Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům, kterým procházíte jako po stráni dolů. Bydlí zde spokojeně tři generace

  1:00aktualizováno  1:00
Futuristické vize, ale také již postavené stavby. Tak vypadá soutěž Young Architect Award 2010, kam mohli mladí tvůrci do 33 let přihlásit své práce v kategorii studie, školní práce a realizace. Právě poslední kategorii zastupuje rodinný dům ze Zlína.

Objekt má zdánlivě tvar dvou vzájemně se prostupujících objemů | foto: Dušan Tománek / studio TOAST

Architekt Pavel Míček navrhl svůj dům na okraj vilové čtvrti Lazy ve Zlíně. Je to velmi atraktivní lokalita, která vznikala v průběhu druhé světové války, kdy se zde postavilo několik velmi kvalitních vil.

Celá čtvrť je na severním svahu s nádhernými výhledy na město. Výhodou je také bezprostřední blízkost lesa a poměrně snadná dostupnost centra města.

Budovu tvoří kompaktní hmota, která je reflexí vnitřní prostorové skladby. Prostorová koncepce pracuje se strmostí původního terénu, tak vzniká celá řada vzájemně výškově posunutých prostorů.

Objem domu odlehčují otvory, jejichž tvar a poloha vychází z vnitřního prostorového uspořádání

Objem domu odlehčují otvory, jejichž tvar a poloha vychází z vnitřního prostorového uspořádání

Dům ve svahu

Po vstupu do domu sestupujete stále níže, jako kdybyste šli po původním svahu. Tato koncepce umožnila vznik prostorů se zcela odlišnými proporcemi a různou kvalitou denního osvětlení. Vnímání rozdílné kvality světla v různých prostorách je umocněno použitím materiálů bílé barvy.

Objekt má zdánlivě tvar dvou vzájemně se prostupujících objemů. Východní, převýšená část, obsahuje klidovou zónu domu. Západní polovina skrývá hlavní společenské prostory. Při bližším pozorování zjistíte, že dům tvoří pouze jedna kompaktní hmota. Tento objem však odlehčují otvory, jejichž tvar a poloha vychází z vnitřního prostorového uspořádání.

Typická část domu - schodiště

Typická část domu - schodiště

Dva byty, jedna stavba

Dům se skládá ze dvou bytů, větší patří rodičům, menší dceři. Ze společného zádveří lze sejít po několika schodech do bytu rodičů s hlavním obytným prostorem, který je ještě o pár schodů níže. Tak dochází k přirozenému kopírování svažitosti terénu.

Tento ústřední prostor domu na severní straně "ovládá" velké horizontální okno umožňující velkolepý výhled na celé město. Součástí prostoru je také stěna s krbovým tělesem, za ní se skrývá jídelna s kuchyní.

Na stejné úrovni jsou také ložnice rodičů, koupelna a toaleta. Druhá ložnice patřící prarodičům (později pracovna či pokoj přidružený k bytu dcery) je o pár schodů výše. Výškově se tak dostává do strategické polohy mezi bytem rodičů v přízemí a bytem dcery v patře.

Byt dcery je přístupný po schodišti ze společného zádveří. Disponuje velkým obývacím prostorem s jídelnou a kuchyňským koutem, ložnicí a koupelnou.

Dům je postaven kombinací zděné a železobetonové monolitické konstrukce. Většina materiálů patří mezi klasické: vápenopísková cihla, bílé teraco, bílé polyuretanové stěrky, dub, smrková okna či modřín.

Řezy domemTypická část domu - schodištěStavba ve svahu

O soutěži

Druhého ročníku soutěže Young Architect Award 2010 se mohli zúčastnit mladí tvůrci do 33 let. Uzávěrka letošní soutěže byla 15. července, vítězové budou vyhlášeni na podzim.

Vedle soutěžních kategorií určených vyhlašovateli bude udělena i cena iDNES.cz za nejlepší 3D model přihlášeného díla. Čtenáři iDNES.cz vyberou 10 finalistů, z nich pak redakce celkového vítěze.

Bližší informace k soutěžní přehlídce lze najít na internetových stránkách vyhlašovatele www.abf.cz a soutěže www.yaa.cz. – přímo na hlavní straně a na internetových stránkách České komory architektů – www.cka.cz.

Pohledy

Rodinný dům Zlín - Lazy

Přihlašovatel a autor: Ing. arch. Pavel Míček Architects
Kategorie: realizace
Lokalizace stavby: Rodinný dům Lazy, Zlín
Projekt: 2005 – 2007
Realizace: 2007 – 2009
Užitná plocha: 362 m2
Zastavěná plocha: 261 m2
Obestavěný prostor: 1 255 m3

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Hedvika se zbavila staré ložnice. V nové za 130 tisíc se cítí jako v ráji

Nová ložnice vyšla Hedviku na 130 tisíc korun.

Hedvika se chtěla zbavit staré ložnice. Je vášnivá čtenářka a přála si místo, kde by pohodlně odpočívala a četla si....

Další z rubriky

Pozemek má 414 metrů čtverečních. Rodina z něj vytěžila maximum

V každém patře jsou k dispozici otevřené terasy s chráněnými výhledy a množství...

Rozvětvená rodina si nechala v indickém Hajdarábádu postavit velkolepý dům na pozemku velkém 414 metrů čtverečních....

Architektka Jiřičná je pro Brity hvězdou, ocenili ji za celoživotní dílo

Eva Jiřičná má rekonstrukce, kde se použijí moderní materiály, opravdu ráda

Londýnský festival designu udělil české architektce Evě Jiřičné letošní medaili za celoživotní dílo. Ocenění náleží...

Vojanovy sady. Uprostřed Prahy je krásná oáza, kde se ztratíte v čase

Vojanovy sady patří k jedné z nejstarších zahrad v metropoli.

Uprostřed Prahy je oáza, kde se člověk může na chvíli zastavit, lehnout si pod některý z ovocných stromů a šum...



Najdete na iDNES.cz