Do důchodu si pořídili nový dům a interiér ve světlých barvách

  1:00aktualizováno  1:00
Ve finském městě Mikkeli se v rámci veletrhu bydlení prezentoval i moderní srub, který si postavil manželský pár ve středním věku. Plně totiž odpovídal tématu letošního ročníku, kterým byl vliv bydlení na pohodu obyvatel.

Teplý vlněný koberec je zde spíše kvůli optickému pocitu tepla, v domě je podlahové vytápění. | foto: Petri Isomursu

Veletrh bydlení se ve Finsku koná každoročně a je určen všem, kteří se zajímají o aktuální i budoucí trendy týkající se výstavby domů, ať již jde o architekturu, materiály, design, vybavení interiéru, ale i úpravy okolí domů.

Zvenčí působí dům velmi moderním dojmem.

Zvenčí působí dům velmi moderním dojmem.

Město Mikkeli najdete na břehu jezera Saimaa, přibližně dvě hodiny jízdy autem od Helsinek. Okolí jezera vyhledávají turisté již po staletí, tak nádherná přírodu tu je. I proto zde najdete spoustu chat, které Finové milují stejně jako Češi.

Mikkeli je známé také svou vojenskou historií a v posledních letech se stalo také důležitým administrativním a obchodním centrem oblasti. I proto si jej vybrali manželé Leea a Timo pro trvalé bydlení a nadcházející „stáří“.

Vliv bydlení na pohodu obyvatel

Oficiální téma letošního veletrhu znělo „Vliv bydlení na pohodu obyvatel“. Navazovalo na prezentaci realizované výstavby rezidenční oblasti zvané Kirkonvarkaus. Výstavba zde vznikla s cílem využít výhodnou polohu u jezera Saimaa v kombinaci s přírodními hodnotami, které místo nabízí, čímž se myslí především dostatek stromů a zeleně.

Fotogalerie

Současně jsou domy situovány tak, aby měli obyvatelé zajištěný výhled na jezero téměř z každého úhlu, a mohli si tak užívat příjemné prostředí pro bydlení a relaxaci.

Vegetace na břehu jezera je chráněná, aby poskytovala útočiště žábám, stromy slouží jako přistávací plocha „létajícím veverkám“.

V krásné lokalitě plné vzrostlých stromů s výhledem na jezero Saimma nalezli manželé Leea a Timo klid na zaslouženou relaxaci. Děti jim už vyrostly a odešly z domu, proto se nemuseli obávat zvolit světlý moderní interiér domu. Stavební společnost jim nabídla možnost individuální výstavby domu přímo na míru.

„Když jsme se s manželkou rozhodovali, kde vybudujeme naše ‚hnízdečko‘, oba nás napadlo jediné, lokalita poblíž jezera Saimaa,“ svěřuje se Timo a dodává: „Toto místo jsme velmi dobře znali, protože jsme zde několikrát navštívili naše dlouholeté přátele, kteří si zde pořídili víkendový domek.“

Manželé nešli zcela cestou individuálního projektu, dali přednost typovému domu Toive, který byl však upraven podle jejich představ. Exteriér domu má tak ryze moderní vzhled, přesto je kombinace přírodních tónů dřeva s antracitem velice působivá a tvoří příjemný celek s okolní přírodou.

Kuchyň volně navazuje na obývací pokoj.

Kuchyň volně navazuje na obývací pokoj.

„Pozorovat z terasy či z okna veverky přeskakující z jednoho stromu na druhý, to je ten nejlepší relax na světě,“ vypráví usměvavá Leea. „Vždy jsem si přála mít terasu a hlavně kuchyni v bílé barvě, působí to tak čistě.“

Její nadšení je pochopitelné. V bytě, kde bydleli dlouhá léta, totiž měla přesný opak: malý kuchyňský kout v tmavé barvě. „Jediná praktická věc na tom byla ta, že když jsme měli dvě malé děti, tak na tmavých dvířkách kuchyňské linky nebyly tolik vidět otisky dětských ručiček.“

„Plnění našeho záměru začalo setkáním s odborníky ze společnosti Kontio, na kterém jsme se dohodli na účelu a potenciálním vzhledu našeho domu,“ vysvětluje Timo, který si spolupráci s dodavatelem domu velmi pochvaluje.

Ložnice majitelů je stejně jako celý dům zařízena ve světlých přírodních...

Ložnice majitelů je stejně jako celý dům zařízena ve světlých přírodních barvách.

„Podle našich požadavků vznikl projekt domu na míru. Postupně jsme si vyjasnili všechny podstatné informace sloužící k hladkému průběhu stavby: kde je pozemek, jaké jsou naše nároky na velikost domu, místní regulativy a podobně. Detailně jsme se seznámili s jednotlivými kroky vývoje stavby tak, abychom měli jasnou představu týkající se času potřebného pro realizaci. Následně jsme obdrželi cenovou kalkulaci a pak už to celé vypuklo. S výsledkem jsme nadmíru spokojeni.“

„Na doladění interiéru jsme si pozvali bytového architekta,“ svěřuje se Timo s tím, že nechtěli nic ponechat náhodě. „Když už jsme se vydali cestou vybudovat si dům snů, tak se vším všudy. Navíc nejsme zkušení a nikdy bychom nezvládli sladit kombinaci dřeva, kamene a lesklých materiálů s takovým citem.“

Ve finském domě nemůže chybět sauna.

Ve finském domě nemůže chybět sauna...

Technické informace

Architektonický návrh domu: individuální návrh Toive Kontio Loghouses

Užitná plocha: přízemí 116,5+36 = 152,5 m2 (LH205), patro 94,5+30,5=125 m2 (LH205)

Konstrukce: betonová základová deska, obvodové a vnitřní stěny roubená konstrukce z lepených hranolů šířka 205×220 mm, příčky v přízemí i v patře lehké dřevěná konstrukce s dřevěným obkladem nebo zděné příčky

Skladba střechy: tříplášťová střecha s 300 mm izolace, rohové spoje na rybinu – krycí panely

Výplně otvorů: finská euro okna ze severské borovice značky Kontio, s izolačními trojskly, vnitřní dřevěné dveře

Sauna: finská sauna Kontio Loghouses

Vytápění: podlahové

Dodavatel srubového domu: Kontio Loghouses

Autoři:

Nejčtenější

Na samotě u Prievidze si mladá žena vybudovala bydlení jako v ráji

Na dotažení některých detailů se majitelka radila s architektkou, která navrhla...

Když jste od malička ve spojení s přírodou, dlouho ve městě nevydržíte a utečete na hory. To byl i případ sympatické a...

Jak se žije na Albertově. Čtvrť pod Vyšehradem je světovým unikátem

Natalie navrhuje šperky. Inspiraci čerpá z procházek v přírodě, na historií...

Při návrhu šperků ze série Origami se Natalie Vicenová inspirovala stejnojmennými japonskými skládačkami z papíru,...

Kuchyně, jídelna a obývák s krbem za 450 tisíc. Majitelé jsou nadšení

Alena s Vladimírem se rozhodli pro modernizaci obývací kuchyně.

Alena bydlí se svým mužem Vladimírem v domku na okraji Prahy, který si postavili před dvaadvaceti lety. Kuchyně,...

Dům inspirovaný lidovou architekturou prošel i regulativy CHKO

Posuvné venkovní dřevěné žaluzie připomínají hospodářská stavení. Vhodně je...

Navrhnout dům pro chráněnou krajinnou oblast představuje většinou velký boj s místními regulativy. Na druhé straně však...

Na rekonstrukci statku se nadřela celá rodina, dnes si zde užívají

Na místě zpustlého dvora je dnes udržovaná skalka z žulových kamenů osázená...

Dvě stě let starý statek zrekonstruovala rodina v sedmdesátých letech a na chalupu jezdí už čtvrtá generace. Eva...

Další z rubriky

Vymyslel dům, který dodnes slouží studentům jako učebnice architektury

Pohled z ulice na dům s otočnými panely

Silver Lake je rezidenční a komerční čtvrť v centrální oblasti Los Angeles. Byla vystavěna v roce 1900 kolem vodní...

Dům na malém pozemku si majitelé sami navrhli. Využili každý centimetr

Zahloubení s lavičkou u vstupu do domu hmotově vyvažuje terasa s vystupujícím...

Malý dům s velkým srdcem. Tato slova přesně vystihují nevelký rodinný domek, který si majitelé sami navrhli i...

V řadovém domku použila rodina řadu praktických nápadů. Peněz nelitují

Kuchyňský a jídelní kout je součástí obývacího pokoje, který francouzská okna...

Rodinný dům vypadá zvenku stejně jako několik dalších v této ulici. Interiér si však Simona a Pavel díky spolupráci s...

Najdete na iDNES.cz