Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Espreso je obřad

aktualizováno 
- Na obyčejného turka stačí jen oheň, voda a lžička kávy. To espreso je jinší kafe: bez pomoci přístroje se při jeho přípravě neobejdete. Pouhá technika tu však nestačí: kvalitní voda a dobrá káva se musí dostat do šikovných rukou.

Příprava espresa začíná kávou. Základem je směs tvořená z větší části odrůdou robusta - někdy se však používá i arabica. Ta má nápoji dodat výrazné aroma, vyvážený poměr mezi hořkou a nakyslou chutí a také charakteristickou pěnu. Pokud ovšem není správně umletá nebo pochází z nevyčištěného mlýnku, nedokáže dobrý nápoj připravit ani pohádkový kouzelník.
"Káva na espreso by měla být jemněji umletá - ne však příliš jemná. Hrubě mletou kávou voda proteče, aniž získá správnou chuť a aroma. Při příliš jemném mletí zase espresu chybí typická jemná chuť, a příprava nápoje navíc dlouho trvá," říká Evald Kost, manažer technického oddělení Balíren Douwe Egberts. Pokud kupujete kávu už namletou, jen těžko se spletete: omyl vylučuje nápis Espresso na obalu. Některé dražší přístroje vám však mohou starosti s výběrem ušetřit: jsou totiž vybaveny mlýnkem, který si s nastavením správné jemnosti ví rady.

Voda je grunt
Druhou, neméně podstatnou složkou espresa je voda. Zdaleka nestačí, aby byla jen čistá: roli hraje i tvrdost, přítomnost chloru a teplota. Ta by se neměla příliš odchýlit od 94 stupňů Celsia. Je-li voda příliš horká, má espreso hořkou chuť, ze studenější vody zase bývá slabé, s tenkou bílou vrstvou na povrchu.
"Espreso se musí pít horké a nesmí příliš rychle vychladnout. Proto by se měl používat předem nahřátý porcelán," doporučuje Evald Kost. Přístroje pro domácnost však obvykle šálky nahřát neumějí, takže chuť podávaného nápoje závisí i na píli hostitele.
Nepřítelem espresa je chlor. Abyste se jej zbavili, můžete vodu z kohoutku nechat odstát - jednodušší však je použít balenou vodu, která chlor neobsahuje vůbec. Podmínkou je ovšem voda přírodní, neperlivá, protože bublinky oxidu uhličitého nesvědčí přístrojům na výrobu espresa.
"Důležitá je i tvrdost vody. Ta by se měla pohybovat mezi stupni šest až deset německé stupnice DH. Z měkčí vody se pořádné espreso připravit nedá," upozorňuje Evald Kost a dodává: "V domech, kde jsou staré rozvody a voda je více železitá, bývá ovšem espreso vynikající chuťově i na pohled."

Stroj na kávový protlak
Přístroj na přípravu espresa má v popisu práce protlačování horké vody vrstvou umleté a řádně upěchované kávy. Může na to jít dvěma způsoby: buď vodu žene čerpadlo, nebo rozpínající se horká voda. Odborníci dávají přednost přístrojům s rotačním čerpadlem, které se také používají v kavárnách.
"Velmi kvalitní espreso obvykle připravují přístroje pro domácnost pracující na principu odstředivky, v nichž na vodu působí - podobně jako ve ždímačce - odstředivá síla. Při tomto způsobu se káva nejlépe napění a udržuje se stálá teplota," říká Evald Kost. "Dobré espreso dokáže připravit také řada domácích přístrojů, které pracují na principu vibrační pumpy."
Dražší přístroje bývají vybaveny nádržkou, takže nemusíte znovu nalévat vodu před každým šálkem. To je praktické hlavně tam, kde se vypije několik káv denně. Objem zásobníku se pohybuje od sedmi decilitrů přibližně do jednoho a půl litru.
Pokud používáte vodu z kohoutku, potřebuje přístroj pravidelnou hygienu: nejenže vodní kámen usazený v zásobníku nevypadá hezky, ale především kazí chuť kávy.


Šest kroků k šálku tradičního espresa
- sedm gramů správně umleté kávy na jeden šálek
- čistý přístroj pro přípravu espresa
- čerstvá voda v zásobníku
- mírně stlačená káva v sítku
- teplota 94 stupňů Celsia
- předem nahřátý šálek

Espreso byste měli pít horké a nemělo by příliš rychle vychladnout. proto se vyplatí nelenit a šálek předem nahřát.

Autor:



Nejčtenější

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...



1
Na zlomené srdce si koupila byt. V říjnu ji nemile překvapil

Když si rodačka z Pardubic pořídila v sousedním Hradci Králové svůj vlastní byt, byla štěstím bez sebe. Spokojenost...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

Centrum obytného prostoru tvoří kuchyňský ostrov, jehož pracovní deska je...
Majitel bytu na Vinohradech vsadil na bílou barvu a kazetové dveře

Bydlení na Vinohradech láká v Praze spoustu zájemců. A to přesto, že bez náročné rekonstrukce se zde obejdou jen těžko....

Další z rubriky

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel,...

V této kuchyni se žije. Rodina usedá na teakové židle okolo masivního teakového...
Do bytu v domě z roku 1860 použili mix starého a nového nábytku

V malebném domě, jehož kořeny sahají až do roku 1860, v lázeňském městě Teplice se Martin narodil. Svého času dům...

Iveta je s proměnou spokojená. Všechny její požadavky návrhářka splnila.
Rodina cestovatelů má novou předsíň. Přeměna je vyšla na 30 tisíc korun

Iveta bydlí v domě na okraji Prahy se svým mužem a dospělým synem. Všichni milují cestování a velkou společnost. Dům je...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.