekt věnuje.

„Oba jsme se ihned shodli na odstranění příčky mezi pokoji. Společně jsme pak naplnili moji představu moderního, praktického a pohodlného bydlení, které mám ušité sobě na míru. Přestože je koupelna dostatečně prostorná a architekt do ní navrhoval umístění vany, přál jsem si jen sprchový kout. To byl snad jediný případ rozdílného názoru, moji představu však respektoval,“ vysvětluje investor.

Renovace od podlahy

„Byt byl v havarijním stavu, zcela vybydlený, přitom pod správou památkové péče. Jiřímu jsem dokonce radil, aby jej vůbec nekupoval, protože renovace bude velmi komplikovaná a nákladná,“ objasňuje architekt Vladimír Hipper svůj přístup k bytu, když ho poprvé spatřil.

Vše se ale nakonec odehrálo jinak. „Na základě daného rozpočtu jsem zpracoval koncepci úprav s ohledem na jeho historický odkaz i život s moderními technologiemi v 21. století. Po důkladné repasi se dochovaly jen dvoje historické kazetové dveře, vstupní zárubeň, kam jsme vložili moderní bezpečnostní vstupní dveře a původní okna,“ popisuje architekt.

Interiér v duchu expresivního funkcionalismu by bylo možné stručně popsat jako...

Interiér v duchu expresivního funkcionalismu by bylo možné stručně popsat jako monochromatický s akcenty výrazných barev.

Byt si tedy vyžádal totální renovaci podlah i stropů, rozvodů elektřiny i vody, také vytvoření tepelné izolace obvodových zdí, zvukovou izolaci sousedního bytu i statické zajištění chatrných zdí.

Při rekonstrukci se kompletně odstranily zničené podlahy až na záklopy dřevěných trámů a vytvořila se nová odlehčená skladba výrazně snižující prohýbání podlah. O tepelnou pohodu se stará teplovodní podlahové vytápění.

Protože se nedochovaly původní parkety, bylo možné použít na podlahu polyuretanovou stěrku, kterou jsou propojeny téměř všechny místnosti v interiéru bez dilatačních spár.

Kuchyň je vybavená nábytkem zhotoveným na míru podle návrhu architekta...

Kuchyň je vybavená nábytkem zhotoveným na míru podle návrhu architekta Vladimíra Hippera, jde o lakovanou MDF desku v kombinaci s corianem (umělým kamenem).

„Do všech místností byly vloženy samonosné sádrokartonové stropy a vytvořena mezivrstva pro nové rozvody elektřiny a vzduchotechniky s rekuperací a sádrokartonové obklady stěn, aby se vyloučilo zasekávání nových rozvodů do křehkých zdí. Do meziprostoru byla vložena spolu se všemi rozvody tepelná izolace a v případě společné zdi se sousedním bytem izolace zvuková,“ vysvětluje architekt.

Významně se také pozměnilo dispoziční uspořádání bytu, zejména díky odstranění nosné zdi mezi dvěma pokoji, aby mohla vzniknout víceúčelová obytná hala o ploše 57 m2.

Funkcionalistický dvojtrakt

Byt je rozdělený na dva trakty. Jižním směrem s výhledem do parku a na Staré Brno je orientována ložnice s šatnou a hlavní obytný prostor, severním směrem do vnitrobloku je pak situována vstupní hala, WC, druhá šatna, kuchyň a koupelna se saunou.

Interiér lze stručně popsat jako monochromatický s vypíchnutými sytě barevnými akcenty, které se objevují na doplňcích. Lesklé bílé plochy odkazují na dochované prvky z 19. století a matné bílé na vybavení z 21. století.

Prostředí opticky lehce „prohřívá“ matná javorová dýha, která je v příjemném kontrastu s leštěným nerezem na dvou podpěrných sloupech, které suplují funkci původní nosné příčky. Nábytek je zhotovený na míru podle autorského návrhu Vladimíra Hippera. Z předchozího bytu si sem Jiří přestěhoval koženou pohovku s koženými křesly, psací stůl a židli od Charlese Eamese a vybavení ložnice.

Koupelna je obložena šesti velkoformátovými tabulemi z carrarského mramoru, z...

Koupelna je obložena šesti velkoformátovými tabulemi z carrarského mramoru, z nichž každá váží 130 kg. Je vybavena prostorným sprchovým koutem a její součástí je i finská sauna, která je oddělena termálním čirým sklem. Sprchový kout i na míru vyrobené umyvadlo z corianu jsou osazeny bateriemi Dornbracht.

„V okamžiku, kdy sem vstoupím, jsem doma... A doma jsem se tu cítil hned první večer, který jsem tu strávil. Vnímám příjemnou atmosféru prostředí, cítím se tu dobře a bezpečně,“ vyjadřuje Jiří svůj pocit ze svého nového domova.

Studio Artvilla

Artvilla a jeho jednatel, architekt Vladimír Hipper, čerpají inspiraci pro svoji práci především ve funkcionalismu. Ctí základní principy funkcionalistického designu, jednoduchý a čistý tvar, funkci, kvalitní materiály a detaily. Domy vyhovují nejvyšší energetické třídě A.

Klientům nabízí komplexní řešení od poradenství v architektuře či výstavbě, vypracování projektů všech stupňů včetně získání územních a stavebních rozhodnutí, autorský i technický dozor či výběr dodavatelů. Věnuje se také vlastním návrhům, výrobě i montáži nábytku.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:



Nejčtenější

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...



Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Jak bydlí mladý muž v Ostravě: byt téměř bez příček, svítidla z trubek

Dispozici bytu architekti otevřeli, vybourali všechny příčky.

Bytovému domu v těsné blízkosti parku vtiskli před deseti lety architekti výrazně oblé tvary, které se promítly také do...

Další z rubriky

Nejlepší rekonstrukce chalupy a staré stodoly trvala čtyři roky

Otevřený atypický krb ve stodole je usazený na kameni z nedaleké stráně.

Architektka Lenka Míková se u jihočeského stavení nesnažila při rekonstrukci zachovat původní prvky za každou cenu, ani...

Razantní proměna panelákového bytu, kde teď vládne dubová podlaha

Zvětšení průchodu a zásah do nosné konstrukce musel projít schválením statika.

Rekonstrukce panelákových bytů je věčné téma. I kvůli tomu, že jejich dispozice mnohdy neodpovídá současným potřebám...

Příčky v paneláku zbourat lze, vytvořit další okno už nikoli

Ilustrační snímek. Postel rodičů funguje často i jako postýlka dětí. Bez...

Pořídit si v Praze byt za dostupnou cenu je hodně náročné. O tom se přesvědčila i mladá rodina se třemi malými dětmi....

Najdete na iDNES.cz