Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Americký sen na Letné: funkcionalistický byt prosvětlilo drátosklo

  1:00aktualizováno  1:00
Nešťastné rozdělení velkého bytu ve funkcionalistickém domě na Letné v éře socialismu skončilo dispozičním paskvilem. Navíc byt postupně chátral, jak se střídali nájemníci a mizela úcta k původnímu vybavení. Americký majitel se s tím nesmířil.

Byt se po rekonstrukci výrazně prosvětlil, nové dubové parkety mu vrátily původní kvalitu. | foto:  Klára Žitňanská

Část bytu v atraktivní lokalitě totiž před lety připadla k jiné bytové jednotce. Vznikl více než problematický dispoziční celek s plochou 60 m2 s poddimenzovaným temným vstupem, provizorním kuchyňským koutem a malou ložnicí.

K éře svého vzniku odkazoval pouze několika původními prvky, zejména krásným umyvadlem s profilovanou nerezovou podnoží, původním kováním na dveřích nebo obklady za topnými tělesy. Přitom tu kdysi bydlel dokonce ministr zahraničí jedné z československých vlád.

Původní vstup do bytu byl hodně stísněný.

Původní vstup do bytu byl hodně stísněný.

Díky lokalitě a tušeným kvalitám si byt kupce našel. A velmi specifického. Koupil si jej americký experimentální hudebník, který v Praze žije již od počátku devadesátých let.

„Častým rysem jeho hudebních improvizací je pomalý, ale jistý rozvoj konceptu přecházející z ruchů syntetizátoru do větších opakujících a prohlubujících se vln. Pracuje neustále, a to z domu, syntetizátor téměř nevypíná,“ popisuje klienta architekt Lukáš Brom ze studia The Builders, na které se hudebník obrátil.

Vstup do bytu aneb první dojem lze udělat jen jednou

„Původní funkcionalistický byt nabízel také několik funkčních samplů, ale jako celek nefungoval. Bylo třeba zesílit dobré části, utlumit špatné, vložit nové prvky a těmi vše propojit,“ říká architekt Brom.

Fotogalerie

Architekti začali rozšířením vstupní části bytu na úkor spíže, tu nahradila nika s šatnou. Přesun koupelny uvolnil potřebné místo pro kuchyň. Posunutím zdi se „nadechla“ i ložnice.

Poničené podlahy nešlo repasovat. Původní zničené a nekompletní parkety nahradily nové, klasické dubové. Z praktických důvodů dostala vstupní část pevnější teraso, které opticky vymezilo prostor předsíně.

Stejný materiál se použil i v koupelně. Architekti nechali teraso vyspádovat do minimalistického kanálku, původní vanu totiž nahradili novým sprchovým koutem.

Naopak se do koupelny vrátilo úžasné zrestaurované původní umyvadlo, na nové dveře bylo osazeno původní kování. Denní světlo se do koupelny dostává díky dveřím s velkoplošným prosklením drátosklem. Je zcela bezpečné, navíc není tak průhledné jako čiré sklo. A vyjde mnohem levněji než pískované.

Podlahu v nové koupelně s původním umyvadlem kryje teraso, dveře jsou z...

Podlahu v nové koupelně s původním umyvadlem kryje teraso, dveře jsou z drátoskla.

„Americký“ mastek a české drátosklo

Může se hodit

Ekocity Hostivař

Ekocity Hostivař

Ekocity Hostivař - nízké pořizovací náklady s vysokou kvalitou na Praze 10.

Více na Reality.iDNES.cz.

Sháníte bytového architekta? Jednoduše zdarma zadejte poptávku na AAApoptavka.cz!

Minimalisticky pojatá kuchyň odpovídá „mužskému“ elementu. Nová kuchyň si ponechala jistou otevřenost v podobě pracovní desky z černého mastku, kamene oblíbeného v Americe pro jeho tepelnou a chemickou odolnost. V Čechách se často používá v menších formátech jako grilovací kámen. Deska je položená na podnoži s výsuvným kontejnerem. Horní skříňky nebyly potřeba, majitel si vystačí s minimem nádobí.

Nejvíce světla do kuchyně a vstupu pak přineslo prosklení do ložnice v podobě rámů s drátosklem. Jejich členění kopíruje rytmus oken do ulice a dobře koresponduje s původním funkcionalistickým interiérem.

Minimalistická kuchyň pro jednoho stačí, pracovní deska z mastku je příjemná na...

Minimalistická kuchyň pro jednoho stačí, pracovní deska z mastku je příjemná na užívání i dotyk.

The Builders

Architektonické studio The Builders tvoří tři architekti. Lukáš Brom, David Kazický a Štěpán Tláskal společně studovali na Fakultě umění a architektury TU v Liberci.

Začali spolupracovat již během školy a i po jejím absolvování roku 2006 se společně sešli v ateliéru 4A architekti. Jejich praxe zahrnovala i práci v ateliérech A69, DAM, Olgoj Chorchoj, Aleš Najbrt nebo Kopecký Studený architekti.

Autor:



Nejčtenější

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin.
Mají dům, ze kterého vidíte celý kraj díky velkým proskleným plochám

Snem manželského páru bylo bydlení na kopci s výhledem do krajiny, nejlépe mimo dosah lidí. Nakonec zůstali na okraji...

Další z rubriky

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se...

Díky vysokým stropům s původní štukovou výzdobu vznikl velkorysý světlý...
Byt v činžovním domě z 19. století rozzářila tyrkysová barva a obrazy

Byt v domě z 19. století, to zní hodně lákavě. Jenže dnešní životní styl bývá hodně odlišný od fungování měšťanské...

Obývací pokoj zůstal na stejném místě, pouze k němu přibyl kuchyňský kout.
Rekonstrukce panelákového bytu za 800 tisíc. Z původního nezůstalo nic

Hana si koupila v Novém Jičíně panelákový byt 2+1 velký 52 metrů čtverečních. Značně omšelý a s umakartovým jádrem mlel...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.