Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům pro čtyři generace: protihluková bariéra, lázeňská vila a domky v zahrádkářské kolonii v jednom

  1:00aktualizováno  1:00
Podlouhlý zalomený hranol, okna směřující na jednu stranu domu. Nevelká parcela u rušné silnice si vyžádala unikátní řešení. Za odvážnou podobou stavby stojí i osud a rodinné vztahy majitelů, ale také architekt, který se hodně vyptával. A pozorně naslouchal.

Z jihu má být kolemjdoucím člověkem dům chápán jako součást zahrádkářské kolonie | foto: Pavel Aschermann

Autoři projektu, architekti Michal Kuzemenský a David Macháček, se s takovými klienty ještě nesetkali. "Přišli a měli představu, že by se jejich dům mohl podobat autobusové zastávce, kterou město plánovalo postavit nedaleko jejich parcely."

Neboli jednoduché, neokázalé a nekomplikované. Takovou měli představu. "Po dlouhém vstupním rozhovoru jsme zjistili, že to sice musí být jednoduchá, ale velmi romantická autobusová zastávka," vzpomíná Michal Kuzemenský.

Jinak však zadání znělo jednoduše: dvougenerační dům, který však musí nabídnout vlastní pokoje i dalším dvěma generacím. Architekt Kuzemenský si chtěl nejdříve na vlastní oči prohlédnout místo a okolí, kde se rodina rozhodla stavět.

3D model domu

3D model domu

Kolem domu vede rušná silnice

Kolem domu vede rušná silnice

"Vše jsem prošel i s nejstarším členem rodiny, který měl na zahrádku silnou citovou vazbu. Parcela na kraji Karlových Varů pro něho byla útočištěm, místem klidu, kde se stýkal s přáteli a přes léto pobýval. Nechal jsem si přímo od něj vyprávět, co má rád, co pro něho znamená každý strom, který tu roste. To, jak projekt přijme, bylo důležité pro mě i jeho rodinu," tvrdí Michal Kuzemenský.

Dům, který architekt navrhl, proto respektoval jak podmínky nevelké a přitom romantické parcely vklíněné mezi rodinné vily a zahrádkářskou kolonii, kolem níž se vine rušná silnice i oblíbená pěší trasa do lesoparku, tak také rodinné vazby. Snažil se akceptovat rozvolněnou okolní zástavbu, kde najdete vily, ale také garáže, park i starý hřbitov.

Nakonec byl hodně odvážný. Na další schůzku s celou rodinou přivezl místo skic rovnou hotový 3D model. "Tohle chci," rozhodl se dojatý muž s více než osmi křížky. Projekt totiž respektoval jeho milované stromy. A hned si "vykolíkoval” podle plánu plochu domu, stoupal si na štafle, aby viděl, kam opravdu z oken navrženého domu uvidí. Zda architekt neslibuje nesplnitelné.

Blízký park, jehož součástí je i starý hřbitov, hojně navštěvují nejen lázeňští hosté

Blízký park, jehož součástí je i starý hřbitov, je hojně navštěvovaný

Parcela na okraji Karlových Varů nabízí výhled daleko do krajiny

Parcela na okraji Karlových Varů nabízí výhled daleko do krajiny

Dům pro čtyři generace

Aby zůstala zachována co největší plocha zahrady, podlouhlý hranol se ocitl co nejblíže k severnímu okraji lichoběžníkové parcely se vzrostlými břízami, za nimiž se téměř ztrácí. Oken je tu však minimálně, právě kvůli hlučné silnici. Byť je na sever nejlepší výhled – do údolí města a dále na Krušnohoří.

Tento rozpor architekti vyřešili jedním velkým oknem prolomeným i do střechy domu, kolem něhož chodí obyvatelé každý den po schodech a které propouští denní světlo až do přízemí. "Celému domu to dodává vzdušnost a prostor," říká Michal Kuzemenský.

Stejně funguje ”provokativní” půlkulaté okénko na schodišti v části pro nejstarší generaci. Výstup do patra si přece jen občas vyžádá odpočinek, tak proč jej nespojit s pěkným výhledem. Když se dům před čtyřmi roky stavěl, nebyl pro seniory problém schody vyjít. Dnes už občas použijí tzv. sklápěcí schodišťové křeslo, které je snadno vyveze nahoru.

Okno, které vybočuje - půlkruhové okénko je přibližně v polovině schodiště k ložnici, aby se majitelé mohli zastavit a diopřát si  výhled do okolí

Okno, které vybočuje - půlkruhové okénko

Dům nabízí z každé strany jinou tvář

Dům nabízí z každé strany jinou tvář

"Pro dům bylo podstatné navrhnout jeho odlišné vnímání z různých vzdáleností. Zadní fasádu domu – severní - jsme pracovně nazývali ´zapomenutá´. Celek je jen tušený za rastrem bříz, které byly od počátku chápány jako součást fasády," vysvětluje Michal Kuzemenský.

Při chůzi tak můžete objevovat jednotlivosti, jak postupně prosvítají břízami. "Obraz je analogií na zarostlé monumentální romantické lázeňské vily. Je to oblíbené téma Trnkovy Zahrady: poetické dobrodružství za zdí,” dodává.

Dům "žije” především z jižní strany, která směřuje do zahrady. Protože jde vlastně o rodinný viladům, není zde jediný vstup, ale hned několik. Vzniklo zde dlouhé zápraží, které supluje venkovní terasu. Ovšem v podobě intimní součásti domu, kde je důležité soukromí. "Z jihu má být kolemjdoucím člověkem dům chápán jako periferní domek, jako součást chatařské kolonie,” tvrdí architekt Kuzemenský.

Zahradní fasáda - jižní - je ostrovem stromů rozdělena na dvě části

Zahradní fasáda - jižní - je ostrovem stromů rozdělena na dvě části

Dům pojal jako bariéru chránící jižní zahradu před hlukem. Podélná dvoutraktová dispozice řeší odstínění obytných částí přízemí od rušné komunikace. V severním traktu jsou umístěny obslužné prostory - sklady, koupelny schodiště a chodby - v jižním všechny pobytové místnosti. Objekt je příčně rozdělen na dvě bytové jednotky, se společným průchozím vstupním prostorem.

Výrazná červená barevnost posloužila na severní fasádě k vnímání celého objemu stavby za břízami, z jihu představuje červená barva dialog s chatařskou kolonií.

Romantické večerní osvětlení fasády

Romantické večerní osvětlení fasády

Výjimečný dům pro výjimečnou rodinu

Smysl pro humor, láska k přírodě a výjimečné rodinné vztahy - takový je tento dům. Dokazuje to třeba přístup k všetečným dotazům sousedů, kterým na začátku stavby podoba prvního podlaží s řadou stavebních otvorů doslova zamotala hlavu. "To budou garáže,” smáli se budoucí majitelé.

Teprve když přibylo druhé podlaží, bylo jasné, že o garáže nepůjde. Právě v patře jsou pokoje pro tři děti, jejich partnery a potomky. "Losovali, který pokoj komu připadne, pak připláceli na svůj díl,” objasňuje úžasné vztahy, které v čtyřgenerační rodině panují, architekt Kuzemenský.

Zatímco generace 80+ (letos zde budou slavit dokonce devadesáté narozeniny) a 50+ žije v domě trvale, mladí přijíždějí pravidelně na návštěvy.

Romantické večerní osvětlení fasády

Romantické večerní osvětlení fasády

Zajímavý byl i výběr stavebních firem. Kdo nechtěl respektovat požadavek na uchování stromů, ten měl smůlu. Interiéry však architekti ponechali zcela na majitelích. Klienti dostali na centimetry promyšlený vnitřní rozvrh domu, navrhovat nábytek či povrchy však Michal Kuzemenský pokládal v tomto konkrétním případě za nemístné. "Očekávali jsme zabydlení a dotvoření domu klientem. A tak se také stalo,” konstatuje.

Velmi citlivě se přistupovalo také k zahradě domu. Návrh i proces stavění byl zcela podřízen její nedotknutelnosti. Respekt patřil nejen vzrostlé "hodnotné zeleni", ale i tzv. náletové, ke všem bizarním a útulným zákoutím zahrady.

Dům je podélně "průhledný"

Dům je podélně "průhledný"

technické údaje

studie a projekt: 2004

realizace: 2006

statika: Ivan Beneš

plocha parcely: 776 m2

zastavěná plocha: 154 m2

užitná plocha: 235,3 m2

obestavěný prostor: 1087m3

Konstrukce domu: zděná s keramickými stropy. Dům je nepodsklepený s plochou bitumenovou střechou.

Délka celého objektu: 25,7 m, šířka 6,25, výška římsy v nejvyšším bodě nad terénem 7,35 m

Pohled, řez a půdorys

Pohled, řez a půdorys


autor

Ing. arch Michal Kuzemenský

Absolvent Fakulty architektury ČVUT Praha. V roce 1994 zakládá s Janem Šépkou skupinu Nová Česká Práce a také otevírá vlastní projekční kancelář.
Od 1999 je členem České komory architektů, v témže roce zakládá s Markem Chalupou spolek Spolek 99 . V roce 2001 se stal členem správní rady Nadace české architektury.

web: www.myarchitekti.cz

výstavy
1994 Praha - Fragnerova galerie – Nová Česká Práce 1995 Berlin - TU Berlin - Česká Práce
1995 Bratislava - Česká Práce
2004 Praha - Veletržní palác - Wonderland
2004 Berlín - Wonderland
2005 Amsterdam - Wonderland
2005 Paříž - Wonderland
2005 Benátky - Wonderland
2007 Forma sleduje ... risk, galerie Futura, Praha
2007 Forma sleduje ... risk, Slovenská národní galerie, Bratislava

knihy
Nová Česká Práce
Česká architektura 1999/2000 nakl. Prostor
Dřevostavby nakladatelství ERA group 2002, společně s Davidem Macháčkem

Autor:






Nejčtenější

Současné finské tvůrce zastupuje na výstavě Ville Harab a Anu Puustinen.
Nejlepší kousky z finského designu a architektury vystavuje Mánes

Finský design a architektura jsou hlavním tématem výstavy v pražském Mánesu, která je součástí oslav stého výročí založení Finska. Seznámit se můžete jak s...  celý článek

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Přestavba na moderní bydlení pro rodinu s dítětem získala řadu ocenění za to,...
Domek v dělnické kolonii se po přestavbě proměnil na moderní bydlení

Dům je součástí historického souboru dělnické kolonie, která vznikla v průmyslové části jižního Londýna na přelomu 18. a 19. století. Po rekonstrukci slouží...  celý článek

Tady žil na sklonku života Ota Pavel u převozníka Jaroslava Zýky. Dnes je...
Chalupy slavných. Otu Pavla těšila rybárna, Šebánka zase Žrapidla

V malebné roubence z filmu Smrt krásných srnců spisovatel Ota Pavel skutečně žil. „Přestože jsem projel skoro celý svět, nikde mi nebylo tak dobře jako tady,“...  celý článek

Iveta je s proměnou spokojená. Všechny její požadavky návrhářka splnila.
Rodina cestovatelů má novou předsíň. Přeměna je vyšla na 30 tisíc korun

Iveta bydlí v domě na okraji Prahy se svým mužem a dospělým synem. Všichni milují cestování a velkou společnost. Dům je stále plný lidí a i proto se Iveta...  celý článek

Další z rubriky

Velkoryse pojatý prostor má celkovou rozlohu dvě stě čtyřicet metrů čtverečních.
V továrně našli manželé nový domov. Bydlí mezi rajčaty a obrazy

V australském Richmondu přestavěli starou továrnu z šedesátých let na nízkoenergetický rodinný dům. V neotřelé stavbě žije bývalý právník a nynější galerista...  celý článek

Původně gotický dům byl renesančně přestavěn v poslední čtvrtině šestnáctého...
V Krumlově koupili dům s podlahou z kostí. Proměnu stihli za 4 měsíce

Zuzana a Ladislav koupili zanedbaný historický dům z 15. století v centru Českého Krumlova. Chtěli vytvořit hotel, který bude lidi inspirovat. Obrátili se na...  celý článek

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř shodovaly. Ale než k tomu došlo, byt se na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.