Z problému výhra. Dům na skalnatém útesu byl tím nejlepším nápadem

  1:00aktualizováno  1:00
V centru finského přístavu Hanko vyrostla na skále novostavba. Běloskvoucí dům je jen pár metrů od mořské hladiny a jeho komplikovaná poloha, která se zdála na začátku jako nerozlousknutelný oříšek, výsledku nakonec velmi pomohla.

Nový domov pro pár ve středním věku vytvořily tři mladé architektky z helsinského studia Mer Arkkitehdit. | foto: Mer Arkkitehdit

Nový domov pro rodinu vytvořily architektky z helsinského studia Mer Arkkitehdit, Julia Hertell, Jenni Hölttä a Paula Leiwo. Zkušenosti nabraly v předchozích kancelářích a troufají si na letní chaty stejně jako na koncertní sály, věnují se navrhování nábytku, výstavnictví i odborným přednáškám. „Kvalita a individualita klienta, pro kterého pracujeme, jsou věci, které nám diktují, jak bude výsledek vypadat, ne povrchní trendy,“ shoduje se v tiskových materiálech tvůrčí trio.

Výsledek musí být nejen krásný a funkční, ale také ekonomicky únosný a ekologický. Při plánování se často musí počítat i s proměnlivým charakterem domu.

Fotogalerie

Majitelé zatím žijí trvale ve svém helsinském bytě a dům v Hanko využívají jen o víkendech a prázdninách, ale na důchod v něm chtějí žít celoročně. Vilu o výměře 210 metrů čtverečních začali užívat loni na konci května a stihli v ní už uspořádat několik rodinných oslav.

Nejde o první sídlo, které dámy ze studia Mer Arkkitehdit v městečku Hanko zrealizovaly. Inspirace tradicí a poctivou kvalitou staveb let dávno minulých, borovicových lesů a mořských vln, omývajících poetické městečko je znatelná i na této vile.

Dům s trojkřídlým půdorysem leží na jižní části velkorysé zahrady, vedoucí k moři. Původní lázeňskou vilu, ke které zahrada patří a stojí dnes v sousedství, navrhl na konci devatenáctého století slavný finský architekt Theodor Höijerin.

Exteriér vily je obložen stejně jako starší stavby ve čtvrti smrkovým dřevem. Světlá fasáda perfektně ladí se zinkovou střechou, ve které se odráží všechny odstíny oblohy a moře skandinávského letoviska.

Část střechy je upravená jako pochozí zelená zahrada. Skála vstupuje do interiéru jako přirozený doprovod každodenního života a je společně s klidnými výhledy na moře a do zahrady největší dekorací světlého interiéru.

Minimalisticky zařízené interiéry s úložnými prostorami vyrobenými na míru...

Minimalisticky zařízené interiéry s úložnými prostorami vyrobenými na míru neplánují majitelé nijak zahltit.

Každé křídlo má unikátní výhledy. Z obývacího pokoje se nabízí pohled do dáli na mořskou hladinu, západní trakt s jídelním koutem hledí na moře stejně jako do zeleně a poslední část do soukromí zahrady. Ze všech pokojů lze vyjít ven na dřevěnou terasu, která dům obkružuje a zvětšuje obytnou plochu. 

Přízemí vily se vstupem na pláž patří privátní část domu a ložnicím majitelů, v patře se odehrává společenský život. V domě jsou tři koupelny i technické zázemí s prádelnou se samostatným vstupem ze zahrady. Těsně vedle schodiště je instalován jednoduchý výtah, který zatím slouží na dopravení těžkých nákupů do patra, do budoucna ale počítá i s přepravou osob a není tak třeba se obávat pohybu po domě ve zhoršené kondici.

Největším kladem domu je fantastická hra světel, která společně s okolními skálami činí z pobytu ve vile naprosto unikátní a neopakovatelný zážitek. Obrazy a umělecká díla nahrazují výhledy, minimalisticky zařízené interiéry s úložnými prostorami vyrobenými na míru neplánují majitelé nijak zahltit, chtějí si užívat klid, který čistý prostor ve spojení s přírodou přináší.  

Autor: pro iDNES.cz
Témata: Dřevostavba

Nejčtenější

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Byt v paneláku pro mladý pár: přáli si bílou, kokedamy i velkou sprchu

Původní panelákový byt se proměnil na moderní interiér.

Když mladý pár plánoval první společné bydlení, chtěl ho mít podle posledních trendů, které se objevují třeba na...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

V řadovém domku použila rodina řadu praktických nápadů. Peněz nelitují

Kuchyňský a jídelní kout je součástí obývacího pokoje, který francouzská okna...

Rodinný dům vypadá zvenku stejně jako několik dalších v této ulici. Interiér si však Simona a Pavel díky spolupráci s...

Další z rubriky

Původně zde byly stáje, po rekonstrukci se proměnily na byt a ateliér

Přízemí dominují valené cihelné klenby a betonové stěrky s barevnou pigmentací...

Dvoupodlažní prostor ve staré pražské zástavbě se proměnil na ateliér a byt. Krátce řečeno, ale cesta k proměně...

Unikát v Krči. Památkově chráněný areál je 90 let špičkovou nemocnicí

Původní kapacita areálu přesahovala 2 100 lůžek, dnes mají nemocní k dispozici...

Devadesátileté výročí si v říjnu připomněla Thomayerova nemocnice v pražské Krči. Rozlehlý areál ve stylu...

Designblok letos nabízí i letadlo, elektrokoloběžky či svítící kliky

Lucie Koldová je šéfdesignérkou značky Brokis, v Praze předvede novinku,...

Největší přehlídka designu ve střední Evropě se ve čtvrtek 25.října 2018 otevírá už podvacáté. V Praze se tak na...

Najdete na iDNES.cz