Dům se zahradou, kde se nešetřilo nápady, technikou ani rybami

  1:00aktualizováno  1:00
Na velikosti někdy záleží. Velký dům, velká zahrada. A také velká láska k dětem i k pohybu. Takový je rodinný dům, který nechal postavit pro syna a dceru mladý muž, jenž si umí splnit velká přání. A má to štěstí, že může pracovat také doma.

Biotopy výrazně oživují celou zahradu | foto: Dalibor Puchta

Zatímco v Praze se cena pozemků pohybuje hodně vysoko, pár desítek kilometrů za Prostějovem je situace výrazně jiná. Zvlášť když se jílovitá půda "dívá" sveřepě i na pokus o pěstování ředkviček.

Jenže co nesvědčí zelenině nebo ovoci, stavařům a zkušenému zahradníkovi nevadí. Architekt Lukáš Kubinec z ateliéru CAD Projekt Plus z Prostějova, který vyhrál tuto zakázku ve výběrovém řízení díky dobrým nápadům i ceně, dostal od mladého majitele pozemku jasné zadání: navrhnout dům, kde by měly sportovně založené děti spoustu příležitostí k pohybu po celý rok. A také dostatek místa jeho pro pracovní schůzky i s více lidmi najednou, aniž by se narušilo soukromí rodiny.

Zahradník Zbyněk Čech, jehož firma se věnuje navrhování zahrad i zakládání jezírek, si zase musel poradit s holým, mírně svažitým pozemkem, kde jílovitá půda odmítala přijmout i trávu.

Venkovní žaluzie chrání dům před horkým sluncem

Venkovní žaluzie chrání dům před horkým sluncem.

Dům pro odpočinek i práci

Poměrně rozlehlý dům nelze označit za dvoupodlažní. A to přesto, že dvě podlaží má – jenže to druhé tvoří jen galerie s pokojem a koupelnou pro hosty.

"Dispozičně se dům dělí na část společenskou, soukromou, relaxační a hospodářskou. Společenská a relaxační zóna na sebe vzájemně navazují. Spojovacím prvkem denní části je zimní zahrada, která umožňuje celoroční propojení interiéru se zelení," vysvětluje koncepci domu architekt Lukáš Kubinec.

Centrální obytný prostor představuje propojení kuchyně, jídelny, zimní zahrady a prostoru venkovního posezení. Soukromá - noční - část se nachází v jihovýchodním křídle, hospodářské zázemí je situováno do severní části, relaxační prostory najdete v západní části domu.

Jílovitá půda si vyžádala odolné rostliny

Jílovitá půda si vyžádala odolné rostliny.

Když přijdou hosté nebo kolegové řešit pracovní záležitosti, děti o nich ani nemusí vědět a stejně tak ony neruší návštěvy. Tedy pokud se vůbec potkají, malý hokejista a ještě mladší budoucí gymnastka, kterou první třída čeká až za dva roky, mívají program pořádně nabitý.

Zadání, ale hlavně pozemek a okolí vylučovaly stavbu klasického dvoupodlažního domu. Ten se proto raději "rozprostranil“ do šířky. Členění na jednotlivá křídla přineslo dostatek soukromí i pocit standardně velkého domu.

A na kolik přijde vytápění tak velkého domu? Jeho majitel umí počítat: "Náklady za teplo nejsou nijak závratné, je zde podlahové topení, které ovšem využívá energii získanou tepelným čerpadlem vzduch-vzduch. Plynový krb představuje spíš pocitovou záležitost než způsob vytápění, pouštíme jej pouze na minimum, hřeje totiž až nečekaně hodně," prozrazuje Martin.

V kuchyni je vše rychle po ruce

V kuchyni je vše rychle po ruce.

Velikost domu si vyžádala použití technologií určených pro  tzv. inteligentní domy. Například světla v chodbách rozsvěcují a zhasínají pohybová čidla. Výrazně se zde využívají také LED diodové svítící pásky. Pro noční orientaci nebo intimní atmosféru jsou k nezaplacení. Diody totiž spotřebují minimum energie, přitom mají životnost třeba dvě stě tisíc hodin.

Když se televize otáčí

Vnitřní řešení a hlavně vybavení domu si vzal na starost architekt Ladislav Langer z ateliéru CAD Projekt Plus. Dává přednost kvalitě a důrazu na detail – proto také často volí místo předražených solitérů od zahraničních firem nábytek na míru od tuzemských výrobců.

Jim svěřil i nápaditý otočný panel pro televizi, aby ji bylo možné sledovat takřka z celé obývací části. "Ploché televizory na zdi lze i v případě použití držáků odklonit od stěn jen poměrně nepatrně, vadí tu také odlesky světla na obrazovce, kterým se v interiéru s prosklenými stěnami vyhnete jen těžko. Proto jsme volili panel do středu místnosti, ten se otočí o 360 stupňů," vysvětluje architekt Langer.

Výhled z galerie do obývacího pokoje

Výhled z galerie do obývacího pokoje

Náročnou záležitost představovalo i řešení skleněného schodiště a zábradlí včetně ochozu na galerii. "Nesměla tady být ani milimetrová odchylka," vysvětluje architekt Langer.

Díky použitému sklu si prostor zachoval lehkost, díky níž máte pocit, že dům prostupuje volně do zahrady.
Velké prosklené průčelí vyvolává obavy z přehřívání v létě a chladu v zimě, ale zbytečně. Je tu sice klimatizace skrytá ve stropě, ale využívá se pouze minimálně – i díky předokenním žaluziím, které lze stáhnout podle potřeby. Když majitel odjede, jde i o dobrý bezpečnostní prvek.

Důraz na kvalitu se odráží ve volbě podlahové krytiny a materiálů vůbec - efektní makassar na podlaze a nábytku v obývacím pokoji doplnil černý lakovaný eloxovaný hliník kuchyňské sestavy či černý kámen na pracovních plochách v kuchyni. V kombinaci s bílou výmalbou však prostor působí vzdušně.

Skleněné schodiště působí elegantně

Skleněné schodiště působí elegantně.

Plavu, plaveš, plavou…

Vnitřní i venkovní bazén (vodu v něm ohřívá solární fólie), whirlpool, posilovna. To všechno si majitel dopřál. A také to s dětmi využívá, to je vidět i na jeho postavě.

Martinovu velkou lásku představuje také mořské akvárium – samozřejmě velké. Má objem dva tisíce litrů, proto bylo nutné zpevnit podlahu, protože dvě tuny vody by standardní podlaha nemusela zvládnout.

Voda v něm musela stát několik měsíců předem, proto se pečlivě zakryté akvárium instalovalo doprostřed stavby ještě v době, kdy teprve rostly stěny nahoru. Mořské ryby si vyžádaly i vlastní klimatizaci, protože jsou velmi citlivé na změnu teploty.

Vodu v bazénu ohřívá solární fólie

Vodu v bazénu ohřívá solární fólie.

"Jenže jednoduché to není ani s rybami v jezírkách," prozrazuje Zbyněk Čech. Jen málokdo tuší, co obnáší chov japonských kaprů koi, kteří našli domov v jednom ze dvou biotopů.

Druhý "okupují" barevně méně atraktivní ryby – jeseteři, sumci a kapři. Japonští krasavci dokážou velmi rychle změnit pH vody: "Většinu toho, co zkonzumují, totiž ´vracejí´ přirozenou cestou zpátky do vody. Ta se pak kazí a rostliny nestačí vodu čistit, zejména když jsou víc než dobře krmení," vysvětluje Zbyněk Čech.

Zkušený odborník si užívá i se zdejší zelení. "Bohužel stavebně to vyšlo tak, že jsme zakládali zahradu v parném létě, a to není žádná legrace. Teprve teď, po roce, se začíná zahrada proměňovat do předpokládané podoby. Ale stejně nás čeká ještě spousta práce, jílovitý podklad nám komplikuje i závlahu," tvrdí Zbyněk Čech.

Japonští kapříci Koi

Japonští kapříci Koi

Návštěvy však vidí jen pozitiva: zahradní gril s posezením pod pergolou, letní kuchyni, bazén, jezírka i terasu před domem, kde lze z pohodlné pohovky sledovat, co právě dělají děti.


Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Ochrnutý Aleš s rodinou už bydlí v novém domě i díky čtenářům a firmám

Úprava okolí domu na Katku teprve čeká, zatím nejsou ani finance.

Konečně ve svém. Rodina Městeckých se na konci léta nastěhovala do vlastního domku. Příběh ochrnutého Aleše, který...

Další z rubriky

Bydlení v jeskyni. Vysněný dům může stát i uprostřed pískovcové skály

Jeskyně slouží k bydlení od nepaměti, ovšem nyní se v nich žije o poznání lépe....

Jeskyně slouží k bydlení od nepaměti, ovšem nyní se v nich žije o poznání lépe. Jeskynní příbytky, kterým rozhodně...

Obrovská změna. Byt v paneláku se proměnil ve světlý a vzdušný prostor

Paní Jitka by si přála proměnit panelákový obývací pokoj ve stylu Provence.

Paní Jitka má sen bydlet jako v Provence, žít v Novém Jičíně jako na jihu Francie. V bytě v panelovém domě by chtěla...

Střešovičky. Unikátní pražská vesnička stojí v pískovcových skalách

Nejstarší dům. Původní viniční usedlost patří k nejstarším domům v celé čtvrti....

Původní dělnická osada Střešovičky je schovaná uprostřed prvorepublikových vil jako vzácná perla. Malé domečky jsou tu...

Najdete na iDNES.cz