Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům na pilotách se záplav Dunaje nebojí. Ten mu jen „olízne břicho“

  1:00aktualizováno  1:00
Ani několikrát rozvodněný Dunaj nezaplavil podlahy domu, který vyrostl v těsné blízkosti jeho vod. Dům/chata stojí na pilířích spolehlivě zapuštěných do nejistého štěrkovitého podloží. Návštěva byla fotografována pro časopis Home.

Povrchy konstrukcí se nelakovaly; napouštěly se speciálními oleji tak, aby použité přírodní materiály stárly spolu s obyvateli domu. | foto: Dano Veselský

Rodina žije rušným pracovním i společenským životem mezi Bratislavou a Vídní. Má hodně přátel, příbuzných a zvyk trávit volné dny v domě hlídaném lužním lesem.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

„Ležatou“ architekturu jejich domu zdůrazňuje vodorovný dřevěný obklad. Zasklenými stěnami pozorují vodní hladinu a těší se výhledy na přírodní scenérii břehů dunajského ramene.

Kdy vyhovuje jednoduchá forma

Chata stojí v lesním porostu necelé desetiletí. Její dřevěný obklad a i ona sama časem dozrály do prostředí na břehu řeky. Stromy a řeka jsou proměnlivé, přírodní scenérie kouzelná, střídání intenzity světla a barevných odstínů modré a zelené se zde neomrzí.

Manželé nechtěli architekturou chaty zastínit podobu prostředí, které je zlákalo ke stavbě. Na domě neměly být zbytečné odskoky, šikminy a už vůbec ne stylizace. K prostému tvaru a vodorovným liniím si vybrali přírodní materiály. Povrchům tak přisoudili barevnost příbuznou řece a lužnímu lesu.

Fotogalerie

Dům zpočátku překvapil sousedy a známé jednoduchou formou a přímočarou architekturou. Potom většina z nich uznala, že přírodní materiály polidštily hranatost domu.

Místnosti jsou plné světla a velké zasklené stěny odrážejí takový kus okolní přírody, že ta jakoby domem prostupovala, přijímala jej za svůj. Interiér chaty se výhledy otevřel řece.

S vodou s respektem

Majitelé stavěli na nesoudržném podloží, na místě, kde se voda z řeky bez výstrahy v nepravidelných intervalech vylévá. Byl to dobrý důvod, aby stavbu založili na sloupech, které přenášejí zatížení z konstrukce domu na piloty. Takovéto základy má v okolí jen málo starších domů. Po každé velké vodě se jejich obyvatelé znovu trápí s odstraňováním škod.

Chatě na betonových nožkách voda při poslední povodni jen zlehka „lízla břicho“. To má zdvižené nad hladinou rozvodněné řeky o více než půl metru. Pro měnící se podmínky v podloží bylo třeba rozhodnout, zda sloupy budou masivnější, nebo se obytné místnosti ocitnou na více tenčích nosných obutých do pilot.

Teplo se přivádí krbem a podlahovým topením, které nenarušuje vzhled interiéru.

Teplo se přivádí krbem a podlahovým topením, které nenarušuje vzhled interiéru.

„Sloupů máme více. Takto nemusely být masivní a celá konstrukce působí odlehčeně. Dbalo se na to, aby uspořádání sloupů nepřekáželo při parkování auta a člunu. Jednu malou místnost přeci jen v přízemí máme. Odkládáme si v ní vodácké potřeby, je tam i prostor pro dílnu,“ vysvětluje majitelka.

„Konstrukčně jsme museli začít na pilířích až ve výšce dva a půl metru. Pokud bychom chtěli přidat ještě zešikmenou střechu, dostali bychom se s domem minimálně do devítimetrové výšky. Nechtěli jsme, aby dům trčel. Kraj je tu rovinatý, proto sem patří jednoduchá a funkční architektura,“ vysvětluje Mag. Art. Andrea Očková, architektka a designérka, která dům navrhla.

Terasa obklopují tři obvodové stěny domu. Z ní se sestupuje jedním schodištěm...

Terasu obklopují tři obvodové stěny domu. Z ní se sestupuje jedním schodištěm do zahrady přímo pod hlavní částí obytné zóny nebo druhým schodištěm k vstupu na pozemek.

Obvodové zdivo je z cihly, na površích se střídá břidlice, dub a akát. „Akátové dřevo, které se použilo na vnějších obkladech, je v našich podmínkách přirozené. Roste u nás. Navíc se dobře snáší s vlhkem a vodou. Nechtěli jsme vnášet do našeho prostředí cizokrajné dřeviny,“ dodává architektka Očková.

Společensky a otevřeně

Kolem jídelního stolu se rozehrála dispozice kuchyně s ostrůvkem. „Rozmístění obývacího nábytku se soustředilo mezi výhledem na řeku a krbem ve středu místnosti,“ potvrdili manželé, kteří se od začátku těšili na velký prosvětlený prostor. Jídelna, kuchyně a obývací pokoj se už v návrhu spojily do uceleného interiéru.

Architektka obohatila společenskou zónu i o možnost rozšíření o další místnost: „V ložnici stačí odtáhnout posuvné dveře a stane se součástí celého prostoru. Středobodem interiéru jsou přírodní živly: oheň i voda jsou přítomny stejně jako obraz úrodné země a čistého vzduchu. Na krb vidíme z každého místa obytného prostoru, dokonce i z ložnice.“

Stavbu domu na pilotách hodnotí takto: „Neexistuje prostor lepší nebo horší, existuje jen lepší nebo horší řešení. Motivují mě prostory, které bych zařadila do kategorie složité. Přivedou mě k řešením, která posunou moji tvorbu o kus dále.“

Při zařizování zvítězil názor, že nejlepším nábytkovým kusem je samotný dům, a...

Při zařizování zvítězil názor, že nejlepším nábytkovým kusem je samotný dům, a tak si majitelé dali záležet na výběru podlah, dlažeb, obkladů a nátěrů. Přírodními materiály, zejména kamenem a dřevem, se zde zařizovalo s vkusem a bez zbytečných excesů.

Autorka stavby a interiéru

Mag. Art. Andrea Očková

Rodačka z Košic vystudovala na TU v Košicích Fakultu designu, později Univerzitu užitého umění ve Vídni u prof. Paola Pivy. V roce 1998 si založila ateliér architektury a interiérového designu Signed by Andrea Ocko. V současnosti působí ve Vídni.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Autor:



Nejčtenější

Dům v prudkém svahu se ladně vznáší nad Žamberkem. Výhled má dokonalý

Estetika interiéru je zakončena panely z čirého skla, které přinášejí přirozené...

V prvním momentu působí dům v Žamberku vzhledem k místu trochu nepatřičně. Současně s ním ale člověk sympatizuje....

Bláznivá sousedka podpálila byt. Její spolubydlící nás děsí svým řevem

1

Bydlím v domě s podivnou sousedkou. V bytě má nepořádek a hory papírů, navíc u ní přebývají různí bezdomovci a podobná...



Zedníci zkomplikovali architektům práci. Omítli stěny na bílo

Minimalistické pojetí bytu se odráží v barevnosti i ve výběru nábytku a...

Zajímavá lokalita i dům, ale nevyhovující dispozice bytu. I tak lze charakterizovat řadu interiérů v nových...

Jak bydlí mladý muž v Ostravě: byt téměř bez příček, svítidla z trubek

Dispozici bytu architekti otevřeli, vybourali všechny příčky.

Bytovému domu v těsné blízkosti parku vtiskli před deseti lety architekti výrazně oblé tvary, které se promítly také do...

V Beverly Hills si Íránci postavili Malý Teherán. Žijí si zde po svém

Íránský styl: vstupní „kopule“ a pak „krabice...

Beverly Hills v Los Angeles má přezdívku Malý Teherán od doby, kdy radikální muslimští duchovní na konci 70. let...

Další z rubriky

Manželství může začít i šokem z architektury, kde se obřad odehrává

Interiér Malé bílé kaple

Las Vegas bylo prohlášeno městem v roce 1905. Dnes je kromě kasin a hazardních her proslavené jako nejpopulárnější...

Srub vonící dřevem vytápějí podlahovým topením a kachlovými kamny

Chtěli jsme kamna s většími dvířky, abychom mohli pozorovat oheň. Důležité je...

Manželé nejdřív uvažovali o domě ve staroanglickém stylu s lícovým zdivem na fasádě. Nakonec ale mají na pozemku kousek...

Přáli si srubový dům. Dlouho museli hledat parcelu, kde by nevadil

Podoba srubového domu odpovídá katalogu, přistavit nechali majitelé jen garáž.

Rodinný dům s moderním interiérem, kde se klade důraz zejména na přírodní materiály a citlivé namíchání několika stylů,...

Najdete na iDNES.cz