Uprostřed domu mají velké atrium, kam nikdo z okolí nevidí

  1:00aktualizováno  1:00
Základem vily ve svahu na jižní Moravě se staly dvě věci: zaprvé přání majitelky na vytvoření absolutního venkovního intimního prostoru, a zadruhé dostatečně velký, ale svažitý pozemek s výhledem na okolní malebné kopce.

Flow House využívá všechny výhody svažitého pozemku a zároveň respektuje přání naprosté intimity vůči okolí. | foto: Moodware, Jan Zeman

Architekt David Průša a jeho kolegové ze studia Platforma architekti mají rádi výzvy, které vyžadují netradiční přístup. A tato k nim rozhodně patřila. Bungalov ve tvaru L nebo U by představovala jen kompromis, nezvané pohledy by byly omezené jen ze dvou či tří stran. A tak přišel nápad s „oázou klidu“, jak autoři označili projekt studia.

Dokonce se jim podařilo vyhnout se výrazně výkopových pracím, a přitom dosáhnout výhledů za všech prostor domu do okolí. „Bez ostychu lze i užívat dům uvnitř i venku,“ zdůrazňuje architekt Průša.

Atriový dům ve svahu

Terasa ohraničená křídly domu poskytuje prostor po zábavu dětí i dospělých.

Terasa ohraničená křídly domu poskytuje prostor po zábavu dětí i dospělých.

Architekti přišli s jednoduchým konceptem atriového domu na platformě, která kopíruje plynule svažitý terén. Prostě „plynoucí dům v plynoucím terénu“ – Flow house.

„Jednopodlažní objekt se prolamuje spolu s terénem a otvírá prostor pro výhledy z klidové i společenské části domu. Toto zalomení vytváří opticky dvě podlaží, a zároveň ponechává dojem jednopodlažního, prostorově pestrého tělesa,“ popisuje David Průša.

K místní komunikaci se dům obrací tak trochu jako protihluková stěna, poměrně zasunutá pod úroveň cesty. Celý dům se s klesáním terénu otevírá do zahrady v západní části a vytváří tak intimní, před okolím skrytý a chráněný, klidný obytný prostor.

Hlavní hmotu domu tvoří tři křídla, vytvářející písmeno U. Ta jsou spojena krytou terasou, která dotváří navržené atrium, již dříve zmíněnou „oázu klidu“. Z horní části domu i ze spodní terasy se tak nabízí stejný výhled do zahrady plné stromů i na protilehlé kopce.

Dispoziční řešení

Fotogalerie

„Pomyslná trajektorie polouzavřeného prstence, tvořícího oázu klidu, je maximálně promítnuta do dispozičního řešení. Na tuto trajektorii jsme ́nabalili ́ jednotlivé místnosti, vytvářející prstenec domu,“ popisuje architekt Průša.

V severovýchodní části stavby umístili architekti garáž se vstupem. Odtud se lze jednoduše dostat do společenské zóny v severní části, nebo do klidové ve východním křídle.

V jižní části bylo umístěno wellness a fitness se saunou, prostor pro zahradní nábytek a spojovací koridor. Horní část domu patří klidové zóně s ložnicí, šatnou, koupelnou a dětským pokojem. Ze všech těchto místností mají uživatelé stejný výhled na členité panorama okolní krajiny.

Konstrukční, technické a materiálové řešení

Krytá terasa spojuje dvě křídla a dotváří navržené atrium.

Krytá terasa spojuje dvě křídla a dotváří navržené atrium.

Dům se začne stavět každým dnem, na jaře 2016 by mělo být vše podstatné hotové. Jako konstrukční materiál se použijí keramické tvárnice. Obvodové zdivo a střecha (strop) budou opatřeny z vnější strany tepelnou izolací.

„Zakládání je navrženo jednoduché, na základové pasy. Nosnou střešní konstrukci bude tvořit železobetonová monolitická deska. Krytí terasy tvoří vegetační vrstva. Okna a skleněné výkladce jsou hliníková s trojitým zasklením,“ vypočítává architekt Průša.

Do poklidné zelené krajiny zvolili architekti na fasádu bílou hladkou omítku. Venkovní terasa bude dřevěná, zda to budou místní dřeviny vhodné do venkovního prostředí, nebo exotické, které nabízejí rozsáhlou škálu druhů, barev a tvrdostí, se ještě nerozhodlo.

Stavba

Zastavěná plocha domu: 523, 91 m2
Užitná plocha domu: 397, 40 m2
Obestavěný prostor domu: 1775, 35 m3

Autor: Ing. arch. David Průša, Platforma architekti, spoluautor Ing. arch. Katarína Škodová

Autor:

Nejčtenější

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Ze dvou malých bytů vznikl příjemný interiér s luxusní terasou

Majitelé toužili mít v interiéru hlavně hodně dřeva, které na ně působí...

Velkorysé bydlení na nejvyšším podlaží novostavby vzniklo spojením dvou menších bytů. Z jednoho se stala denní zóna s...

Další z rubriky

Dřevo jako stavební materiál Finové milují. Staví z něj i hotely

Zimní romantická atmosféra platí i pro srubové domy v moderním pojetí.

Skandinávci si své přírody nesmírně váží, umí ji však také využívat na stavbu rodinných domů i veřejných staveb. Platí...

Oceněný bytový dům vsadil na funkcionalismus i fotovoltaiku

Bytový dům Barvy je situován na jižní stranu. Brno Lesná představuje již od 60....

Už od roku 2010 se každoročně pořádá soutěž Realitní projekt roku. Udělují se tři hlavní ocenění, Cena architektů, Cena...

Dům na malém pozemku si majitelé sami navrhli. Využili každý centimetr

Zahloubení s lavičkou u vstupu do domu hmotově vyvažuje terasa s vystupujícím...

Malý dům s velkým srdcem. Tato slova přesně vystihují nevelký rodinný domek, který si majitelé sami navrhli i...

Najdete na iDNES.cz