Dům v prudkém svahu si vyžádal masivní opěrné stěny a odvážnou statiku

  1:00aktualizováno  1:00
Čisté geometrické tvary, kontrast hladkých omítek a prosklených ploch, moderní technologie a funkčnost bez složitých detailů jsou charakteristické výrazové prostředky architektů z ateliéru Compass. Tak vypadá atraktivní novostavba harmonicky zapojená do prostředí krásné bratislavské čtvrti.

Z ložnicového podlaží lze přes malou terasu (tzv. anglický dvorek) vyjít do horní části zahrady nebo sestoupit po venkovních schodech na dřevěnou palubu vedle jídelny. | foto: Pavel Meluš

Mladá rodina s dětmi si pro život vybrala parcelu v bývalé chatové kolonii, kde dnes vyrůstají nové rodinné domy. Jejich představa o kvalitním bydlení spočívala na základních intencích: komfort, hodně prostoru, hodně světla, účelná moderní architektura bez příkras a zbytečností. Při hledání architekta volba padla na bratislavský ateliér Compass, jehož styl se jim líbil.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Zatímco lokalita se jevila skvěle, pozemek s velkým sklonem a obtížným přístupem zespoda nesliboval jednoduchou výstavbu „na zelené louce“ a řešení se neobešlo bez masivních opěrných stěn a odvážných statických řešení.

Architekti navrhli terasovité uspořádání pozemku a umístili dům ve spodní části, co nejblíže přístupové komunikace. Z ulice se vjíždí po rampě do dvojgaráže, částečně zapuštěné do terénu, před garáží jsou ještě parkovací stání pro dva automobily. Zelená střecha garáže přechází v první terasu, spodní část zahrady, která tvoří rekreační trávník před hlavním obytným prostorem domu.

Vlastní obdélníkový půdorys stavby je orientován ve směru sever–jih. Dominantu přízemí představuje ústřední společný obývací prostor s otevřeným schodištěm do patra. Plně prosklená západní stěna propojuje dům s terasou a dává pocit, že obyvatelé domu žijí v přímém kontaktu se zahradou a s okolím.

Fotogalerie

Přízemí je dále vybaveno malým pokojem pro hosty a nezbytným zázemím, s garáží jej spojuje jednoduché schodiště.

Druhé podlaží je řešeno čistě geometricky. Z podélné chodby se vchází do tří dětských pokojů a manželské ložnice, na opačné straně (směrem na východ) jsou dvě koupelny, schodiště a šatna. Díky poloze v terénním zářezu lze z chodby vyjít na malou terasu a sejít po schodišti do spodní části zahrady.

Okna otevřená do světa

Záměr maximálně prosvětlit a volně propojit hlavní obytnou část s exteriérem vedl ke specifickému konstrukčnímu řešení. Nad prosklenou západní a jižní obvodovou stěnou probíhá masivní rohový železobetonový překlad enormní délky, podepřený jediným subtilním ocelovým sloupkem.

Z vnějšího pohledu téměř celé přízemí lemuje prosklená plocha, konstrukce hliníkových rámů pokračuje na fasádě až po vstupní partii domu, a vytváří tak jednolitý konstrukční rastr, přispívající k harmonickému vzhledu stavby.

Prosklení je stíněno proti slunci přesahujícím horním podlažím, na jaře a na podzim naopak přináší pasivní solární zisky a má pozitivní efekt na energetickou bilanci domu.

Dům je situován bezprostředně u příjezdové komunikace tak, aby před garáží...

Dům je situován bezprostředně u příjezdové komunikace tak, aby před garáží zbylo místo na dvě parkovací stání.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 115 m2 + terasy
Užitná plocha: 245,6 m2
Konstrukce: betonové základové pasy, spodní stavba zdivo z bet. tvarovek (systém ztraceného bednění), keramické zdivo, kontaktní zateplovací systém BAUMIT, stropy a schodiště železobetonové, pultová střecha se sklonem 7°
Výplně otvorů: velkoformátové prosklené plochy pevně zasklené, posuvné a otevíravé (hliníkové rámy, výplně izolačními trojskly), předokenní hliníkové žaluzie na el. pohon, vnitřní dveře dýhované bezfalcové do obložkových zárubní
Vytápění: ústřední, teplovodní podlahové, koupelnové radiátory, zdroj energie tep. čerpadlo země/voda, krb s teplovzdušnými rozvody
Statické řešení: Ing. Martin Blaško

Autoři

Compass atelier: Ing. arch. Matej Grébert, Ing. arch. Juraj Benetín, Ing. arch. Mirka Gašparová, Ing. Peter Cibulka

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

Autor:
Témata: garáž, terasa, DU, architekt

Nejčtenější

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Dům vypadá jako ježek, místo bodlin má sklopné panely z plechu a betonu

Všechny vnější panely ohnivzdorného domu jsou zavěšeny na kovovém rámu, takže...

Požáry, které teď zachvátily jižní i severní Kalifornii, patří k největším v její historii. S plameny bojují tisíce...

Zvenčí vila připomíná mořskou vlnu, uvnitř najdete pohodlnou klasiku

Jídelna je v „klasickém“ tvaru, pouze robustní deska jídelního stolu z...

Vila ve stylu filmových dekorací a kulis stojí nedaleko Pacifiku na okraji Los Angeles. Má dvě podlaží, ve kterých...

Najdete na iDNES.cz