Dům téměř bez pravých úhlů

aktualizováno 
Býval to třešňový sad. Dnes je to udržovaná zahrada, na níž stojí velký dům, navržený a zasazený tak, že si ho mnozí všimnou až na několikátý pohled. Přitom jeho neobvyklý funkcionalistický vzhled láká k bližšímu prozkoumání. Do netradičního domu v okrajové části Prahy se přestěhovali přesně před dvěma lety mladí manželé. Opustili podnájem, protože si přáli mít vlastní bydlení.

Nejprve sice hledali velký byt s terasou, ale odradila je příliš vysoká cena a interiéry, které neodpovídaly jejich vkusu.

„Když jsme se dozvěděli, že je tu ke koupi pozemek na místě třešňového sadu, neváhali jsme. Líbilo se nám, že je to ve staré zástavbě,“ vzpomíná majitelka Helena, která si nepřála uvést své příjmení.

Fandové do funkcionalismu
Oba manželé mají rádi architekturu a design. A ze všech směrů nejvíce funkcionalismus. Však také Helenin dědeček byl architekt -autor funkcionalistické vily na pražském Smíchově.

„Inspirovali jsme se také v Chicagu, kde jsme obdivovali stavby architekta Franka Lloyda Wrighta. Líbily se nám hlavně velké otevřené prostory, kdy je z jedné místnosti vidět do dalších,“ vypráví majitelka.

S takovými znalostmi oboru manželé objížděli zajímavé stavby v Česku a sbírali kontakty na architekty. Uspořádali pak výběrové řízení a z několika ateliérů si zvolili ten s názvem Znamení čtyř - architekty Richarda Sideje, Juraje Matulu a Martina Tycara.

Proč právě je? Už na první schůzce prý bylo jasné, že mají podobné představy a jsou přístupní dialogu. A tak není divu, že se už první studie od skutečného domu, jak stojí dnes, moc nelišila. „Jediné, co bylo jinak, byl původní rozpočet, ten jsme hodně překročili, ale rozhodně nelitujeme. Stojí to za to,“ říká Helena.

Stavělo se rok a půl
Stejně pečlivě jako architekty hledali manželé stavební firmu. Obávali se toho, že některým se do stavby atypického domu nebude moc chtít. Ale nakonec žádné větší problémy nebyly. Dokonce ani s úřady, kde raději svůj stavební záměr konzultovali předem.

„Stavba trvala půldruhého roku, protože když chcete něco netradičního a na míru, déle to trvá,“ vzpomíná paní domu. „Interiérové dveře se dokonce předělávaly třikrát.“

Dům má nepravidelný půdorys. Dvougaráž na jedné straně úhlopříčně vyvažuje velký prosklený lichoběžník s částí obývacího pokoje na straně druhé. Stavba má plochou střechu a fasádu v neobvyklém hnědém odstínu. Při podrobnějším pohledu je patrné, že okna, dveře, stěny, a dokonce ani prosklený obývák nesvírají pravý úhel.

Také výběr materiálů nechali manželé na architektech. „Rozhodli jsme se pro tradiční cihelné tvárnicové zdivo, omítku, dřevěná okna, plechovou střešní krytinu z titanzinku. V interiérech jsou podlahy z kombinovaného mramoru a dřevěného masivu merbau,“ vypočítává architekt Richard Sidej. Ze stejného indonéského dřeva je vyroben i vestavěný nábytek.

Obývák přes dvě patra
Dům má plochu kolem 300 metrů čtverečních a zajímavou dispozici. Když se řekne, že je to 5+1, nebude to přesné. V přízemí je nápadná velká dvougaráž s plechovými vraty.

„Dá se z ní vstoupit přímo do technické místnosti, takže si tam rovnou vyložím nákup z auta a mám pak k němu přístup i z kuchyně,“ popisuje majitelka Helena. Přes chodbu je pokoj pro hosty s vlastní koupelnou.

V druhé části domu je moderní velká kuchyň s linkou na míru z lesklého laku v hnědé a smetanové barvě s hliníkovými doplňky. Část linky se sporákem stojí netradičně nakoso volně v prostoru a slouží i jako jídelní pult se čtyřmi barovými židlemi. Kuchyň je spojená s jídelním koutem.

Jen krb přístupný ze tří stran odděluje kuchyň od dvoupatrového obývacího pokoje. Jeho dolní část je umístěna do proskleného lichoběžníku podepřeného pilíři s výhledem do zahrady za domem.

Je navržena jako společenská zóna, zatímco velká pohodlná pohovka nasměrovaná k plazmovému televizoru na vyvýšeném patře obýváku naznačuje, že nahoře je soukromé zákoutí určené k odpočinku. Vedle schodiště do patra mají manželé malý pracovní kout.

V patře domu jsou dva dětské pokoje. V jednom z nich je domácí fitness a druhý je skoro prázdný, protože manželé mají osmiměsíční dcerku, která zatím bydlí s nimi v ložnici. Dětské pokoje jsou spojené šatnou s úložnými prostory a malou dětskou koupelnou.

V druhé části patra je trochu stranou ložnice rodičů, šatnou spojená s velikou hnědobílou koupelnou. Je v ní rozměrná vana, sprchový kout a dvě umyvadla, vše v moderních designových tvarech. S bílou velkoformátovou dlažbou na zemi kontrastuje hnědě tónovaná mozaika na obezdívkách.

Interiér v neveselých barvách
Nábytek si manželé vybírali sami podle svého vkusu. Mají rádi cizokrajný styl, nejvíce ten japonský. Většina nábytku je dělaná na míru u truhláře, zbytek je z nabídky různých nábytkových studií. Interiéry jsou zařízené velice účelně a v nenápadných barevných odstínech - šedé, hnědé a béžové.

„Sama jsem se divila, že jsme vybírali jen konzervativní barvy, ale zase se nikdy neokoukají a dají se kombinovat s doplňky v různých výrazných tónech,“ vysvětluje paní domu.

Klasické „vitrínkové“ drobnosti, které nechybějí v mnoha domácnostech, by v tomto domě nikdo nenašel. „Jsou totiž schované v jedné krabici už od té doby, co jsme se sem nastěhovali,“ přiznává s úsměvem Helena.

„A asi tam zůstanou, vůbec se do interiéru nehodí.“ Také tu nejsou obrazy, protože manželé zatím v obchodech nenarazili na ty pravé. Vnitřek domu v budoucnu dozdobí i pokojové květiny, to až bude dcerka větší, aby ji to nelákalo k „trhání kytiček“.

Zahradu si nejprve vyzkoušeli
Z bývalého třešňového sadu zbylo jen několik stromů na okrasné zahradě za domem. V rohu zahrady je bazén s dřevěnou terasou, kde rodina tráví skoro celé léto.

„Zahrada má pro dům zásadní význam - navrhli jsme ji v anglickém romantickém stylu s tradičními záhony trvalek, opadavými keři a listnatými stromy,“ říká architekt Martin Tycar. „V zahradních úpravách jsou však ještě nějaké rezervy.“

Zahradu manželé začali upravovat až rok po stavbě, protože, jak říkají, už na ni neměli sílu. Mezitím zjistili, které její části používají a k čemu. Nejdál od domu pak udělali ohniště, u vrat zase dřevěný zahradní domek, časem tu prý budou i houpačky a pískoviště. Zatím se o vše starají sami, jen občas využijí služeb zahradníka.

„Stavět dům nás bavilo, a i když jsme tu moc spokojeni, klidně bychom si to někdy zopakovali. Ale až tak za dvacet let,“ usmívá se majitelka Helena.

„Můžeme tu strávit celý život, ale něco mi říká, že až děti vyrostou, budeme stavět další dům,“ říká s úsměvem Helena.

Dům má fasádu v neobvyklém odstínu hnědé barvy.

Ve velké kuchyni je dvoudílná linka z lesklého laku.

Společenská část obýváku je prosklený lichoběžník, podepřený dřevěnými pilíři.

Nejen podle ložnice se pozná, že majitelé domu mají rádi jednoduchost a funkčnost.

Velkou koupelnu v patře manželé zařídili podle posledních módních trendů.

Přízemí je propojené - obývák od kuchyně a jídelny odděluje jen krátká stěna s krbem.

Horní část obývacího pokoje je zónou určenou pro odpočinek.

Autoři:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Ochrnutý Aleš s rodinou už bydlí v novém domě i díky čtenářům a firmám

Úprava okolí domu na Katku teprve čeká, zatím nejsou ani finance.

Konečně ve svém. Rodina Městeckých se na konci léta nastěhovala do vlastního domku. Příběh ochrnutého Aleše, který...

Další z rubriky

Nejlepší dřevěnou stavbou roku 2018 se stala kancelář na stromě

Celkový vítěz soutěže, projekt Tree Office. Návrh umožňuje pracovat nebo...

Do šestého ročníku největší studentské soutěže zaměřené na dřevěné stavění v České republice, Stavby s vůní dřeva 2018,...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...

Mají dům jak z anglického venkova. A uvnitř minimum věcí i nábytku

Přizpůsobivý dům. Začátkem 90. let ho začal stavět Zoltánův otec, dokončili jej...

Nevelký přízemní dům upravila a zařídila máma dvou dětí postupně tím, co bylo jejímu srdci blízké, i podle potřeb...

Najdete na iDNES.cz