Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům po babičce: rekonstrukce jako drahá, ale přesto výhodná pieta

  1:00aktualizováno  1:00
Rekonstrukce starého domu byla dražší než novostavba. Přesto se pro ni mladí manželé rozhodli. Dům v malé středočeské obci pak dokazuje, že složitější cesta může přinést mnohem zajímavější výsledek.

Čelní pohled na dům s moderní přístavbou | foto: Jana Labuťová

Terasa láká k odpočinku

Terasa láká k odpočinku

Mladá rodina z Prahy zdědila po babičce z partnerovy strany zahradní dům, k tomu pěkný svažitý pozemek se vzrostlými stromy a výhledem poblíž slapské přehrady.

Co dokážou vzpomínky

I přes každodenní dojíždění za prací do Prahy se rozhodli přestěhovat se a přestavět zchátralý dům, který by bez stavebních úprav vyhověl maximálně jako chata k sezonnímu ubytování.

"Požadavek investorů byl od začátku těžký a plný protichůdných, přesto však inspirujících přání. Na jednu stranu klienti chtěli rodinný dům, který bude odpovídat současným nárokům mladé rodiny na uživatelský komfort, energetickou úspornost a moderní stavební konstrukce, současně chtěli zachovat genia loci objektu po babičce, k němuž měl vnuk krásné vzpomínky z dětství," popisuje architekt Tomáš Klanc.

Toho si investoři vybrali na základě článku v časopise a pak i osobní návštěvy. Po dlouhých diskusích a zvažování různých variant nakonec padlo rozhodnutí zachovat a zrekonstruovat původní zděný objekt a přistavět k němu lehkou dřevěnou přístavbu.

Na vahách protikladů

Dispoziční řešení se postupně měnilo a vyvíjelo v několika variantách. Nakonec z původní zděné části zbylo jen obvodové a nosné zdivo, základy a klenutý sklep.

Místo původního dřevěného stropu se vestavěl nový z keramických tvarovek, v podkroví se provedla půdní vestavba, celý starý dům se kompletně zateplil, provedly se nové hydroizolace podříznutím nosných stěn.

Vznikl tak prostor pro velkou vstupní halu, která tvoří díky proskleným dvoukřídlým dveřím pohledovou osu celého přízemí. Z haly jsou přístupné ložnice rodičů se šatnou, pracovna, velká rodinná koupelna a technická místnost na tepelné čerpadlo.

Moderní zařízení je kombinováno s retro prvky

Moderní zařízení je kombinováno s retro prvky

Ve vstupní hale nechybí prostor pro vestavěnou šatní skříň a schodiště do podkroví, v němž jsou dva dětské pokoje a ještě jedna malá koupelna. Jeden z dvojice dětských pokojů je natolik velký, že půjde v budoucnu rozdělit na dva menší.

Přístavba, vybudovaná na západní straně, převzala úlohu společenského centra – nachází se v ní velký do krovu otevřený obývací pokoj s jídelnou, kuchyní a krbovými kamny.

Rodina si přála co nejvíce spojit svůj život se zahradou, proto je společný obytný prostor z jižní strany na celou výšku prosklený a za francouzskými okny pokračuje velkou krytou terasou na dřevěné palubě.

Průmyslová mozaika je v interiéru nepřehlédnutelná

Průmyslová mozaika je v interiéru nepřehlédnutelná

K pocitu spojení přispívá i stejná výšková úroveň podlah. Vnitřní členění a umístění oken a dveří jsou rovněž koncipovány s ohledem na zajímavé výhledy a průhledy. Z terasy vedou do zahrady ocelové schůdky navazující na hlavní vchod do domu a přístupovou cestičku.

Architekt sochařem

Dům na první pohled upoutá pozornost neobvyklým, takřka sochařským tvarováním, které je pro Tomáše Klance charakteristické.

"Líbí se mi plastické fasády složené z více vrstev, které na sebe při různém denním osvětlení vrhají různé stíny a přitom barevně a materiálově spolu kontrastují," pokračuje architekt, pro kterého je vlastní realizace stavby teprve tím opravdovým tvůrčím obdobím, kdy se převádějí myšlenky z papíru do reality.

"Dřevěné sloupky ve tvaru X nesoucí konstrukci terasy jsou nejenom nezaměnitelným rozpoznávacím znakem domu, ale i důmyslně schovanou statickou zavětrovací konstrukcí, jejíž detail napojení jsem převzal ze studia starých poctivých tesařských konstrukcí. Tesařské detaily stropu významně promlouvají jak na fasádě, tak i v interiéru," vysvětluje.

"Celá rekonstrukce i s přístavbou stála přinejmenším tolik jako stavba nového domu, technicky i časově byla možná ještě náročnější než stavba na zelené louce. Získali jsme ale něco mnohem cennějšího než jen nový dům, máme domov s kouzlem osobnosti," říká hostitelka a spokojení obyvatelé domu s ní souhlasí.

"Architektonický koncept vychází ze zásady, že protiklady se přitahují," tvrdí architekt Klanc.

Moderní kusy doplňuje nábytek vyrobený v Indonésii podle návrhu architekta

Moderní kusy doplňuje nábytek vyrobený v Indonésii podle návrhu architekta

"Nová dřevěná konstrukce přístavby, obložená červenými deskami a zastřešená zelenou vegetační střechou, kontrastuje se starou zachovalou zděnou konstrukcí se širokými stěnami, přiznané dřevěné konstrukce krovů se odrážejí ve velkých prosklených stěnách, podlaha je kombinací moderních velkoformátových dlaždic s kovovou patinou a dřevěné teakové mozaiky, hladké lesklé povrchy designových prvků kuchyně, koupelen a dveří kontrastují a vzájemně se doplňují s masivním teakovým nábytkem," popisuje realizaci Tomáš Klanc.

Koupelna je pojata v orientálním stylu

Koupelna je pojata v orientálním stylu


Technické údaje

Zastavěná plocha: 150 m² Užitná plocha: 190 m² obytný prostor, 30 m² krytá terasa

Konstrukce přístavby: betonová základová deska, dřevěná rámová konstrukce, sendvičový obvodový plášť z vnitřní strany sádrokarton, z vnější cembonitové červené desky, dřevěný pohledový krov, vegetační střecha

Konstrukce původní části domu: stávajíc 60 cm tlusté zdivo, zateplené 10 cm polystyrenu, nový vložený keramický strop, betonové schodiště, dřevěný krov

Výplně otvorů: dřevěná eurookna se skutečným vodorovným dělením a izolačními dvojskly, vnitřní dveře dřevěné prosklené lakované – atypická výroba na míru

Vytápění: ústřední podlahové, zdroj tepla tepelné čerpadlo systém vzduch-voda doplněné o 300litrový zásobník TUV.

Ložnice svým klidným výhledem uklidňuje

Ložnice svým klidným výhledem uklidňuje


Autor:

Ing. arch. Tomáš Klanc

Autorizovaný architekt a vedoucí ateliéru KLANC, který poskytuje pro klienty ve stavebnictví kompletní služby od architektonických návrhů přes organizaci výstavby až po zařízení domů interiérem. Je absolvent FA ČVUT Praha (diplom. práce u prof. Jana Bočana).

atelier Klanc
www.klanc.cz


Více se dočtete v časopise Můj dům č. 12/2008.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Památkově chráněná třípodlažní vila stojí na reprezentativní parcele na rohu...
Hurá dovnitř. Kubistická Kovařovicova vila v Praze se otvírá veřejnosti

Bedřich Kovařovic, stavitel a inspektor stavebních podniků, si podle návrhu architekta Josefa Chochola nechal v letech...

V georgiánském kostele z roku 1818 jsou čtyři ložnice, obývací pokoj v místě...
Zavětřili šanci a koupili kostel, kde se brali. Teď je z něj zlatý důl

Anne a Bill Monroeovi si zamilovali historický kostel sv. Lukáše v lesoparku Kielder na severu Anglie, ve kterém byli v...

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily...
Vila stojí v Neapoli už 337 let. Proslavil ji Oscar Wilde

Nad Neapolským zálivem stojí ve svahu vila, kterou od roku 1680 vlastnily desítky majitelů. Nejslavnějším byl Oscar...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.