Hledali nejlevnější pozemek. Domov našli až u parkoviště obchoďáku

  1:00aktualizováno  1:00
Mladá japonská rodina si pro vlastní bydlení vybrala nejlevnější pozemek, jaký našla. Ležel na okraji města, kde se střídají zahrady a pole. Jediným zádrhelem je sousední velké parkoviště u místního obchodního domu.

Dřevostavba se jako modrá stuha nebo meandrovitá řeka vine úzkým dlouhým pozemkem. | foto: Toshiyuki Yano

Rodina zakázku na stavbu domku ve dvacetitisícovém městě Sajo v japonské prefektuře Hjógo na ostrově Honšú zadala expertům na nestandardní stavby, studiu Fujiwara-Muro.

Duo architektů, Yoshio Muro a Shintaro Fujiwara, založilo společnou kancelář v roce 2002 v Ósace. Dnes jsou zvyklí poprat se se sebevíc nepředstavitelnými miniaturními parcelami i neobvyklými místy a pracují po celém Japonsku.

Dům pro rodinu

Přirozený prostor pro život - to je motto dvojice architektů, kteří příští rok oba oslaví čtyřicítku.

Pro mladé manžele se dvěma malými dcerkami navrhli na pozemek o rozloze 263 metrů čtverečních podlouhlý přízemní bungalov s plochou osmdesát jedna metrů čtverečních.

Dřevostavba, jejíž centrální prostor je natřen jasně sytou modří a doplněn fasádou přiznávající přírodní materiál stavby, se jako modrá stuha nebo meandrovitá řeka vine úzkým dlouhým pozemkem.

Může se hodit

Hledáte levný pozemek, dům nebo byt? Na Reality.iDNES.cz si vyberte ze stovek nabídek z celé ČR.

"I na takovém pozemku a místě, kde byste to možná nejméně předpokládali, se dá najít krásný výhled," uvádí dvojice architektů ve své webové prezentaci. Pohled do okolí, který přináší obyvatelům domu potěchu, je podle tvůrců jedním z nejdůležitějších parametrů budoucího spokojeného bydlení.

Proto jsou pro ně výhledy stěžejní informací ještě před samotným začátkem plánování stavby a prací na projektu. Zachytit zajímavý výhled ven se podařilo i v tomto domě v sousedství parkoviště. Z jídelny hledí rodina celoprosklenou stěnou na protilehlá pole.

Zachytit zajímavý výhled ven se podařilo i v tomto domě v sousedství...

Zachytit zajímavý výhled ven se podařilo i v tomto domě v sousedství parkoviště. Z jídelny hledí rodina celoprosklenou stěnou na protilehlá pole.

Dispozice domu se odvíjí od centrální spojovací chodby, která je zároveň srdcem domu a místem, kde rodina tráví nejvíce společného času. Záhyby chodby vytvořily prostor pro relaxaci a odpočinek.

Niky a široké okenní parapety vybízí k posezení a vytváří dostatečné soukromí pro každého obyvatele domku. Chodba se dále větví do jednotlivých pokojů a prosvětlují ji světlíky. Sluneční paprsky tak proniknou do každého koutu v domě.

Na jednom konci táhlého obytného koridoru je ložnice rodičů s šatnou, na druhém konci ústí chodba do jídelny s prosklenou stěnou a sousedního dětského pokoje. Ten zatím slouží jako součást obývacího pokoje a je v něm prozatím umístěna rozkládací sedačka. Obě dcerky zatím ještě spávají s rodiči v jejich ložnici a hernou jim je celý dům.

Rodina zakázku na stavbu rodinného domku ve dvacetitisícovém městě Sajo na...

Rodina zakázku na stavbu rodinného domku ve dvacetitisícovém městě Sajo na ostrově Honšú zadala expertům na nestandardní stavby, studiu Fuwiwara-Muro.

S jídelnou sousedí i kuchyně. Místo se našlo i pro velké přání investorů: tradiční japonský pokoj s tatami a samostatnou, byť malou, pracovnu. V domě jsou i dva různé výškové profily. Nejvyšší prostor je v centrální společenské chodbě, výška ostatních pokojů včetně sociálního zázemí je nižší.

Dokonalá volnost prostoru a pohybu je v domě možná jen díky tomu, že si architekti dali záležet na dobře vyřešeném systému úložných prostor. Vestavěné skříně a šatny tak pomáhají eliminovat možný chaos a nepořádek. Do velkých nákupů dalšího vybavení a nábytku se rodina zatím nepouštěla.

Do domu se dá vstoupit hned ze třech různých míst ze zahrady. I s tou mají majitelé své plány. V budoucnu chtějí pozemek hustě zazelenit. Zatím se dostali jen k výsadbě několika stromů.

Autor: pro iDNES.cz

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Ochrnutý Aleš s rodinou už bydlí v novém domě i díky čtenářům a firmám

Úprava okolí domu na Katku teprve čeká, zatím nejsou ani finance.

Konečně ve svém. Rodina Městeckých se na konci léta nastěhovala do vlastního domku. Příběh ochrnutého Aleše, který...

Další z rubriky

Místo domu si kupte historický mlýn. Podívejte se, které jsou na prodej

Nalžovské Hory - Letovy, okres Klatovy. Letovský mlýn v podhůří Šumavy má 600...

V České republice se prodává velké množství mlýnů. Všechny stojí u potoka nebo řeky, případně je u nich i rybník. Jsou...

Dům si nakreslili za půl hodiny. A pak jej podle plánů postavili

Koncept domu ve tvaru L se ve společenské zóně otevírá na jižní stranu směrem...

Vize domu se zrodila v hlavách majitelů o dovolené na Kanárských ostrovech, kde za půl hodiny vznikl i jeho náčrtek....

Trable s dřevníkem. Z nenápadné kůlny je dost velká nepříjemnost

1

Na hranici s naším pozemkem stál léta dřevník. Nikdo ho neopravoval, začal chátrat a hrozilo zřícení. Požádali jsme...

Najdete na iDNES.cz