Sesbírali staré cihly a postavili si obyčejný a příjemně lidský domov

  1:00aktualizováno  1:00
V Sydney ve čtvrti Paddington vyrostl dům, který navenek nepůsobí nijak mimořádně. Mladá rodina, které dům patří, pozornost okolí nevyhledává. Svůj soukromý život schovala na malý dvorek.

Oba trakty domu spojuje mimo jiné i zelená střešní terasa osázená sukulenty. | foto: Tom Ferguson

Stavbu navrhla architektonická kancelář Aileen Sage Architects a postavila ji společnost Lochbuild, jejímž ředitelem je majitel domu David Lakes. Spolumajitelkou architektonického studia Aileen Sage Architects je zase jeho žena a spoluinvestorka stavby Amelia Sage Hollidayová.

Zatímco Lochbuild má za sebou již desítky zrealizovaných rezidenčních staveb, pro Amelii to je první dokončené dílo, na kterém pracovala společně se svou firemní partnerkou Isabellou Aileen Tolandovou. Manželé v domě žijí s dcerkou Aoife a psy Ciarou a Audrey.

Fotogalerie

Novostavba vznikla v ulici se starou zástavbou. Po důkladném prozkoumání statiky bylo nejprve nutné původní dům z roku 1880 strhnout. Podepsala se na něm léta chátrání a vlhkost, stal se naprosto nevyhovujícím. Aby rodina získala více prostoru, začali nejprve s budováním podzemní dvougaráže, sklepa, domácí posilovny a dílny.

Dům dopředu počítá s tím, s čím se většina mladých investorů nezaobírá, tedy že dětem, které jsou v době výstavby malé, za pár let jejich dětský pokojíček rozhodně nebude stačit. Architektka proto rozdělila stavbu do dvou traktů.

Až budou dospívající potomci žádat více soukromí, samostatná část patra se sociálním zázemím jim ho nabídne a stejně tak nebude mít nepoužívání dětských pokojů žádný vliv na kvalitu života stárnoucích rodičů, kteří mají velkou ložnici s balkonem a koupelnou v patře zadního traktu domu. Po drobných stavebních úpravách mohou pokoje fungovat i jako dvougarsoniéra s vlastním vchodem.

Stromy a plumérie se vrátily, kam patří

Oba světy spojuje zelená střešní terasa osázená sukulenty. Zeleň hraje klíčovou roli i v přízemí domu, kde se všechny funkce točí okolo zeleného dvorku.

Těsně za zádveřím je televizní místnost s posezením, následuje obývací pokoj s klavírním křídlem, které dědí rodina majitelky už čtvrtou generaci. Francouzskými okny lze vyjít ven na dvorek, nebo pokračovat do poslední části domu, obytné kuchyně doplněné o malou bylinkovou zahrádku s kompostérem.

O úpravu zahrady se postaralo krajinářské studio Sue Barnsley Design. Stromy, které na pozemku rostly, vyňali i s kořenovým balem, uchovali v zahradnictví a po dostavbě domu je vrátili na pozemek. Vstup do domu opět zdobí a příchozí svou vůní vítají původní vzrostlé plumérie.

Manželé zvolili nákladný postup, který jim však dělá radost. Zastávají názor, že není důvod neustále kupovat nové věci, když staré ještě slouží. A ničit přírodu jen pro potřebu bagrů na staveništi, což je období v porovnání s životem stromu zanedbatelné, vnímají jako úplně zbytečný rozmar. S ekologickým pojetím domu souvisí i nainstalované solární panely a recyklace dešťové vody.

Ze starých cihel nový dům

Může vás zajímat

Domy Vinoř

Domy Vinoř

Rodinné domy ve Vinoři pro celou rodinu.

Vice na Reality.iDNES.cz.

Nazmar nepřišly ani staré cihly z původního domu, je z nich postavena hmota hlavní části domu. Originální materiál s nefalšovanou patinou tak dodal novému projektu další rozměr a skvěle doplnil moderní beton a velké prosklené plochy. K rozdílnému vnímání a vizuálnímu oddělení soukromé části od společenských obývacích prostor přispělo i zvláštní zpracování stropů. Zatímco v reprezentativním obývacím pokoji jsou stropy z hrubého a moderního industriálního betonu, v kuchyni, jídelně a ložnicích je přiznaná členitá dřevěná konstrukce.

Interiéry jsou promyšlené do posledního detailu, důraz byl kladen především na funkčnost a úsporu prostředků. Majitelé se nerozpakovali zděděný nábytek doplnit levnými kousky z IKEA a bazarovými úlovky. Malým luxusem dýchá koupelna rodičů obložená drobnou keramickou mozaikou. Lázni vévodí mosazná konstrukce umyvadlové skříňky, osazená mramorovou deskou.

Dům o rozloze 200 metrů čtverečních byl dokončen loni na podzim a projekt vyhrál první cenu v australské soutěži společnosti Dulux za střízlivé, ale přesto hravé využití barev v interiéru, na okenicích i dveřích.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Na samotě u Prievidze si mladá žena vybudovala bydlení jako v ráji

Na dotažení některých detailů se majitelka radila s architektkou, která navrhla...

Když jste od malička ve spojení s přírodou, dlouho ve městě nevydržíte a utečete na hory. To byl i případ sympatické a...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Další z rubriky

Ze dvou malých bytů vznikl příjemný interiér s luxusní terasou

Majitelé toužili mít v interiéru hlavně hodně dřeva, které na ně působí...

Velkorysé bydlení na nejvyšším podlaží novostavby vzniklo spojením dvou menších bytů. Z jednoho se stala denní zóna s...

Praha neznámá. Poznejte čtvrť kriminálníků, bláznů a učenců

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na Karlově se stavěl od...

Scházela se tam pražská galerka, probouzeli se opilci, bohaté paničky tajně rodily nechtěné děti. Zveme vás na...

Vysněný dům si zařizují prolínáním stylů, nebojí se ani barev

Majitelé se nebojí kombinovat různé styly.

Starší domy to mají těžké zejména tehdy, když už léta čekají na někoho, kdo by objevil jejich skryté možnosti. Někde se...

Najdete na iDNES.cz