Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Architektka předělala investorovi jeho návrh domu. Spokojeni jsou oba

  1:00aktualizováno  1:00
Důmyslná dřevostavba vyniká vnitřní logikou tak přirozenou, že se do ní stavebníci zamilovali na první pohled. Původního návrhu investora se ve zlomovém momentu ujal architektonický ateliér Archcon a společně s dodavatelskou firmou všichni dotáhli realizaci k všestranné spokojenosti.

Ostré úhly domu dále zjemňuje měkká linie záhonů, které spolu s velkými uzemňujícími kameny tvoří příjemný rámec stavby ve stylu filozofie feng-šuej. | foto: Martin Zeman

Ne vždy je pro architekta snadné přivést převzatý projekt do zdárného konce. „Hlavním autorem návrhu je sám investor, my jsme spíše směrovali jeho představy tak, aby se spojily s dobrým architektonickým řešením,“ říká Irena Truhlářová z Archcon ateliéru. 

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Sám si nakreslil asi dvacet čtyři variant návrhů domu, které zhmotnil v modelech. Hodně o novém bydlení přemýšlel, inspiroval se v časopisech, dával si dohromady zadání, až se nemohl rozhodnout pro jediné správné řešení.

„Preferoval podlouhlou dispozici domu, vzhledem ke tvaru pozemku jsme ale nakonec zvolili jeden z jeho ranějších návrhů s půdorysem do L. Díky němu se soukromá část uzavírá pohledům sousedů. Vlastně jsme představy investora společnými diskusemi učesávali do optimálních forem.“

Dvě hmoty v pravém úhlu

Dispozice stavby vycházejí z tvaru a polohy pozemku: obytná část orientovaná k jihu se otevírá do zahrady a tvoří ji v podstatě jedna velká místnost s šikmým pohledovým stropem s dřevěnými trámy. Kuchyni od jídelny a obývacího pokoje vizuálně oddělují dřevěné sloupy, které nesou přiznanou střešní konstrukci.

Barevné ladění interiéru se propisuje i do vnější fasády. Bílá omítka podlouhlé

Barevné ladění interiéru se propisuje i do vnější fasády. Bílá omítka podlouhlé společenské části s pultovou střechou dobře koresponduje s laťovým modřínovým obložením části klidové, jež s obytným ramenem domu svírá pravý úhel.

Noční zóna objektu, oproti pulzujícímu srdci domu řešená o něco skromněji, obsahuje technické a hygienické zázemí, ložnici rodičů a tři dětské pokoje. Vzhledem k tomu, že děti tráví ve svém teritoriu mnohem více času než jejich rodiče, získaly jejich pokoje výhodu příjemného propojení s venkovní terasou.

Fotogalerie

Na terase přímo spojené s obytnou zónou domu si celá rodina může užívat společného posezení pod pergolou s výhledem na vzdálený pás Železných hor.

„Dospěli jsme k elegantnímu řešení terasy s modřínovým obložením, které časem nabere šedou patinu. Hliníkové rámy v barvě antracitu tvoří tmavší akcent fasády a uvnitř přecházejí do rámů dřevěných, takže nenarušují přírodní ráz interiéru,“ vysvětluje Irena Truhlářová detaily projektu.

„Také krbový komín jsme přemístili z terasy k západní stěně. Krb dnes tvoří ústřední dominantu obytné zóny, k níž se upínají všechny pohledy hned od vstupních dveří.“

Společná část domu. Hřejivý tón v jinak chladném šedobílém prostoru obstarává

Společná část domu. Hřejivý tón v jinak chladném šedobílém prostoru obstarává jídelní sestava z masivního dřeva, vnitřní rámy oken a dveří na terasu a především trámoví stropu.

Dům pro pospolitost

Ačkoli majitel domu dlouho tříbil své představy, vždy měl jasno v jedné otázce. Rodina chce postavit přízemní stavbu, kde budou všichni pospolu. Této filozofii je podřízena celá dispozice, včetně otevřeného propojení obytného prostoru s klidovou zónou. Z uzavřeného zádveří se tedy vstupuje přímo do centrální kuchyně, z níž se otevírá podélná chodba podél noční části domu.

Rodina dříve bydlela ve stejném městě ve starém třípatrovém domě, dostatečně velkém, ale nešikovně řešeném. Aby od sebe nebyli odděleni patry a nemuseli stále chodit do schodů, přáli si přízemní dům, domov pro velkou rodinu s vazbou na zahradu.

Dřevěné sloupy nesou přiznanou střešní konstrukci.

Dřevěné sloupy nesou přiznanou střešní konstrukci.

„Tady se jim všechna přání splnila,“ říká autorka návrhu. „Původní plány oddělovaly obytnou část od soukromé, ale protože je rodina velmi soudržná, navrhla jsem jejich propojení. Bylo cítit, že chtějí být pohromadě, proto se řešení zádveří posunulo tak, aby spolu obě části komunikovaly.“

Dřevo na prvním místě

Specialitou ARCHCON ateliéru jsou individuální koncepce pasivních a nízkoenergetických staveb z přírodního materiálu, dřeva. Ať jde o lepené panely ze tří či pěti vrstev masivu, moderní výrobky na bázi dřeva nebo přírodní tepelné izolace, vždy jde o materiály ekologické.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

„Také tuto nízkoenergetickou dřevostavbu jsme postavili jako dřevěnou sloupkovou konstrukci na betonové základové desce. V domě je umístěna kompaktní rekuperační jednotka, která zároveň větrá vnitřní prostor a ohřívá užitkovou vodu. Podlahové vytápění elektrickými fóliemi si výborně rozumí se zvolenou krytinou, marmoleem, navíc je lze případně časem napojit na fotovoltaické panely,“ popisuje architektka technické řešení objektu.

„Nemám obecně moc ráda projekty, do kterých vstupuji v rozpracované fázi. Raději řeším celý dům od začátku až do konce, svou vizi postupně rozvíjím a doplňuji. Proto mě mile překvapilo, jak dobře fungovala naše komunikace s investory. O projektu už předem dlouho přemýšleli, měli ujasněné představy, takže odpadly jinak běžné dlouhé diskuse a hledání. Vlastně jsme posloužili jako porodníci, kteří pomohli miminku na svět,“ konstatuje Irena Truhlářová.

Z přístupové strany dotváří dům kryté stání pro vozidlo s nosnými sloupy ve

Z přístupové strany dotváří dům kryté stání pro vozidlo s nosnými sloupy ve tvaru písmene W. Šikmé linie sloupů vnášejí do jednoduché pravoúhlé hmoty dynamiku a odlišují stavbu nezaměnitelným podpisem.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 168 m2
Konstrukce: betonové základové pasy, montovaná dřevostavba – technologie lehkého dřevěného skeletu s dřevovláknitou tepelnou izolací, difúzně otevřená konstrukce
Střecha: denní část s pohledovými trámy: trámy, sádrovláknité desky, parobrzdná fólie Isocell, dřevovláknitá izolace, difúzně otevřená fólie, provětrávaná mezera, OSB deska, asfaltový pás, hliníková falcovaná krytina Prefa
Noční část: sádrokartonové podhledy, instalační mezera, OSB deska, asfaltový pás, polystyren, fóliová hydroizolace, kačírek
Výplně otvorů: okna a dveře dřevohliníkové s izolačními trojskly, vnitřní dveře – dřevěné bezfalcové Sapeli
Vytápění: podlahové elektrické topné fólie a rohože, krb s krbovou vložkou, systém řízeného větrání s rekuperací a s napojením na ohřev TUV
Dodavatel: Dřevostavby Biskup

„Hlavní“ koupelna s bíle lakovaným nábytkem, velkoformátovým bílým obkladem a

„Hlavní“ koupelna s bíle lakovaným nábytkem, velkoformátovým bílým obkladem a tmavě šedou dlažbou dodržuje estetický a materiálový koncept celého interiéru.

Ložnice rodičů nemá přímý výstup na terasu (ten raději dopřáli dětem), ale jen

Ložnice rodičů nemá přímý výstup na terasu (ten raději dopřáli dětem), ale jen horizontální okno. Zato je vybavena vlastní koupelnou přístupnou posuvnými dveřmi.

Autor

Ing. Irena Truhlářová
Autorizovaná inženýrka, absolventka ČVUT Praha. Působí jako vedoucí sekce architektury v ateliéru Archcon. Ateliér nabízí architektonické a projektové služby v oboru pasivních a nízkoenergetických dřevostaveb, věnuje se i projektům ve veřejné sféře a technologicky složitým stavbám.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům.

 

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Dům stojí na pozemku o výměře sto padesát metrů čtverečních.
Vybojovali pozemek velký 150 metrů čtverečních. Bydlí se jim skvěle

Mladá indonéská rodina si na Jávě postavila dům, který je kompletně navržený v oblíbeném skandinávském stylu. Jeho...

Další z rubriky

Exteriér bunkru připraveného pro prohlídku případných zájemců
Trump s Kimem se trumfují, Američané se bojí a staví si bunkry

Zatímco v Česku jsou připomínkou přípravy na válku a také socialistické propagandy, na ostrově Guam se bunkry...

Cena veřejnosti v kategorii Návrhy dřevěných staveb: Rekreačně ubytovací areál...
Prohlédněte si nejlepší návrhy staveb ze dřeva od mladých tvůrců

Stavby ze dřeva jsou stále atraktivnější, a to nejen pro uživatele, ale i pro jejich autory. To ukázala i studentská...

Čelní stěna domu je osazena až po krokve průhledným sklem v robustním ocelovém...
Místo zahradní chatky vyrostl dřevěný dům. Koupelnu má ve skříni

Severně od nizozemského Utrechtu stojí dřevostavba velká 40 metrů čtverečních. Ve zdánlivě jednoduchém domku od studia...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.