Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Uprostřed borového lesa si postavili dům z betonu. Vydrží desítky let

  1:00aktualizováno  1:00
Rodina pana Kunimota si v japonské prefektuře Nagano postavila neuvěřitelný víkendový dům. Vypadá jako kombinace šnečí ulity, dřevěné hobliny a kosmické lodě. Futuristickou stavbu, která by měla beze změny přečkat desetiletí, vytvořil tokijský architekt Kotaro Ide ze studia ARTechnic architects.

Rodina pana Kunimota si uprostřed lesa postavila neuvěřitelný víkendový dům. | foto: Nacasa & Partners Inc.

Na parcele uprostřed lesa nedaleko města Karuizawa v prefektuře Nagano vyrostla železobetonová konstrukce dvoupatrové rodinné víkendové vilky. Pozemek je na japonské poměry pohádkově velký: má 1 711 metrů čtverečních.

Dům slouží tokijské rodině jen jako rekreační sídlo, ve kterém mohou v klidu relaxovat. Z domova jsou zde hodinu jízdy šinkansenem. Hlavním přáním majitelů byl právě klidný pobyt v přírodě a možnost věnovat se sobě, bez nutnosti práce a neustálých oprav na stavbě.

Záměr majitelů byl od začátku jasný: uchovat a opečovávat jedinou jedličku, která roste uprostřed borového lesa. Všechno ostatní se dále dělo jen okolo ní.

Dům uprostřed lesa

V říjnu roku 2005 začalo plánování, stavba pak trvala dva roky, od září 2006 do května roku 2008. Organický tvar domu byl jediný možný. Cokoliv méně jemného a ladného by působilo na lesní parcele příliš tvrdě a nepřístupně.

Architekt Kotaro Ide proto zvolil poměrně netypickou, ale do zdejšího náročného klimatu s celoroční vysokou vlhkostí a nízkými teplotami velmi vhodnou koncepci stavby z železobetonu.

Původní záměr, vytvořit dům ve tvaru připomínajícím bumerang ale bohužel nevyšel – proti byl rozpočet rodiny, konstrukční omezení a dokonce i předpisy, které v této rekreační lokalitě přesně vymezují maximální možný poměr zastavění plochy parcely.

Po několika dalších návrzích nakonec vznikla dvojice oválů, kde nejvyšší má 6,45 metru a křivky železobetonu jsou na vrcholu široké 35 centimetrů a postupně do stran nabývají na síle až do šíře 75 centimetrů. Ovály dostaly speciální penetrační nátěr a společně se zvýšenou podlahou, která je až jeden a půl metru nad úrovní terénu, eliminují možnost vlhnutí vilky.

Zastavěná plocha parcely je zhruba 274 metrů čtverečních, což splňuje místní limit, který nařizuje zastavět maximálně dvacet procent pozemku. Užitná plocha domu je téměř 330 metrů čtverečních.

Dům každému připomíná něco jiného -  šnečí ulitu, dřevěnou hoblinku nebo

Dům každému připomíná něco jiného - šnečí ulitu, dřevěnou hoblinku nebo kosmickou loď.

Důležitými body v zadání byla i bezpečnost a ekologičnost stavby, která je obývána jen nárazově. Architekt Kotaro Ide nechal nainstalovat biometrický zámek a bezpečnostní systém.

Kromě dokonalého zateplení oválů je topení vedeno podlahou, kde vznikla díky oblé stěně jakási tepelná kapsa, ve které se výborným způsobem kumuluje teplo a teplý vzduch z ní proudí i okolo velkých oken a prosklení. Topení je natolik inteligentní, že klesnou-li teploty pod nulu, samo spustí antimrznoucí vytápěcí režim.

Automatické procesy doplňuje i snadné užívání elektrického a mechanického systému, kdy lze celý dům ovládat centrálně pouhými třemi tlačítky. Nemůže se tak stát, že při chvatném opouštění chaty majitelé zapomenou na některý ze spotřebičů nebo zabezpečit vchody.

Nábytek je vyrobený z dubového masivu v přírodním nebo bílém krycím laku.

Nábytek je vyrobený z dubového masivu v přírodním nebo bílém krycím laku.

Ve vile je vše potřebné blízko po ruce a prostory jsou propojené. Přízemí patří rodině, je zde velkorysý obytný prostor s kuchyní, jídelnou a pokojem. V přízemí jsou také šatny, úložné prostory a ložnice majitele. V patře jsou dva dětské pokojíky a pokoj pro hosty s vlastní šatnou.

Většina nábytku byla vyrobena na míru. Rozměrná sedací souprava, kuchyňská linka vybavená spotřebiči značek AEG a Gaggenau, i šatní skříně tak dokonale korespondují s oválem ulity.

Nábytek je z dubového masivu v přírodním nebo bílém krycím laku. Podlahy jsou z třešňového dřeva. Červený nádech podlahoviny se opakuje na moderních polstrovaných křesílkách v jídelně.

Barevnou kompozici pak dokonale vyvažuje zeleň okolní přírody, která je díky velkým proskleným plochám všudypřítomná. Prvek oválu respektují svítidla vyrobená na míru, v prostoru umístěný krb i koupelnová sanita a armatury. Ty pochází od značek Toto a Dornbracht.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Češi přecházejí od meruňkové ke skandinávské eleganci. Pozor na bílou

Kolekce White (Babeta Ondrová) - bílá loďka a modré proužky evokují...

Léto není jen čas prázdnin a dovolených, ale pro mnohé rodiny i obdobím, kdy nadchází čas pro radikální změnu nebo...

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....



Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...

Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Dům velký 60 metrů čtverečních rodina přifoukla pomocí chytré přístavby

Cihlová přístavba zlepšila tříčlenné rodině kvalitu života.

Tříčlenná australská rodina žila spokojeně ve starším bungalovu velkém 60 metrů čtverečních na melbournském předměstí...

Další z rubriky

V Beverly Hills si Íránci postavili Malý Teherán. Žijí si zde po svém

Íránský styl: vstupní „kopule“ a pak „krabice...

Beverly Hills v Los Angeles má přezdívku Malý Teherán od doby, kdy radikální muslimští duchovní na konci 70. let...

Srub vonící dřevem vytápějí podlahovým topením a kachlovými kamny

Chtěli jsme kamna s většími dvířky, abychom mohli pozorovat oheň. Důležité je...

Manželé nejdřív uvažovali o domě ve staroanglickém stylu s lícovým zdivem na fasádě. Nakonec ale mají na pozemku kousek...

Domy pro digitální nomády klidně „posadíte“ na střechu jiného domu

Původní projekt Wernera Aisslingera byl určený pro osídlení městských střech,...

Německý architekt a designér Werner Aisslinger navrhuje mobilní obytné jednotky s futuristickým designem, které nejenže...

Najdete na iDNES.cz