Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům do důchodu: hlavně žádné schody, oddělené ložnice a velká koupelna

  1:00aktualizováno  1:00
Opustit dvougenerační dům, který člověk postavil, prožil v něm značnou část života a vychoval děti, chce pořádný kus odvahy. A najdou se i tací, kteří se pustí do výstavby nového domu, který odpovídá jejich životnímu rytmu.

Jednoduchý dům s valbovou střechou vypadá poměrně malý, i když je v něm dostatek místa. V čelní stěně, prodloužené o půl metru, přibylo nalevo od vstupních dveří vedle okna do šatny nové okno do kuchyňského koutu. Zdroj: www.mujdum.cz | foto: Robert Virt

Když dospělé děti odešly z domova, byl náhle dvougenerační dům pro rodiče zbytečně velký, například na údržbu. Rozhodli se jej prodat a za získané peníze si pořídit bydlení sobě na míru, kde se jim bude dobře žít a děti tam s rodinami rády přijedou na návštěvu.

Léta zkušeností s provozem rodinného domu vyústily nejdříve ve vymezení toho, co by budoucí dům mít neměl: sklep, půdu a schody. Naopak by měl mít dostatečně velký společenský prostor, když se sejde celá rodina, a měl by poskytnout každému z manželů vlastní výsostné území, aby už nemuseli odlišné zvyky řešit kompromisy.

Prodloužením střechy vznikla krytá terasa, kterou majitelé mohou využívat i za

Prodloužením střechy vznikla krytá terasa, kterou majitelé mohou využívat i za zhoršeného počasí. Jen pár kroků od ní, krytý částečně obvodovou zdí domu, nabízí relaxaci krytý bazén s dřevěnou palubou. Zdroj: www.mujdum.cz

Po návštěvách veletrhů, zkoumání technologií a hledání na internetu je nakonec nejvíce oslovil dům Nova od společnosti Atrium. Dům stál kompletně dokončený na pozemku tři měsíce po získání stavebního povolení. Majitelé si sami zajišťovali pouze výstavbu základové desky a garáže.

Dispoziční úpravy

Typový dům Nova 84 sice odpovídal velmi dobře požadavkům budoucích majitelů, přesto se rozhodli přizpůsobit projekt ještě více osobním nárokům, aby se v novém domově nemuseli uchylovat k žádným kompromisům.

Bungalov vycházející z dispozice ve tvaru písmene L má ve vnitřním rohu chráněnou terasu. Zádveří a střední chodba jej rozdělují na společný obývací prostor a ložnicovou část (2 pokoje, velká koupelna a samostatné WC).

Obývací pokoj s krbem, kterému majitel často dává přednost před sledováním

Obývací pokoj s krbem, kterému majitel často dává přednost před sledováním televize. Prostor původně plánované chodby, o který se zvětšila obývací část, naznačuje těleso krbu a záda sedací soupravy. Zdroj: www.mujdum.cz

Cena za pohodlí

1. Všechny požadované úpravy projektu provedla firma Atrium bezplatně.
2. Za realizaci dispozičních změn (rozšíření stavby včetně kryté terasy, nové příčky) si majitelé připlatili, naopak jim byla z nákladů odečtena částka za zrušenou příčku mezi obývacím pokojem a chodbou.
3. Tam, kde to pokládali za přínosné, zvolili za příplatek nadstandardní materiály a technická řešení (zvýšená tepelná izolace obvodových stěn, okna z exteriérové strany v hnědé barvě, jejich osazení bezpečnostním sklem, instalace podlahového teplovodního vytápění).

Dům byl prodloužen na čelní straně téměř o půl metru a boční strany o dva a půl metru. Kuchyň se zmenšila, aby mohla vedle zádveří vzniknout prostorná šatna. Mezi pokojem manžela a koupelnou byla vytvořena technická místnost, sloužící zároveň k domácím pracím.

Odstraněním příčky v obývacím pokoji se obytný prostor zvětšil o chodbu, opticky je vymezena zády sedačky. Majitelé se zřekli i polopříčky oddělující kuchyňskou linku od obývací části.

Velkoryse řešená koupelna v jarních barvách je ideálním místem pro start do

Velkoryse řešená koupelna v jarních barvách je ideálním místem pro start do nového dne. Sanitární keramika a obklady jsou tuzemské výroby. Zdroj: www.mujdum.cz

Došlo i na změny v rozmístění oken. Dvě okna v jídelní části byla posunuta blíž k sobě, ubylo jedno z oken v pokoji manželky a naopak přibylo okno v čelní stěně kuchyňského koutu i okno v technické místnosti.

Majitelka si nejvíce pochvaluje propojení obývací části se zahradou, které tolik postrádala u předchozího domu. Oba manželé si užívají soukromí vlastních pokojů, skončily spory vyplývající z odlišných nároků na větrání a teplotu v pokoji.

Technické údaje

Užitná plocha: 105,16 m² 

Zastavěná plocha: 143 m²

Konstrukční řešení: nepodsklepená stavba na betonové základové desce, obvodové i vnitřní příčky a stropy montované ze sendvičových dílů na bázi dřeva (difúzně otevřená konstrukce), izolace obvodových stěn polystyren v nadstandardní tloušťce, krov dřevěný, střešní krytina taška Bramac

Výplně otvorů: okna a francouzská okna plastová v exteriéru hnědá, v interiéru bílá, s bezpečnostním sklem, interiérové dveře fóliované s obložkovou zárubní

Vytápění: kombinovaný elektrický kotel, podlahové teplovodní vytápění, krb s krbovou vložkou. Dům má parametry nízkoenergetické stavby

Cena stavby: společnost ATRIUM realizuje stavby v cenách 5 500 až 6 000 Kč/m3 obestavěného prostoru.

V souvislosti s vytápěním mají jedinou připomínku k domu: regulace topného systému se jim zdá zbytečně složitá. Mimo hlavní topnou sezonu celý dům temperuje krb s krbovou vložkou. Ten je tu samozřejmě nejen pro užitek, ale i pro pohodu posezení u ohně, kterou vyhledává především majitel.

Neodmyslitelnou součástí příjemného bydlení je pro majitele zahrada, které ovšem ve skutečnosti vládne dominantní kocour a nepřehlédnutelná psí slečna. Zato krytý bazén funguje ke spokojenosti, radosti a k udržování kondice jenom jejich pánům.

"Místo toho, abychom navštívili vzorový dům, jsme se jeli podívat na právě dokončený dům v Liberci, který byl předáván majitelům. To jsme považovali za užitečnější, protože zde šlo o reálnou práci pro reálného zákazníka. Až pak jsme se definitivně rozhodli pro stavbu," hodnotí majitelé.

Více se dočtete v časopise Můj dům č. 8/2011.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Byt pro mladého muže, který nemá čas na uklízení a nesnáší dekorace

Chladnější dojem ze šedé kuchyňské linky či některých šedě natřených stěn...

Dvoupokojový byt v druhém bratislavském obvodu splňuje všechny praktické požadavky pracovně vytíženého majitele a díky...



Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...

Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Další z rubriky

Rodinný dům ve svahu je otevřený světlu i díky terasám a spoustě skla

Téměř všechny pokoje mají možnost přímého nebo bočního výstupu na terasy domu,...

Majitelé s bydlením v rodinném domě již měli zkušenost, ale starý dům jim už z mnoha důvodů nevyhovoval. A tak hledali...

I v satelitu může vzniknout zajímavý dům. Jeho tvar určil pozemek

Čtyři cihelné pilíře nesou střechu s výrazným přesahem směrem do zahrady, který...

Není jednoduché navrhnout a postavit rodinný dům, který by odpovídal poměrně přísným regulačním plánům obce a přitom by...

Klimatizace a problémy kolem nich. Možností jsou i chladicí stropy

Mobilní klimatizace využívá k odvodu horkého vzduchu okenní sadu, kterou lze...

Vysoké teploty se odmítají vzdát, příští týden mají opět přesáhnout tropické třicítky. A tak z obchodů mizí často i...



Najdete na iDNES.cz