Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Koupili si dům kvůli dětem. Dali si záležet hlavně na jejich pokojích

  1:00aktualizováno  1:00
Byt rodině s dvěma dětmi přestal stačit, všem chybělo pohodlí i soukromí. Aby se budoucí bydlení přizpůsobilo jejich potřebám co nejvíce, rozhodli se pro koupi domu na okraji Prahy 9, který byl sice rozestavěný, ale ještě ve fázi, kdy se do projektu dalo zasáhnout.

Francouzské okno za jídelním stolem vede k venkovnímu posezení a do zahrady. | foto: Tomáš Kouba

Kristina s Honzou měli jasnou představu: Honza potřeboval pracovnu, Kristina toužila po velké kuchyni a zahrádce. Vedle pokojů pro syny chtěli dopřát vlastní pokoj dcerám z Honzova prvního manželství, byť jezdí většinou jen na víkendy.

Může se hodit

Uvažujete o koupi rodinného domu? Vybírejte na Reality.iDNES.cz.

Kristina měla sice poměrně přesné představy o dispozičních změnách interiéru, ale pro jistotu vyhledala pomoc architekta. A jak sama říká, dobře udělala. Architekt poupravil její návrhy a doporučil ještě další šikovné úpravy podkroví, šatny a příček.

V původním projektu se totiž nepočítalo s podkrovím jako s obytným prostorem, na půdu se vstupovalo pouze stahovacími schůdky. Architekt nově protáhl pohodlné schodiště z prvního patra a prostor podkroví nechal celý otevřený.

Rodina obývá levou část moderního dvojdomku.

Rodina obývá levou část moderního dvojdomku.

Na galerii tak vznikla velmi pěkná podkrovní místnost, která slouží Kristině jako pracovna a příležitostně jako pokoj pro dcery nebo případné hosty. Vedle kancelářského stolu a knihovny se sem vešla i velká rozkládací pohovka.

Domem shora dolů

Sestoupíte-li z podkroví po dřevěném schodišti s moderním kovovým zábradlím, dostanete se do prvního patra domu s ložnicí, dětským pokojem, koupelnou s toaletou a šatnou.

Také tady architekt úspěšně zabodoval, protože se šatnou se v projektu nepočítalo a metry, které zabírá, původně patřily koupelně. Majitelka však uznala, že bez velké koupelny se obejde.

Fotogalerie

Sprchový kout, který tam byl plánovaný, se přesunul do přízemí do druhé koupelny. Ušetřené metry získala šatna, bez níž se čtyřčlenná rodina neobejde, nechce-li mít interiér zaplněný šatními skříněmi.

Vpravo od šatny je ložnice rodičů. Kromě postele z masivu jsou v ložnici pouze rostliny a jedinou dekorací je tapeta za postelí.

Kristina považuje ložnici za oázu klidu, a tak ji nechce zaplnit nábytkem, který by ji zbavil vzdušnosti. Tlumené tóny zvolených barev a odstíny dřeva dopřávají manželům pohodu a klid při odpočinku.

Na protilehlé straně chodby mají svůj dětský svět dva malí školáci, Honzík a Kubík. Pokoj je prostorný a světlý, každému chlapci poskytuje soukromí pro spaní a učení, ale i místo pro společné hraní. Modrá výmalba místnost prosvětluje a uklidňuje, tapety s červenými autíčky jí dávají dynamiku.

Dětský pokoj slouží dvěma chlapcům jako místo pro spaní, učení i hraní. Nábytek...

Dětský pokoj slouží dvěma chlapcům jako místo pro spaní, učení i hraní. Nábytek je vyrobený na zakázku podle návrhu paní Kristiny.

Oba chlapci jsou hyperaktivní, takže světle modrá výmalba je zde opravdu na místě. Nábytek vyráběný na zakázku navrhla kreativní Kristina, která už se v původním bytě projevila jako schopná "amatérská designérka".

Podkrovní zkosení využila k umístění multifunkční konstrukce, která slouží jako police, skříň, schody a postel pro staršího syna. Aby nebyl mladší syn ochuzen o "superpostel", vymyslela Kristina druhý modul, jehož tři schody dovedou Kubu do postele nebo k velkým zásuvkám, kde má uklizené hračky.

Součástí hracího koutku je i populární proutěné závěsné křeslo z IKEA.

Součástí hracího koutku je i populární proutěné závěsné křeslo z IKEA.

Mladší syn má své útočiště na druhé vysoké posteli, jejíž součástí jsou objemné...

Mladší syn má své útočiště na druhé vysoké posteli, jejíž součástí jsou objemné zásuvky a schůdky.

Žije se hlavně v obytném přízemí

V přízemí domu je předsíň s vestavěnými skříněmi, Honzova pracovna a druhá koupelna. Prosklené dveře dále vedou do otevřeného velkého obytného prostoru s kuchyňskou linkou, jídelním stolem a obývací částí. Tady se rodina schází.

Kuchyňskou sestavu, kterou si majitelka nechala vyrobit na zakázku od truhláře, volila v čistě bílé barvě, protože chtěla, aby se dobře kombinovala s dalším nábytkem.

Kuchyň od jídelny pomyslně odděluje barový pult v dekoru zebrano, které kresbou a barvou potlačuje chlad a sterilitu bílé. Bílá se dále příjemně doplňuje s tóny hnědé barvy, kterou najdete na kožené sedací soupravě i na kamenném obložení protilehlé zdi.

Kuchyně ve tvaru U umožňuje majitelce mít všechno na dosah.

Kuchyně ve tvaru U umožňuje majitelce mít všechno na dosah.

Obklad byl také jedním z posledních majitelčiných nápadů. Protože se nechtěla smířit s levnou napodobeninou kamene, dalo jí pěkně zabrat hledání pískovce, který by barevně vyhovoval.

Z obytné části domu lze francouzským oknem vyjít na zahradu, kterou si majitelka zatím teprve "zabydluje".

.

Autoři:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Bytový dům nemá SVJ, proplacení výměny oken si část majitelů vydupala

1

Bydlím v domě se čtyřmi byty. Na opravy si šetříme na účtu vedeném pod mým jménem, SVJ nemáme. Tři byty vyměnily stará...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...

Má je pomsta. Stavěl domy, ale nedostal zaplaceno. Bagrem je zničil

Bagrista Daniel Neag z Rumunska v britském Buntingfordu řadové domy. Když za...

Bagrista Daniel Neag z Rumunska stavěl v britském Buntingfordu domy. Když za práci nedostal zaplaceno, velmi se...



Najdete na iDNES.cz