Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Funkcionalistická stavba v Brně ožila: stačila ocel a dřevěné trámy

  1:00aktualizováno  1:00
Brno přidalo do učebnic architektury nejednu významnou funkcionalistickou stavbu. Do ulice Veselá v centru města směřuje dům od architektů Bohuslava Fuchse a Arnošta Wiesnera. V budově, v níž dnes sídlí Komerční banka, je však také hodně netradiční kadeřnictví.

Interiér byl realizován jako diagonální prostorový raumplán. | foto: Archiv Jiřího Zhoře

V parteru budovy z roku 1930 s železobetonovou konstrukcí a typickou funkcionalistickou fasádou (hlavní vstup do budovy je však z náměstí Svobody) navrhl architekt Jiří Zhoř ze studia Muon už druhý interiér. Po prodejně módních doplňků a oblečení DNB z roku 2008 přibylo kadeřnictví Táňa Kmenta.

Základním materiálovým archetypem je zde černá ocel, nerezový plech a betonové

Základním materiálovým archetypem je zde černá ocel, nerezový plech a betonové stavební překlady.

Interiér kadeřnictví pojal jako scénu, na níž pracují kadeřníci a jsou opticky spojeni jak s prostorem ulice, tak pasáže banky. "Scéna je realizována jako diagonální prostorový raumplán, kde převýšením úrovní dochází k základnímu dispozičnímu řešení a současnému vzájemnému uvolnění," doplňuje Jiří Zhoř.

"Cílem tohoto projektu bylo navázání na vyhraněný architektonický výraz budovy, který vychází z nosné páteře železobetonové konstrukce, vnímání jejího materiálového akcentu v měřítku a konstruktivnímu obsahu použitých výrazových prostředků v samotné realizaci interiéru," vysvětluje architekt Zhoř.

Trochu jiný interiér

Fotogalerie

Místo "sterilních" hladkých ploch se architekt rozhodl dát přednost odhalení železobetonové konstrukce banky. Sice ji zjemnil bílým nástřikem, ale jinak neváhal použít až "brutální" industriální prvky: staré masivní trámy, černou ocel či betonové stavební překlady. Přiznané zůstaly i rozvody vzduchotechniky nebo elektrické rozvody.

"Měřítko a rozložení vneseného raumplánu tvoří určité propojovací jádro, se základní strukturou provozních funkcí.

Na ni navazuje instalace vnitřního vybavení, realizovaného solitéry, které jsou v prostoru interiéru paralelou měřítka a materiálového působení vzhledem ke stávající svébytnosti architektonického kontextu," popisuje svou koncepci architekt Zhoř.

Stavební prvky nahradily klasické schody.

Stavební prvky nahradily klasické schody.

Dřevěné trámy posloužily i jako police.

Dřevěné trámy posloužily i jako police.

Hrubé povrchy stěn, překladů a dřevěných trámů kontrastují s hladkou podlahou, jež je pro podobný provoz nezbytná. Vedle betonu použil i nerezové plechy a zrcadlové stěny, barevný akcent v bílo-šedo-černém interiéru představují pouze velkoformátové fotografie a kosmetické přípravky. A samozřejmě samotní zákazníci.

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Katastrofy českých domácností. Co všechno dokážou naše zlaté ručičky

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně...

Stavební inspektoři při prohlídkách nemovitostí občas vidí neuvěřitelně zfušovanou práci, nekvalitní provedení a někdy...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

Architekti postavili v muzeu „les“. Zkuste se v něm pobavit i s dětmi

Aby vznikl „les“, nepotřebují architekti reálné stromy.

Národní zemědělské muzeum slaví 100 let od svého založení, ale v jeho expozicích na Letné byste marně hledali zatuchlé...

V Milionové ulici stojí palácové sídlo ústeckých Rothschildů už 87 let

Franz Petschek koupil svažitý pozemek se starším domem, který nechal zbourat, a...

Vila židovského obchodníka Franze Petschka stojí v ulici, které se v Ústí říkávalo Milionová. Své vily si zde stavěli...

Školní učebny umístili i do sklepa. Děti jsou přesto nadšené

Družina vznikla v prostoru s klenutými stropy a krásnými sloupy.

Vybíráte vhodný školní ruksak nebo „zdravé“ pastelky? Škoda, že si jen někdy můžeme vybrat školu, která nejen nabízí...



Najdete na iDNES.cz