Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dobře promyšlený dům mají v podhůří Jeseníku. Bungalov jim zakázali

  1:00aktualizováno  1:00
Rodinný dům v podhůří Hrubého Jeseníku stojí na konci svažité zástavby obce usazené nad údolím řeky Opavy. Jako pasivní stavba nemá v severní fasádě koukací okna, ale zato má výhled na kopce i z garáže. A kdyby David s Kamilou vylezli za komín, dohlédnou až na Praděd.

Díky modelaci terénu do stupňů terasa převyšuje koruny jabloní v sadu, přes které by jinak byl výhled do údolí řeky Opavy zakrytý. | foto: Martin Zeman

Majitelé si pro pohodlné stárnutí chtěli postavit dům typu bungalov, tedy přízemní s plochou střechou. Jenže regulativy chráněné krajinné oblasti požadovaly jednoduchý, klasický tvar a sedlovou střechu.

Museli se proto rozhodnout. Buď změnit dům, nebo místo. Vyhrála parcela. Zbavit se takto nádherně disponovaného pozemku, který přímo lační po stavbě pasivního standardu, to by přece udělal jen blázen. Manželé se proto rozhodli pro dvoupodlažní pasivní dřevostavbu.

Možná si řeknete: kdo by chtěl v důchodu lézt po schodech do patra? Ale nepředbíhejte. Tento dům totiž nabízí mnohem více, než je možné zvenčí dovodit.

Fotogalerie

Jde o montovanou dřevostavbu, kdy se jednotlivé díly vyrábějí v továrně a kompletují se až na staveništi. Vyjma základové desky tak odpadají mokré procesy a stavba je díky tomu jednodušší a rychlejší.

„Základní parametry dal domu typový projekt Dragon 130 EVO. Hodně se nám líbila vnitřní dispozice, která umožňuje na stáří využívat jenom přízemí, kde je kuchyně oddělená od obýváku, jeden samostatný pokoj a koupelna se záchodem. Pěkné je i řešení úložných prostor formou vestavěných skříní, a to nejen v ložnicích, ale i v koupelně.

Pod střechou dokonce zbylo i dost místa na půdu, kam se dají uložit sezonní věci. V drobnostech pak bylo možno projekt individuálně upravit. „Například jsme chtěli výplně dveří se skrytými panty nebo u kamen výkon do vody místo do vzduchu, aby se dům při topení zevnitř nepřehříval. Ale využíváme je jenom sporadicky, tak na pět procent. Spíš je vnímáme jako záložní zdroj, kdyby třeba v zimě došlo k výpadku elektřiny,“ říká David.

„Konstrukce je difuzně otevřená, přičemž provedení jsme si mohli vybrat. Volili jsme tedy plášť domu z materiálu Fermacell s minerální izolací, který se jevil jako dobrý s ohledem na statiku, tepelnou jímavost i zvukovou neprůzvučnost. I co do komfortu bydlení a z hlediska energetické úspornosti díky řízenému větrání s rekuperací vzduchu se nám tato volba jevila jako nejvhodnější. Dům spadá do kategorie energetické náročnosti A - velmi úsporná. Mohli jsme tak získat státní dotaci čtyři sta tisíc z programu Zelená úsporám. Rychlost výstavby pak byla pro nás jedním z rozhodujících parametrů. Pominu-li tři týdny na základovku, byl dům postaven na klíč za jediný měsíc,“ dodává majitel.

Technické parametry:

  • Zastavěná plocha: 130 m²
  • Užitná plocha: 145 m² (bez garáže)
  • Spodní stavba: základová deska, částečné podsklepení
  • Konstrukční systém: prefabrikovaný panel s difuzně otevřenou konstrukcí
  • Tepelná izolace: minerální vata Isover
  • Fasáda: minerální obklad, částečně dřevěný obklad severským modřínem
  • Střešní krytina: betonová taška Benders Carisma
  • Okna: dřevěná euro, zasklení trojsklem, U = 0,8 W/m²K
  • Podlahy: přízemí keramická dlažba, patro vinyl Quickstep
  • Teplo: akumulační nádoba 600 l, elektrospirála 9 kW, krbová kamna s výměníkem, čtyři solární panely; v přízemí teplovodní podlahové vytápění, v patře otopná tělesa
  • Větrání: řízené s rekuperací tepla Atrea
  • Skladba stěny: Fermacell 10 a 15 mm, minerální izolace 40 mm parobrzda Fermacell Vapor 13 mm, rámová konstrukce s minerální izolací 120 mm, Fermacell 15 mm, minerální silikonová omítka TMF 180 mm
  • Celková tloušťka stěny: 377 mm
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,12 W/m²K
  • Projekt a realizace: RD Rýmařov, 2014,

Další zajímavé dřevostavby najdete v aktuálním čísle magazínu DŘEVO&stavby. Fotografie: Ing. BcA. Martin Zeman, www.datelier.cz.

Autor:



Nejčtenější

Padesát let bydlí v jednom domě. Čtvrtá rekonstrukce stála 10 milionů

Dům prošel postupně několika rekonstrukcemi. Za poslední čtvrtou proměnou stojí...

Miloš Drapač se v malém dělnickém domku na Náchodsku narodil a dosud v něm žije. Dům prošel postupně třemi...

Z bývalého zámku Schwarzenbergů budou byty. Památkáři se dohodli

Vizualizace: dvůr získá uvnitř parkovou úpravu, vrátí se do něj i kašna s vodou.

V Praze je spousta vhodných pozemků pro bytovou výstavbu, a to nikoli jen zelených ploch či parkovišť. Ty některé...



Z uličního „trpaslíka“ vznikl moderní dům, který oživila žlutá barva

Okno ve štítové stěně sousedního objektu muselo být zachováno, proto nebylo...

Dům se špatnou dispozicí i špatným stavem konstrukcí a nedostatkem obytného prostoru či dvojgaráž na zahradě, kam se...

Lubor s Helenou si navrhli bungalov, sedlovou střechu nařídili úředníci

Obě křídla domu se zřetelně odlišují různými materiály a barvou fasády,...

Lubor s Helenou se po prozkoumání cen bytů a starších domů v Praze a okolí rozhodli, že bude nejlepší postavit si...

Oceněná kuchyň, z níž sálá pohoda francouzského venkova

Bílá barva vyšla majitelům jako jednoznačně nejlepší řešení, je nadčasová.

V interiéru nového rodinného domu kousek od Nitry se mladému páru podařilo vytvořit velmi příjemnou atmosféru. Z jejich...

Další z rubriky

Šest nových roubenek, kterými si majitelé splnili sen o životě v horách

V Orlických horách, na Šumavě, v Českém ráji i v Beskydech stojí nové roubené...

V Orlických horách, na Šumavě i v Beskydech stojí nové roubené chalupy. Jejich majitelé milují přírodu, rádi sportují a...

Proměna bytu po odchodu synů: majitelku inspiroval klid islandské sopky

Atypický jídelní stůl (160×200 cm) je vyrobený z lamina podle autorského návrhu...

Vztah k tomuto bytu se zrodil už ve chvílích první prohlídky, kdy rodina zvažovala jeho koupi. A to přesto, že byt...

Toužili po domku ve větvích. Teď mají unikát, který se všemu vymyká

Organické tvary okolní přírody trumfla čistá geometrie.

Snili o bydlení na stromě, kde by v zelené koruně poslouchali šumění listů. Oslovili architekty z kanceláře Malan...



Najdete na iDNES.cz