Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům jako otevřený prostor

aktualizováno 
Když promluví srdce, mlčí občas mozek. U Martina to platilo stoprocentně: toužil mít chalupu v kraji svého dětství. Koupil tak roubenku z první poloviny 19. století s velkým pozemkem za 450 000 korun s vědomím, že rekonstrukce bude nutná - a drahá.

Martin nemohl vědět, co bude pod dřevěným šalunkem: dům byl více či méně shnilý. Architekti, s jejichž spoluprací původně počítal pro menší opravy a řešení interiéru, se pustili do generální přestavby od sklepů do střechu.

„Byla to ta nejpracnější zakázka, kterou jsme kdy měli,“ říká architektka Edith Borchardtová z ateliéru Borchardt a partner.

„Na stavbu jsme chodili pětkrát týdně, rekonstrukce trvala rok a přišla na dva milióny korun.“
 
Naskýtá se otázka, zda za takové peníze nebylo lepší budovu zbourat (nebyla památkově chráněná) a postavit úplně stejnou znova; bylo by to jednodušší i rychlejší.

„Ale výsledek by byl jiný,“ směje se Dieter Borchardt, „protože jak dáte architektovi možnost postavit něco znova, neodolá - bude vylepšovat, měnit, prosazovat svoje nápady. Vyrobí dům bez jakýchkoli drobných nedokonalostí, které na starých budovách tolik okouzlují.“


více foto

Architekti zachovali dispozici domu
K rekonstrukci přistoupili architekti ukázkově: zachovali jak dispozici domu, tak i technologii. Původní pojivo - jíl - se znovu rozmáčel a opět použil.

„Nejradikálnější změna se udála před domem, kde jsme terén stupňovitě upravili. Do domu jsme přivedli světlo: část střechy a štít už nejsou dřevěné, ale prosklené. V dříve temných a neobyvatelných zákoutích tak vznikly nové prostory.

Nestavěly se žádné příčky s výjimkou sociálního zařízení, které v původním domě chybělo. Chalupa v rekonstruované podobě každého zaujme nádherou prostor.

Martin je natolik obdivuje a ctí, že je záměrně zařídil minimem nábytku. Dům dokonale zapadá mezi ostatní roubenky ve vsi, a zároveň poskytuje bydlení s veškerým pohodlím.

Pusťte světlo do domu
Prosklením štítu či části střechu získáte v domě spoustu světla, aniž byste narušili vzhled domu, což rozhodně nelze říci o nejrůznějších vikýřích, které se u nás s takovou oblibou používají.

Další informace k tématu získáte v Living č. 1/2005

Ložnice jako "open space": architekti odstranili nepůvodní prkennou stěnu mezi přízemním obývákem a ložnicí v patře. Díky prosklení části střechy jsou místnosti v horním i dolním patře světlé a vypadají větší, než jsou ve skutečnosti (nábytek pochází z IKEA).

Staré venkovské domy mají shodnou dispozici: vlevo od síně je chlév. Z něho vznikla malá, ale dostačující kuchyně, do níž se zvenčí proboural samostatný vchod (nábytek IKEA).

Snímky zachycují dům těsně před dokončením rekonstrukce.

Z přízemní síně se po dřevěném schodišti vystoupá do prvního patra, kde jsou tři místnosti: kromě otevřeného pokoje dvě ložnice, dětí a rodičů. Část zkosené zdi, která byla původně zděná, nechali architekti prosklít. Tím se schodiště i přízemí prosvětlily a opticky zvětšily.

Na každém detailu je patrná snaha zachovat původní charakter roubeného domu.

Při pohledu z prvního patra do přízemí jsou dobře viditelné ony ohromné maličkosti: prosklená stěna mezi schodištěm a přízemním pokojem a polokruhové okno, což bávala pec na chleba. Díky tomu není na schodech ani v síni šero.

Snímky zachycují dům těsně před dokončením rekonstrukce.

Autor:



Nejčtenější

Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...
Nejvtipnější sousedské vzkazy. Jaký druh lidí je s chutí vyvěšuje?

Odolaly nástupu mailů a sociálních sítí. Výhrůžné i výchovné sousedské vzkazy se stále objevují na domovních nástěnkách...

Možnost vidět, cítit a využívat zahradu a okolní pozemek ve velkém propojení a...
Hledání domova skončilo. Moderní chalupu si postavili v CHKO Beskydy

Příkrý svah, za zády les a výhled do malebné krajiny, manželům bylo okamžitě jasné, že tady chtějí mít nový domov....



Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...

Na proměnu měla Tereza připraveno 25 tisíc korun. Novou postel jí zaplatili...
Tereza potřebuje nový pokoj. Stůl odmítla, pracuje v manželské posteli

Tereza miluje módu, historii a láká ji svět bohatých drapérií a paruk, ale zároveň má ráda svobodu a hlavně odvážné a...

Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin.
Mají dům, ze kterého vidíte celý kraj díky velkým proskleným plochám

Snem manželského páru bylo bydlení na kopci s výhledem do krajiny, nejlépe mimo dosah lidí. Nakonec zůstali na okraji...

Další z rubriky

Velkoryse pojatý prostor má celkovou rozlohu dvě stě čtyřicet metrů čtverečních.
V továrně našli manželé nový domov. Bydlí mezi rajčaty a obrazy

V australském Richmondu přestavěli starou továrnu z šedesátých let na nízkoenergetický rodinný dům. V neotřelé stavbě...

Miniaturní byt vyřešila architektka šikovně, je světlý, vzdušný a nabízí...
V malém bytě 2+kk využili každý centimetr, přesto působí vzdušně

Katka s Martinem si svůj první společný byt vlastně nadělili ke svatbě. Termín nastěhování a datum obřadu se téměř...

1
Sousedka stále pije. Pod vlivem ječí na přítele i svých šest dětí

Sousedé bydlí v garsonce v pronájmu. Každou chvíli je paní pod vlivem alkoholu, hádá se s přítelem, dochází k fyzickému...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.