Postavili si dům v Dolním Rakousku. Mají rozumnější stavební předpisy

  1:00aktualizováno  1:00
Jaký dům vlastně člověk potřebuje? S dostatkem soukromí a prostoru pro rodinu, aby poskytoval pohodlí, útočiště a v létě příjemný stín. Pokud vše rozumně zvážíme, většina z nás nechce nic komplikovaného. Jenže udělat dobrý a jednoduchý dům vůbec není jednoduché.

Jednoduchou, ale ne nezajímavou architekturu dřevostavby tvoří dvě na sebe položené hmoty, navzájem pootočené o 90°. | foto: Dano Veselský

Okolí Bratislavy se pomalu začíná vracet k tomu, co bylo pro tuto oblast vždy typické, k jedinečnému slovensko-rakousko-maďarskému mixu kultur (i rodin). Mnoho Bratislavanů našlo příjemné bydlení ve vesnicích a městečkách těsně za slovenskými hranicemi, vlastně kousek od hlavního města.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Nové čtvrti rozproudily život i v pro Rakušany zapadlém koutě Dolního Rakouska. Podobné pozadí má za sebou i dům, který navrhl architekt Pavel Pokorný.

Koncepce

Při návrhu vycházel z podmínek parcely a okolí: pozemek s výměrou přibližně 700 m2 a s příznivou severojižní orientací (s ulicí na severu) byl mezi dvěma zastavěnými parcelami: na západní straně stál rodinný dům s garáží na hranici pozemku a na východní dům s okny a hlavními exteriérovými prostory orientovanými směrem k plánované novostavbě.

„Přilehlá zástavba, orientace ke světovým stranám a mírný severní sklon pozemku byly pro architektonický koncept určující,“ říká Pavel Pokorný. Řešením, které v této situaci nabídlo všechny atributy příjemného bydlení, byla stavba s přízemím a patrem navzájem „pootočenými“ o 90 stupňů.

Fotogalerie

Přízemí s denní zónou je rovnoběžné s ulicí a na hranici parcel se setkávají dvě garáže.

„V tomto směru je rakouský stavební zákon velmi rozumný, na rozdíl od slovenského dovoluje umístit vedle domu vedlejší budovu i na hranici pozemku, pokud nepřesáhne jistou výšku,“ oceňuje architekt, který v Rakousku studoval a navrhl zde několik domů.

Druhé, ložnicové podlaží tvoří přesahující hmota orientovaná kolmo na přízemí a konzolovitě vysunutá výrazněji směrem na jih.

Toto řešení mělo několik logických důvodů: „Orientovat noční část výlučně na jih, do zahrady, by bylo nepříznivé z hlediska tepelné pohody. Takto mají obě ložnice ranní východní slunce, což je podle mě nejpříjemnější,“ objasňuje architekt Pokorný. „Navíc přesahující patro přirozeně zastiňuje jižní terasu,“ dodává.

Dispozice

Mírné zahloubení terasy a hustá výsadba, která ji lemuje, zabezpečily příjemnou...

Mírné zahloubení terasy a hustá výsadba, která ji lemuje, zabezpečily příjemnou intimitu v celém obytném prostoru.

Stejně jako koncepce je i dispozice domu logická a nekomplikovaná. Suterén je koncipován jako pobytová zóna s velkým společenským prostorem na kulečník, sledování filmů a podobně. Patří sem i pokoj pro hosty a technická místnost s koupelnou a prádelnou.

„Díky anglickým dvorkům, kterými jsme nešetřili, je zde dostatek světla. Místnosti sice nemají kontakt s exteriérem, ale v letních vedrech zde bylo velmi příjemně,“ upozorňuje architekt Pokorný.

Podstatnou část přízemí zabírá otevřený denní prostor, na který navazuje terasa nacházející se za domem. Větší garáž, přístupná z domu i ze zahrady, slouží i jako sklad nářadí a prostor na drobné zahradní práce.

Patro je ověřenou klasikou s ložnicemi, šatnou a koupelnou. „Líbilo se mi, že se majitelé spokojili s poměrně malou ložnicí a více místa věnovali dětskému pokoji,“ říká Pavel Pokorný.

A pokračuje: „Když se dům projektoval, byli ještě bezdětní, proto jsme se shodli na univerzálním řešení, jedné velké místnosti o rozloze přibližně 28 m2, kterou lze v případě potřeby rozdělit nábytkem na dva pokoje. Dnes mají dvě malé děti, takže časem se určitě plánované dělení zrealizuje.“

Intimita

Z ulice se do domu vchází po jediném schůdku, a protože se pozemek směrem k ulici svažuje, terasa na opačné, jižní straně domu je mírně zahloubená.

„I v hustě zastavěné čtvrti se tak dosáhlo velmi příjemné intimity,“ upozorňuje architekt. „Majitelka zde nechala udělat zahradní úpravy se suchými zídkami a břeh kolem terasy je hustě obrostlý, takže je tu pěkný výhled na zeleň.“

Pohled z ulice. Na sousedy na západní straně navázali garáží na hranici pozemku...

Pohled z ulice. Na sousedy na západní straně navázali garáží na hranici pozemku (rakouský stavební zákon to umožňuje), což zároveň podpořilo linii uliční čáry. Díky správnému měřítku působí dům v rámci uliční zástavby velmi příjemně.

Pocit soukromí podpořil architekt i promyšleným umístěním okenních otvorů: v přízemí je směrem do ulice obrácené jen okno z kuchyně, hlavní zasklená stěna otevírá interiér do zahrady. K sousedům nejsou otočena žádná okna.

Okna ložnic v patře odclonila od východních sousedů střešní terasa, její vyšší atikové zdi nahradily zábradlí a zajistily potřebnou intimitu. Dětský pokoj, který potřebuje více slunce, má okna i na jih, ochranu před přehříváním zde zajišťují venkovní žaluzie.

Konstrukce

Suterén domu je z monolitického betonu, nadzemní podlaží tvoří dřevostavba z uzavřených sendvičových panelů izolovaných minerální vlnou. Zajímavostí je odvážné konzolové vysunutí patra o tři metry, které překrývá terasu na jižní straně domu a demonstruje konstrukční možnosti dřevostavby.

„Je úžasné, že dřevostavby zvládnou i takové věci,“ nadchne se architekt. „Rodina bydlí v domě již druhý rok a v tomto náročném detailu se neprojevily žádné poruchy,“ potvrzuje.

Technika

Přestože obvodové konstrukce dosahují parametrů pasivní stavby, technické vybavení domu jim zcela neodpovídá. „To mě trochu mrzí,“ říká architekt, pro kterého jsou pasivní stavby srdeční záležitostí.

„V domě je tepelné čerpadlo, solární kolektory, dokonce inteligentní řízení technologií. Je tu i řízené větrání, ale bez rekuperační jednotky. To je podle mě škoda. V létě se tak například nedosáhlo toho, co v pasivních domech běžně funguje, při úplném zavření bývá uvnitř i ve vedrech příjemně,“ říká architekt.

Respektuje však rozhodnutí investorů: „U malých dětí, které mají na terase pískoviště a bazén, je úplné uzavření domu asi jen fikce. Byl jsem tu na návštěvě v srpnu a díky proudění chladného vzduchu ze suterénu, jižnímu stínění a zavlažování v zahradě bylo v domě sice teplo, ale ne nepříjemně horko. A rekuperační jednotku si lze objednat dodatečně,“ uzavírá architekt Pokorný.

Názor architekta

Je to takový normální dům. Není to architektura pro salonní kritiky architektury, ale pro lidi, je to přátelské prostředí s dobrým měřítkem, což je velmi důležité, a dobře se tam bydlí. Majitel konstatoval, že je absolutně spokojený, protože má všechno, co chtěl. A to je pro mě při konečném bilancování nejdůležitější.

Pavel Pokorný, architekt

Osvědčená klasika. Téměř celé přízemí domu zabírá otevřený denní prostor s...

Osvědčená klasika. Téměř celé přízemí domu zabírá otevřený denní prostor s kuchyní, navazující jídelnou a obývákem. Pásové okno zprostředkovává kontakt s ulicí.

Technické informace

Dvoupodlažní objekt s podsklepením

Realizace: 2014

Autor: Pavel Pokorný, spolupráce: Mária Šmilňáková, Martin Bujna

Dodavatel dřevostavby: ForDom

Dodavatel spodní stavby: Tegmen Gmbh

Užitná plocha: 280 m2

Konstrukce obvodových stěn: suterén: monolitický železobeton, horní stavba: montovaná dřevostavba ze sendvičových panelů v pasivním standardu, izolovaných minerální vlnou

Tepelná izolace obvodových stěn: minerální izolace Isover ve třech vrstvách, v celkové tloušťce 480 mm, U = 0,1225 W/m2.K

Střechy: pochozí terasa u ložnic, technická střecha garáže a hlavní plochá střecha domu, konstrukce: dřevostyčníkové nosníky na celou výšku vyplněné minerální tepelnou izolací Isover

Okna: dřevohliníková s trojsklem a vnějšími žaluziemi, Makrowin

Vytápaní a ohřev vody: tepelné čerpadlo solanka/voda (Ochsner), solární kolektory

Řízené větrání: větrací jednotka s ohřevem vzduchu (Ochsner)

Inteligentní instalace: Gira

Měrná potřeba tepla na vytápění: 30 kWh/m2. a

Ing. arch. Pavel Pokorný

„V roce 2008 jsme se v ateliéru rozhodli, že své projekty chceme realizovat výhradně v nízkonergetickém a pasivním standardu. V portfoliu máme za 20 let kdeco, od interiérů po průmyslové fabriky; od výstavních expozic po kancelářské budovy. V posledním období se specializujeme na rodinné domy a dřevostavby.“

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Home.

Autor:

Nejčtenější

Totální proměna koupelny velké 4 metry čtvereční. Vana musela pryč

Danielova koupelna v bytě po babičce je jako vystřižená z katalogu z 80. let....

Ragbista Daniel zdědil byt po babičce i s koupelnou z 80. let, která vkusu mladého muže nevyhovuje. Natož potřebám...

Postavila si starý dům. Co si myslí ostatní, není důležité

Sousední zástavba už se rozšiřovat nebude kvůli ochrannému pásmu plynového...

Za dveřmi tohoto domu za Prahou se skrývá svět, který už v současných domech najdeme málokdy. Otevřené prostory...

Chata v hlubokém lese dělá majitelce radost a ještě si na sebe vydělá

Velké prosklené plochy střídají plné panely jen tam, kde si je nezbytně...

Atraktivní moderní chata leží tři hodiny jízdy severovýchodně od Toronta. Majitelkou je spisovatelka a mediální...

Rodina v řadovce 4+kk. Vysněný domov zařídili architekti na jedničku

Kuchyňská sestava je propojena s obytnou místností knihovnou/policovým systémem...

Rodina s dvěma dětmi si koupila nový řadový dům v Praze. Dvoupodlažní nemovitost s dispozicí 4+kk o obytné ploše 122...

Malý byt po rekonstrukci: vtipné detaily a světlá podlaha ho zvětšily

Moderní polyuretanová stěrka prostor skvěle prosvětlila.

Byty, do nichž předchozí majitelé takřka nic neinvestovali, působí depresivně. Nicnedělání má i své výhody,...

Další z rubriky

Zvenčí vila připomíná mořskou vlnu, uvnitř najdete pohodlnou klasiku

Jídelna je v „klasickém“ tvaru, pouze robustní deska jídelního stolu z...

Vila ve stylu filmových dekorací a kulis stojí nedaleko Pacifiku na okraji Los Angeles. Má dvě podlaží, ve kterých...

Ve svých návrzích si vystačí s bílou a dřevem. Protože méně je více

Vila Na Vyhlídce: architekti zvolili v celém domě kombinaci dřeva a bílé barvy,...

Jaké barvy a struktury jsou vhodné v interiéru? Architekti Pavel Salák a Daniel Pružina z ateliéru Versatile zastávají...

Ochrnutý Aleš s rodinou už bydlí v novém domě i díky čtenářům a firmám

Úprava okolí domu na Katku teprve čeká, zatím nejsou ani finance.

Konečně ve svém. Rodina Městeckých se na konci léta nastěhovala do vlastního domku. Příběh ochrnutého Aleše, který...

Najdete na iDNES.cz