Moderní dřevostavba pro rodinu, kde vkus a ekologie jdou ruku v ruce

  1:00aktualizováno  1:00
Kulturní i krajinný ráz alpské oblasti Bregenzerwald předurčil podobu klidného útočiště pro mladou rodinu nejen v exteriéru, ale i uvnitř domu. O návrh se postaralo rakouské studio Innauer Matt.

Dřevo patří ve Vorarlbersku k tradičním stavebním materiálům. Na rozdíl od mohutných trámů, z nichž se v této oblasti stavěla hospodářská stavení a salaše, zvolili architekti ze studia Innauer Matt subtilnější latě, z nichž „utkali“ plášť domu. | foto: Adolf Bereuter

Zatímco na většině míst zeměkoule jsou dřevostavby vyústěním snahy o znovunastolení relativní rovnováhy mezi kulturním světem a přírodou, v rakouském Vorarlbersku jde o naprosto přirozený fenomén, který žije v symbióze s místní krajinou nepřetržitě po celá staletí.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Tradiční způsob práce se dřevem v architektuře dodnes reprezentují stará hospodářská stavení i horské salašnické domky zvané Maisass. Vedle nich organicky prorůstá současná architektura kombinující dřevo s velkými prosklenými plochami a ocelovými konstrukcemi.

V dřevěném kabátě

Dvoupodlažní dům pro majitelku módního butiku Julii Behmannovou, šéfa grafického studia Björna Matta a jejich dvě malé dcerky vyrostl na svažitém pozemku sevřeném z jedné strany starou lípou a z druhé mohutným ořešákem. Díky daným dispozicím získal půdorys domu obdélníkový tvar a suterén byl částečně zapuštěný do svahu.

Dům poznáte už zdálky díky struktuře do kříže položených dřevěných latí, která je uplatněna na celé fasádě. „Neslouží jen jako praktická záležitost , tedy přirozená ochrana před nepřízní počasí,“ vysvětlují architekti ze studia Innauer Matt, „ale také jako pečlivě utkané šaty, které skrývají a odhalují zároveň.“

Dřevo vládne také v interiéru, na obložení stěn, vestavěném nábytku i podlahách. Převážně jde o smrk a jedli, které majitelé domu nechali vytěžit z nedalekého vlastního lesa.

Veřejné versus soukromé

Fotogalerie

Vzhledem ke svažitému terénu pozemku umístili architekti hlavní vstup do prvního podlaží, které je na úrovni ulice. Prostorná chodba přivádí návštěvníky ke schodišti, které ohraničuje z obou stran pás z rytmicky se střídajících fošen a volného prostoru.

Toto řešení opakuje geometrický řád fasády a zároveň díky pronikání přirozeného světla mezi fošnami vede další kroky návštěvníků do suterénu, do hlavní obytné části, nikoli do potemnělého prostoru, který je vyhrazený soukromému životu rodiny, jejich ložnicím, pracovnám a koupelnám.

Dům, který odhaluje i skrývá

Téměř celou přízemní část domu tvoří jedna velká obytná zóna, v níž Julia s Björnem a dětmi vaří, jí, hostí návštěvy, tráví společně volný čas a relaxují. Tento prostor je jen částečně rozdělený kamny na dřevo, které slouží k vytápění a ohřevu teplé vody.

Strategická jižní orientace této části domu čerpá z energie denního světla a zároveň z úžasného výhledu na pohoří Bregenzerwald a do údolí, který se otevírá za velkorysými prosklenými plochami. Bezprostřední spojení s krajinou si majitelé domu mohou užívat na krytých terasách, které jsou po obou stranách přízemí.

Protiváhu k světlým plochám ze smrkového dřeva vytvářejí monochromatické prvky:...

Protiváhu k světlým plochám ze smrkového dřeva vytvářejí monochromatické prvky: bílá výmalba, litinová krbová kamna, antracitová lesklá mozaika a pracovní deska z nerezavějící oceli.

Vzdušný čistý prostor vyvolává zdání absolutní otevřenosti. Navzdory tomu má však i svá tajemství, která mají zůstat očím běžných návštěvníků skryta za dřevěnou stěnou táhnoucí se po celé délce obytné části. Už samotná stěna s nikami a vestavěným nábytkem je využita jako úložný prostor pro věci, které rodina potřebuje ke každodennímu životu. Za ní je technická místnost, spíž a sklípek, jimž architekti vyhradili podzemní část suterénu.

Země zaslíbená architektuře

Vorarlbersko, nejzápadnější spolková země Rakouska, zejména oblast mezi městy Bregenz a Feldkirch, se dnes považuje za oblast současné špičkové evropské architektury. Architekti, kteří zde tvoří, dokázali propojit moderní stavební technologie, krajinu i energetickou úspornost v ideálním poměru. Mít ve svém pracovním CV praxi v některém ze zdejších studií je pro architekta tím nejlepším doporučením. Kvalitě architektury prospívá i blízkost Švýcarska a jeho známých tvůrců, zejména Petera Zumthora.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Neměl peníze a chtěl bydlet ve svém. Postavil si dokonalý malý domek

Stavba věrně kopíruje minimalistické potřeby a nároky majitele, kromě stálého...

Finský architekt Olli Enne ještě během studií navrhl skromný domek, který lze postavit i na velmi nešikovných parcelách...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Typový dům byl dobrou volbou. Stékající vodě z polí se šikovně vyhnul

Žádné herbicidy, žádné fólie schované pod zeminou, voda v biotopu je upravená...

Děti vylétly z hnízda, založily svoje rodiny a do života Hanky a Karla vstoupila nová etapa. A tak vznikl dům v Brdech....

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Další z rubriky

Ochrnutý Aleš s rodinou už bydlí v novém domě i díky čtenářům a firmám

Úprava okolí domu na Katku teprve čeká, zatím nejsou ani finance.

Konečně ve svém. Rodina Městeckých se na konci léta nastěhovala do vlastního domku. Příběh ochrnutého Aleše, který...

Zvenčí vila připomíná mořskou vlnu, uvnitř najdete pohodlnou klasiku

Jídelna je v „klasickém“ tvaru, pouze robustní deska jídelního stolu z...

Vila ve stylu filmových dekorací a kulis stojí nedaleko Pacifiku na okraji Los Angeles. Má dvě podlaží, ve kterých...

Mají dům jak z anglického venkova. A uvnitř minimum věcí i nábytku

Přizpůsobivý dům. Začátkem 90. let ho začal stavět Zoltánův otec, dokončili jej...

Nevelký přízemní dům upravila a zařídila máma dvou dětí postupně tím, co bylo jejímu srdci blízké, i podle potřeb...

Najdete na iDNES.cz