Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům, kde proudí energie, si majitelka nechala postavit podle zásad Feng Shui

  1:00aktualizováno  1:00
Střídmě elegantní vila, postavená v jedné ze starších bratislavských vilových čtvrtí, zdařilým způsobem spojuje současné architektonické trendy s východní filozofií Feng Shui.

Pohled ze zahrady. Terasa je zastíněna pergolou s elektronicky ovládanou textilní markýzou. Kontrast šedého obkladu a hladké bílé omítky zvýrazňuje plasticitu fasády. | foto: Ĺubo Stacho a Tomáš Manina

Dům je zároveň také ztělesněním úspěšné spolupráce dvojice mladých architektů s osvícenou klientkou. Na rovinatém pozemku ve staré zástavbě jedné z bratislavských rezidenčních čtvrtí vyrostla tvarově jednoduchá stavba.

Její jednoduchá hmota i půdorys se nenápadně odvracejí od rušné komunikace a naplno se otevírají na jižní stranu do sluncem zalité zahrady v japonském stylu.

Při večerním osvětlení vynikne transparentní charakter jižní fasády

Půdorys ve volném proudu

Jednoduchý ucelený obdélníkový půdorys bez vyčnívajících částí vyšel ze základních požadavků odbornice na Feng Shui, aby dispozice umožňovala volné proudění energie bez jakýchkoliv překážek.
Vnitřní dispoziční uspořádání se přizpůsobuje orientaci ke světovým stranám. Při severní fasádě je umístěn pouze vstup do domu a technické a servisní prostory, obytné místnosti jsou orientovány na jih a každá má výhled do zahrady.

V přízemí je společný obývací prostor, jídelna a kuchyň, oddělená od společné obývací části pouze polopříčkou. Do druhého podlaží, které je s přízemím propojeno otevřeným schodištěm, architekti umístili pokoj pro hosty s vlastním příslušenstvím, pracovnu, šatnu, ložnici a komfortní koupelnu s WC.

Vzdušný obývací pokoj prostorově člení středové krbové těleso se zapuštěnou krbovou vložkou a obložené šedým kamenem

V exteriéru je hmota stavby formálně rozdělena odlišným povrchem fasády v patře a v přízemí. Nad nenápadným přízemím, omítnutým hladkou smetanově bílou omítkou, vyniká přečnívající patro, viditelné i z veřejné komunikace za plotem. Je obloženo kompozitními obkladovými panely Alucobond s povrchem z tmavě šedého hliníkového plechu. Barevný odstín se mění podle odrazu světla na kovové ploše, závisí na světelných podmínkách během dne i v průběhu ročních období. Dům tak pokaždé získává jiný výraz.

Severní strana domu se dvěma úzkými horizontálními a jedním vertikálním oknem působí velmi kompaktně. Jižní fasáda je ve spodní části výrazně prosklená velkoformátovými skly a zastíněná pergolou s elektronicky ovládanou markýzou, v patře tvoří její větší část lodžie, která jí dodává velkou plasticitu.

V interiéru převládá světlý nábytek. Na bílé kuchyňské lince vynikne pracovní deska z tmavého kamene s výrazným žilkováním.

Interiér v jednotě s exteriérem

Celkový architektonický koncept se promítá i do interiéru. Jeho výtvarné vyznění je určeno čistými tvary, hladce omítnutými bílými stěnami a bohatým prosvětlením. Proto architekti například oddělili pracovnu a chodbu příčkou z čirého skla, navrhli skleněné zábradlí, čiré sklo se objevuje také v koupelně a na nábytku.

Všechny dveře v domě jsou dimenzovány na celou výšku místnosti. Prostory v přízemí sjednocuje podlaha z keramické dlažby s vysokým leskem, v patře světlé dubové parkety. Nábytek do celého domu je vybrán s citem pro střídmou kompozici, převládá bílá barva a chromové prvky.

Jídelna je od kuchyně a obývací části oddělena příčkami, za čelní stěnou se ukrývá schodiště

V čistém a vzdušném interiéru pak vyniknou výrazné solitéry, například krbová kamna vestavěná ve stěně a obložená antracitovými kamennými dlaždicemi. Koupelně dodal originální atmosféru obklad z leštěné keramiky v teplých béžových odstínech s exotickým dezénem.

V této do detailů propracované scéně se tu a tam vynořují výtvarné objekty a obrazy z majitelčiny sbírky, aby dotvořily tvořivou energii tohoto místa.

Čirou skleněnou stěnou prochází světlo přes pracovnu do chodby a na schodiště

Technické údaje

Užitná plocha: 200 m²

Obytná plocha: 116,3 m²

Konstrukce: zdicí systém Porotherm, fasáda hladká omítka a obložení sendvičovými hliníkovými panely Alucobond, železobetonové monolitické stropy a schodiště

Výplně otvorů: hliníková okna s izolačními trojskly, exteriérové žaluzie a rolety na elektrický pohon, vnitřní dveře bezfalcové z MDF desek do obložkových zárubní (atypická výroba na míru), atypické skleněné dveře

Vytápění: ústřední, podlahové vytápění + podlahové konvektory, krbová kamna s rozvodem teplého vzduchu přes dvě podlaží, střešní solární kolektory pro ohřev TUV

Autoři projektu

Juraj Mikulaj (1981), Andrea Mikulajová (1979)
Sourozenci vystudovali fakultu architektury STU v Bratislavě, absolvovali studijní a pracovní stáže v Amsterodamu, Vídni a ve Stockholmu.

V r. 2008 založili společný architektonický ateliér. Jejich schodiště na hradním vrchu v Bratislavě je nominováno na mezinárodní architektonickou cenu CE-ZA-AR 2010.

V obou koupelnách architekti použili keramický obklad s exotickým dezénem a lesklým povrchem

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 12/2010.

Autor:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Snila o vaně a posteli. Na 22 metrů čtverečních se vešlo mnohem víc

Kromě úložného schodiště je v hlavní zóně umístěn žebřík, který usnadňuje...

Získat kvalitní bydlení za rozumnou cenu není na Tchaj-wanu snadné. Mladé ženě se po dostudování začalo vše točit kolem...

Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Další z rubriky

První republika sebrala šlechtě zámky. Mohla za to reforma i původ

Vranov nad Dyjí. V roce 1918 spravoval zámek a rozlehlé polnosti polský rod...

Deset let je u hradů a zámků jen chvilka v jejich historii. V letech 1918 až 1928 však u nás mnohé potkalo přelomové...

Usedlost v Krkonoších postavili za tři dny. Už sedm let dobře slouží

Plechová falcovaná krytina tmavě šedé barvy a lomenice, tedy dřevem obložený...

Útulná usedlost v Krkonoších na první pohled splývá se zdejší architekturou. Při bližším zkoumání ovšem nezapře dům z...

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...



Najdete na iDNES.cz