Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům bez pravých úhlů

aktualizováno 
Atypický světlík, který vypadá jako malá prosklená věžička - tím zaujme dům manažera Jána Živného na první pohled. Uvnitř domu zase překvapí nepravidelnost tvarů jednotlivých místností. Dva pokoje mají neuvěřitelných deset stěn.

Do domu za Prahou se Ján Živný s manželkou a patnáctiměsíční dcerkou Sašou nastěhovali loňský podzim po dlouhém hledání.

Původně totiž uvažovali o bytu v Praze. Jenže když zjistili, že by stál stejně jako domek, bylo rozhodnuto. Začali tedy vybírat lokalitu.

Nejvíce je zaujala krajina kolem Karlštejna. A pak začalo hledání již hotové novostavby, kde by mohli jen doladit interiér podle svých představ. Do stavby se jim totiž nechtělo. Mezi jinými objevili vilku s naprosto atypickými dispozicemi.

Přesvědčil je architekt
„Když jsme si dům prohlédli poprvé, vůbec jsme nebyli přesvědčeni o tom, že bychom zde bydleli,“ vypráví Ján Živný. „Pak nám ale architekt, který dům navrhoval, vysvětlil, proč dům vypadá právě takhle. Zjistili jsme, že je promyšlený do posledního detailu, a tak jsme mu přišli na chuť.“

Většinu přízemí zaujímá obývací pokoj s kuchyní. Celý prostor má tvar trojúhelníku. V každém rohu jsou okna, díky nimž jde do místnosti celý den spousta světla. Další neobvyklostí jsou barvy stěn. Ta hlavní je totiž červená. „Inspirací nám byly různé časopisy. Aby ale výrazné barvy nebylo příliš, pro zbytek stěn jsme zvolili světle šedou,“ říká Ján Živný.

„Když jsme ji poprvé uviděli, chtěli jsme ji nechat přemalovat na oranžovou.“ Nakonec červená zůstala. Jen je zjemněná jednoduchou světlou nábytkovou stěnou a obrázky.

Kuchyň ředitelským královstvím
Na obývací část navazuje prostorná kuchyně světlé barvy. Tu si nechali navrhnout od kuchyňského studia. Klasická trouba se vás zeptá, co chcete péct, kolik to váží, a podle toho sama nastaví teplotu, potřebný čas i nejvhodnější způsob pečení. A deset klasických jídel má dokonce naprogramováno, takže stačí zmáčknout jediné tlačítko.

Pokud byste však čekali obrovskou americkou lednici, budete zklamáni. „Do architektury kuchyně by se nehodila. Proto jsme se rozhodli mít zvlášť chladničku a zvlášť mrazák,“ říká Ján Živný.

V přízemí se nachází ještě pokoj pro hosty, s vlastní šatnou a koupelnou. Zatím slouží víc jako pracovna. Do patra vede středem domu smrkové schodiště, nad nímž se tyčí zvláštní světlík. V celé vnitřní části domu je tak dost světla.

Architekt zvolil nepravidelný tvar i pro chodbu. Do jednoho uměle vytvořeného rohu je vklíněna malá knihovna a velká květina.

Zaujme prostorná koupelna. Vana je totiž zabudovaná ve velkém pódiu. „Původní majitel chtěl mít všude dost místa pro květiny. A to včetně koupelny. Proto ten velký prostor kolem vany,“ vysvětluje Ján Živný. „Nám se ta myšlenka zalíbila také. Doplnili jsme jen skříňky a zrcadlo.“

S koupelnou sousedí menší pokoj, který zatím slouží jako technická místnost. Nejvíce zaujme zvláštní přístroj s názvem Pret-a-porter. Vypadá jako velký cestovní obal na obleky a slouží k oživení prádla. Například sako pomačkané z dlouhé cesty v autě tak jen pověsíte dovnitř a během krátké chvíle je zase jako právě vyžehlené.

Zbývající dva pokoje v domě jsou stejně velké. Jeden slouží jako ložnice, druhý bude zanedlouho zařízen na dětský pokoj. Jejich zvláštností je deset stěn bez jediného pravého úhlu.

Díky atypickému světlíku je v domě hodně světla.

Ve jednoduché kuchyňské lince jsou šikovně ukryty nejnovější typy spotřebičů.

V jednoduché kuchyňské lince jsou šikovně ukryty nejnovější typy spotřebičů.

Prostorné koupelně vévodí vana s velkou odkládací plochou.

Ložnice má díky svému nepravidelnému tvaru neuvěřitelných deset stěn.

Architekt, který dům původně navrhnul pro jiného majitele, přesvědčil Jána Živného o tom, že je domek promyšlený do posledního detailu a bude vyhovovat i jeho rodině.

Architekt, který dům původně navrhnul pro jiného majitele, přesvědčil Jána Živného o tom, že je domek promyšlený do posledního detailu a bude vyhovovat i jeho rodině.

Dominantou obývacího pokoje je výrazná červená stěna. Když ji majitelé viděli poprvé, chtěli ji nechat přemalovat na oranžovou.

Architekt, který dům původně navrhnul pro jiného majitele, přesvědčil Jána Živného o tom, že je domek promyšlený do posledního detailu a bude vyhovovat i jeho rodině.

Architekt, který dům původně navrhnul pro jiného majitele, přesvědčil Jána Živného o tom, že je domek.

Autoři:



Nejčtenější

Horská chata v Orlických horách láká na všechny možné požitky

Těleso krbu nechala autorka interiéru vestavět do dřevěné stěny s úložným...

Postavit v horách chatu, která souzní s okolní přírodou i stavbami, není jednoduché. Zejména pokud má sloužit jak...

Milovaný dům za Prahou opustili. Postavili si lepší ve Slezsku

Dům je vzhledově téměř totožný s prvním, zděným domovem majitelů.

Aneta s Martinem neměli s bydlením problém. Žili se dvěma dětmi v pěkném zděném domě nedaleko Prahy, sousedé byli...



Starý dům dvojice umělců pracně zrekonstruovala vlastními silami

Původnímu viničnímu domku se Martinovi s Danielou podařilo vrátit jeho bývalou...

Historie bývalého viničního domku, během let rozšiřovaného a přistavovaného, sahá daleko. Levé křídlo je prý staré...

V panelákovém bytě se stal z betonu hlavní prvek rekonstrukce

Sto let starému sofa dělá společnost pevný stolek, který jako jediný kus...

Jakub na sídlišti v Krči vyrůstal. S výjimkou krátké doby, kdy bydlel v centru Prahy, tu strávil celý život. Nejdřív o...

Hedvika se zbavila staré ložnice. V nové za 130 tisíc se cítí jako v ráji

Nová ložnice vyšla Hedviku na 130 tisíc korun.

Hedvika se chtěla zbavit staré ložnice. Je vášnivá čtenářka a přála si místo, kde by pohodlně odpočívala a četla si....

Další z rubriky

Rodinný dům skrývá překvapení. Je chytře schované pod skalkou

Luxusní dům v anglické obci Benson v Jižním Oxfordshiru je na prodej za milion...

Luxusní dům v anglické obci Benson v Jižním Oxfordshiru je na prodej za milion liber, v přepočtu 28,7 milionu korun....

Ze starých autobusových garáží si postavili úžasný dům se zahradou

Kovové schodiště prakticky propojuje společenskou zónu domu s klidovou a...

V malebné vsi poblíž Boubínského pralesa, v nadmořské výšce kolem tisíce metrů, Martin s Klárou zrekonstruovali staré...

Dům předělávali 6 let. Mladá žena zvládla sama i rekonstrukci koupelny

Obývací pokoj tvoří jakési centrum celého domu, zde se rodina setkává...

V krbu hoří dřevo, třepotající se světélka a plamínky svíček vytvářejí kouzelnou atmosféru, domem vane vůně čerstvě...



Najdete na iDNES.cz