Dům z 50. let byl na večírky už starý. Nahradila jej nová party vila

  1:00aktualizováno  1:00
Pořádný večírek v kalifornském Palm Springs se neobjede bez bazénu. To slavní a movití vědí. Město vzdálené sto kilometrů od Los Angeles je jejich oblíbenou destinací a trendy útočištěm.

Návrhy se tak začínají naopak, než bývá obvyklé: od exteriéru směrem do interiéru. | foto: o2arch

Stavět dům uprostřed pouštního města klade na architekty další neobvyklé nároky: musí odolat poryvům silného větru, které zde vládnou a stát tak, aby majitele neobtěžovalo prudké sluneční záření.

Nezbytností je ale především dostatečně velký venkovní bazén. Veškeré uspořádání domu se točí kolem vodní plochy. Nemovitosti se vždy navrhují od exteriéru směrem k interiéru.

Fotogalerie

Architekt a designér Lance O’Donnell ze studia o2Architecture dostal k realizaci dům z 50. let minulého století, který nic výše uvedeného nesplňoval, ale dýchala z něho minulost. Stavba ze zlaté éry Palm Springs měla atmosféru.

Architekt nechtěl křehký genius loci pošramotit. Samotné realizaci tak předcházely dlouhé úvahy o přestavbě a jejím rozsahu. Problémem byly starší vzrostlé stromy, jejichž kořeny ohrožovaly stávající zastavěné plochy.

Z původního domu zůstal zachován koncept odpočinkového domu s obrovskými celoprosklenými stěnami obrácenými k jihu, ale dostatečně zastíněnými před žhnoucím sluncem. Kuchyně také zůstala oddělena od zbytku hlavní obytné části vily tak, aby nebyli provozem rušeni hosté na večírcích.

Vznikla dvě stě šedesát dva metrů čtverečních rozlehlá moderní stavba, která obklopuje bazén se zalomenou dispozicí do tvaru písmene L. Z jižní strany na dům navazuje prosklený pavilon a zrevitalizované okrasné umělé jezírko, které majitelům učarovalo už při koupi staré nemovitosti. To je společně s palmami, které vytváří příjemný stín, největším klenotem na parcele.

Interiéry domu jsou zařízené v kombinaci retro stylu a poctivých masivních materiálů. Subtilnost zařízení chybí, přesto vila nepůsobí těžkopádně: vše vyvažuje přímé spojení s venkovní terasou a vodní hladinou.

Středobodem dění je v Palm Springs bazén.

Středobodem dění je v Palm Springs bazén.

V domě jsou tři samostatné ložnice s kompletním sociálním zázemím a šatnami, hostinský pokoj dokonce disponuje samostatným venkovním vchodem.

Největší prostor je věnován společenské zóně s posezením a klavírním křídlem, venku na terase jsou i dva grily. Ve vile nechybí ani zázemí pro pomoc v domácnosti a strohá funkční pracovna s výhledem na bazénové atrium.

Bílošedá fasáda kamenného obložení domu prostupuje i do interiéru. Stejné obklady zdobí obývací pokoj s jídelnou. Páskové obklady se pak rozměrově opakují v koupelnách i kuchyni.

Kromě materiálové struktury se liší také barevností. V kuchyni vládne hluboká modř, hostinské koupelně a venkovní sprše zase jasná červená, koupelna majitele je laděna do okrové. Měděné, teplé a přírodní tóny dřeva jsou prostupují celým domem.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Designblok letos nabízí i letadlo, elektrokoloběžky či svítící kliky

Lucie Koldová je šéfdesignérkou značky Brokis, v Praze předvede novinku,...

Největší přehlídka designu ve střední Evropě se ve čtvrtek 25.října 2018 otevírá už podvacáté. V Praze se tak na...

Díky výtvarnici poputují do světa české Vánoce na německém porcelánu

Motivy zasněžené krajiny a dětských zimních radovánek v jemných ilustracích vás...

Renáta Fučíková, známá česká ilustrátorka a autorka knih o historii, které získaly mnoho ocenění doma i v zahraničí,...

Původně zde byly stáje, po rekonstrukci se proměnily na byt a ateliér

Přízemí dominují valené cihelné klenby a betonové stěrky s barevnou pigmentací...

Dvoupodlažní prostor ve staré pražské zástavbě se proměnil na ateliér a byt. Krátce řečeno, ale cesta k proměně...

Najdete na iDNES.cz