Majitele vily oddělují od okolní přírody většinou jen skleněné stěny

  1:00aktualizováno  1:00
Dům, který okamžitě upoutá, ale zároveň dobře zapadá do okolní malebné kopcovité krajiny, navrhli architekti ze studia Outofbox nedaleko města Cēsis na severu Lotyšska.

Architekti studia OUTOFBOX tomu říkají „asketický design“. Impozantní dům ze skla a betonu organicky zapadá do terasovitého terénu. | foto: Māris Ločmelis

Cēsis, středověký přístav a obchodní město na severu Lotyšska, leží v romantickém prostředí kopců a nížin nad řekou Gaujou, která svůj název propůjčuje i přilehlému národnímu parku Gauja National Park.

Aby si majitelé mohli užít výhledy do okolní unikátní přírody neomezeně po celý rok, použili autoři projektu prosklené stěny od podlahy až po stropy. Automatizované posuvy doslova rozpouštějí optickou bariéru mezi obytným prostorem a přírodou.

Čistý puristický design přenesli architekti z Outofbox ve spolupráci s Lolot...

Čistý puristický design přenesli architekti z Outofbox ve spolupráci s Lolot Design také do interiéru.

Architekti si byli dobře vědomi výjimečného prostředí, a tak rodinný dům navrhli s maximálním respektem k místní krajině a topografii stavební parcely.

Orientace svahu a zapuštění do strmého terénu na břehu řeky umožnilo vytvořit dům, který se obrací na každé straně jinou tváří: například s ohledem na soukromí majitele zůstala fasáda nejméně „transparentní“ u přístupové cesty, dům je z této strany k vidění pouze částečně.

Naopak jihozápadně orientovaná strana vily se plně otevírá do údolí. Fasádu všech tří podlaží tvoří rozsáhlé velkoplošné zasklení a interiér se zcela otvírá do exteriéru.

Tři úrovně domu

Fotogalerie

Spodní podlaží, které z cesty není vůbec vidět, slouží k volnočasovým aktivitám a saunování. Relaxační zónu doplňuje vinný sklep a rozsáhlá terasa s bazénem.

V přízemí patří největší prostor velkému obytnému prostoru s kuchyní a jídelnou, otevřeným krbem a dvěma pokoji pro hosty. Díky dvanáct metrům široké a na celou výšku podlaží velké skleněné posuvné stěně se majitelé mohou každý den těšit krásou měnící se přírody. Za příznivého počasí lze tuto „vizuální“ bariéru odsunout a se zelení splynout takřka úplně. V chladných dnech se majitelé zimy bát nemusí, architekti zvolili speciální, vysoce tepelně izolované posuvné systémy.

Obývací pokoj se otevírá až do horního patra. Po schodišti se dostanete na vnitřní betonovou galerii, zpřístupňující pokoje klidové zóny, tedy pracovnu a velkou ložnici s terasou. Z té se naskýtá ohromující výhled nad korunami stromů do starého údolí řeky Gauji.

Vysoce tepelně izolovaná konstrukce

Navzdory rozsáhlému zasklení se architektům podařilo dodržet nízkoenergetické stavební technologie a principy. Klíčem k úspěchu se stal kompaktní stavební projekt kubických tvarů s optimálním poměrem fasády k obytné ploše a s využitím vysoce tepelně izolovaného fasádního systému Schüco s trojitým zasklením.

Otevřené prostory: schody z obývacího pokoje a jídelny v přízemí vedou do...

Otevřené prostory: schody z obývacího pokoje a jídelny v přízemí vedou do klidové zóny (pracovny a prostorné ložnice s terasou) v prvním patře.

Orientace prosklených ploch na jih a západ přispívá k energetické účinnosti a využití přirozeného světla. Energetickou bilanci obvodového pláště zlepšují i termické solární kolektory umístěné na střeše objektu.

Spodní podlaží a přízemí vily tvoří dvouvrstvá vyztužená betonová konstrukce s inteligentní izolací, která umožňuje betonový povrch přiznat zevnitř i zvenku. Třetí (horní) podlaží má záměrně odlišné provedení. Celoprosklená konstrukce se subtilním kovovým rámem přináší 270° panoramatický výhled.

Systém posuvných stěn

Čistý puristický design přenesli architekti ze studia Outofbox ve spolupráci s Lolot Design také do interiéru, zásluhu na tom mají přiznané betonové povrchy a velkoplošné zasklení v minimalistických hliníkových profilech. Pocit útulnosti a pohodlí navozuje přírodní dub (nejen) na podlaze a pečlivě navrhované prvky, například krbová vložka a dekorativní kovové schodiště.

I z koupelny se nabízí úžasný výhled přes koruny stromů do údolí řeky Gauji.

I z koupelny se nabízí úžasný výhled přes koruny stromů do údolí řeky Gauji.

Koncept osvětlení kombinující skrytě a do zdi instalované jednotky se svislými světelnými prvky vytváří individuální světelné scenérie, které lze pomocí vhodné aplikace jednoduše ovládat přes chytrý telefon.

Do takto pojatého projektu skvěle padla volba okenních, fasádních a posuvných systémů Schüco. Rámy a kování jsou bezbariérově zabudované do podlah a stropů, minimální pohledová šířka profilů díky unikátnímu technickému řešení dovolila integrovat trojité zasklení.

Uživatelé ocení „smart“ funkce v podobě mechatronického kování TipTronic pro motorizované otevírání a zavírání oken a systému e-slide, plně skrytého pohonného systému. Ten jednoduše, bezpečně a automatizovaně otevírá, zavírá a zamyká velkoformátové posuvné jednotky.

Obývací pokoj se otevírá do patra s galerií, která zpřístupňuje pracovnu,...

Obývací pokoj se otevírá do patra s galerií, která zpřístupňuje pracovnu, ložnici a koupelnu. Ze všech místností se naskýtají fascinující výhledy přes koruny stromů do údolí řeky Gauji.

Technické informace

Projekt: Privátní dům, Cēsis, Lotyšsko

Návrh: Ootofbox Architecture, Riga, Lotyšsko

Interiérový design: Outofbox s Lolot design, Riga, Lotyšsko

Vedoucí designér: Lolot Design, Santa Meikulāne

Stavební konstrukce: a2a.engineers, Riga, Lotyšsko

Dodavatel systémů Schüco: SmartECO SIA, Siguldas nov., Lotyšsko

Celková obytná plocha: 280 m²

Realizace: 2015 až 2016

Použité systémy Schüco:

Fasáda: Schüco FW 50+HI, SchücoFW 50+.SI 

Posuvné systémy: Schüco ASS 77 PD.HI, Schüco ASS 70 HII s Schüco e-slide pohonem

Okna: Schüco AWX 75 BS.SI s mechatronickým kováním Schüco TipTronic

Vchodové dveře: Schüco ADS 75.SI s řídicí jednotkou Door Control system

Vše v odstínu RAL 9004, 30 % lesk, trojité zasklení se speciální úpravou Low-E.


Autoři:

Nejčtenější

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Místo velkého bytu si pořídili malý domek. Manžel si ho užívá

„Syn nám rozumně radil, abychom postavili dům zejména pro sebe, pro své...

Starší manželský pár prodal svůj velký byt a na důchod si postavil v Rusovcích jednoduchý pohodlný přízemní domek....

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Dům vypadá jako ježek, místo bodlin má sklopné panely z plechu a betonu

Všechny vnější panely ohnivzdorného domu jsou zavěšeny na kovovém rámu, takže...

Požáry, které teď zachvátily jižní i severní Kalifornii, patří k největším v její historii. S plameny bojují tisíce...

Najdete na iDNES.cz