Úžasnou chatu postavili uprostřed hlubokých lesů. Má skvělý výhled

  1:00aktualizováno  1:00
V indiánské rezervaci v Pugetově zálivu v americkém státě Washington stojí dvoupatrová prosklená chata. Kritikům se ale zdá zpupná, do lesa se prý nehodí. Studio architektů ze Seattlu si stojí za svým. Jejich ekologický dům je prý tím pravým ořechovým pro bydlení v rezervační oblasti.

Přímo z obývacího pokoje se nabízí dokonalé výhledy do okolí a po širokém schodišti lze sejít až na okraj Klamného průlivu. | foto: Zeroplus

Trojice architektů ze studia Zero Plus Architects, Joshua Brevoort, Lisa Chunová a Casey Borgen, se na samotném začátku pevně rozhodli. Stavba nesmí v žádném případě narušit ráz přírody, a to včetně zachování hustého porostu keříků libavky poléhavé (podobná borůvce a brusince). Také se rozhodli stavět z ekologických materiálů. Jejich chata by měla být celoročně obyvatelná.

Stavbu umístili uprostřed lesů na okraji Klamného průlivu. Vyhnuli se tak kácení vzrostlých jedlí douglasek a zeravů obrovských, které jsou tradičními stromy v této oblasti.

Díky obrovským proskleným plochám si připadáte jako byste žili přímo v lese.

Díky obrovským proskleným plochám si připadáte jako byste žili přímo v lese.

Skořepina konstrukce chaty stojí na základech tvořených pouhými šesti betonovými disky. Volbou minimálního použití betonových desek se povedlo nezničit nejen vzrostlé stromy, ale ani menší keříky a porosty. Veškeré kroky a rozhodnutí ohledně zachování rostlin a stromů probíhaly v přímé spolupráci s místními lesníky.

Jednotlivé díly domu, tedy ocelová nosná konstrukce, do ní zavěšené dřevěné patro, jádro se sociálním zařízením a panely šikmé zaizolované střechy s dlouhým přesahem, byly vyrobeny mimo parcelu a na místo je tesaři dopravili již připravené.

Stavba stojí uprostřed lesů na okraji Klamného průlivu.

Stavba stojí uprostřed lesů na okraji Klamného průlivu.

Jednotlivé kusy stavby se složily dohromady podobně, jako se staví domečky ze stavebnice. V panelu střechy jsou důmyslně rozmístěná okna a světlíky, které vedou sluneční svit a přirozené denní světlo do domu i skrze vysoko položené koruny stromů, které jinak přímé osvětlení příliš nedovolují.

Koncepce 112 metrů čtverečních velké chaty vychází především ze zkušeností se stanováním a pobytem v přírodě. Architekti se inspirovali i v původních domovech místních indiánů.

Plně oddělili soukromou část od společenské, kterou nechali otevřenou přírodě a okolí. Pokud trávíte čas na výletě, jste přes den venku, ale v noci se rádi uzavřete do soukromí, tepla a tmy stanu. Stejně tak se nabízí odpočinek v této chatě v dřevěném patře domu.

Díky obrovským proskleným plochám si připadáte jako byste žili přímo v lese. Architekti se jim nebránili ani v intimnějších zónách, jako je například koupelna. Průhlednost skleněné plochy tam pouze zmírnili pískováním.

Vytvořili tak podle svých slov dokonalou symbiózu člověka s přírodou. Obyvatelé domu nepřichází o žádné ze svých požadavků na moderní bydlení a stejně tak okolí stavby netrpí díky citlivému zasazení domu na parcelu a pečlivě zvoleným použitým materiálům.

Díky obrovským proskleným plochám si připadáte jako byste žili přímo v lese.

Chata je celoročně obyvatelná.

K samotnému domku vede pouze úzká pěšina, garáž a technické zázemí jsou od domu pár kroků vzdálené, na okraji příjezdové cesty. V přízemí chaty je obývací prostor s kuchyňským koutem a jídelnou, koupelna, toaleta a úložné prostory.

Přímo z obývacího pokoje se nabízí dokonalé výhledy do okolí a po širokém schodišti lze sejít až na okraj Klamného průlivu. V patře domu jsou jen dvě samostatné ložnice a obytná galerie.

Studio Zero Plus Architects plánuje chatu z roku 2007 prodávat jako hotový produkt a dokonce se netají tím, že se stane modelovým domem, který budou předvádět ostatním zájemcům o bydlení v rezervaci.

Stavba stojí uprostřed lesů na okraji Klamného průlivu ve státě Washington.

Stavba stojí uprostřed lesů na okraji Klamného průlivu ve státě Washington.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...



Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Pražský výběr. Navštivte osm architektonických skvostů první republiky

Když jste v dosahu chrámu, orientujete se podle něj v čase i prostoru. Víte,...

Vznikly v období první republiky, v hlavním městě a podle návrhů předních architektů. Někteří z tvůrců za své realizace...

Další z rubriky

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Ze starých krámků vzniklo bistro, mračna na stěnách vymalovali košťaty

Při navrhování interiéru bistra se jeho autoři inspirovali secesí, art decem,...

Pokud je v Praze lokalita, která ožívá i s ohledem na svou historii a tradici, jsou to Vinohrady. Není tak určitě...

Dům ve tvaru srdce vznikal pět let. Výsledek majitele nadchnul

Dům ve tvaru srdce od architektky Daniely Polubědovové se stal absolutním...

Perfekcionalismus a důraz i na sebemenší detail. I tak lze charakterizovat tvorbu architektky Daniely Polubědovové....



Najdete na iDNES.cz