Když dřevostavba konkuruje funkcionalistické vile, potřebuje tři patra

  1:00aktualizováno  1:00
Navrhnout nový dům, který má sousedit s krásnou funkcionalistickou vilou z 30. let tak, aby jej vila zcela nezastínila, to je velká výzva. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Terasa byla navržena jako slunolam. Majitelé ji v průběhu realizace nechali zasklít kaleným čirým sklem, takže nezastiňuje interiér. | foto: Petr Hrubeš

Této výzvy se úspěšně zhostil architekt Miloslav Stryk. S návrhem domu ve tvaru kostky byli majitelé velmi spokojení, ale architektovi nedalo spát, že dům vedle sousední vily jako by zanikal, proto návrh rozšířil o třetí podlaží, díky němuž dům dostal žádoucí vzhled, který dobře souzní se zmíněnou vilou.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

V patře je na třinácti metrech čtverečních pracovna se střešní terasou, z níž se nabízí nádherný výhled na Beskydy a horu Červený kámen. Dům byl navržený jako nízkoenergetická dřevostavba vytápěná tepelným čerpadlem a rekuperační jednotkou.

Vzhled domu oživuje přírodní obložení smrkovým masivem, které při posezení na terase krásně voní. Pro energetickou úspornost architekt zvolil plastová okna s dobrým tepelným odporem.

Prostor, světlo, pohodlí

Majitelé si přáli světlý otevřený interiér plný slunce. Všechna tři podlaží tedy propojuje galerie, která je ozdobou celého domu. Ve chvíli, kdy se zdržují majitelé dole v jídelně, jsou vlastně v celém domě.

První, co při vstupu do domu zaujme, je otevřené schodiště z dubového masivu. Představuje výjimečnou záležitost, protože bylo celé vyrobené ručně starou technologií. „Schodiště představuje standard naší firmy,“ vysvětluje Daniel Stryk ze společnosti Stavitelství Daniel Stryk, která celý projekt realizovala.

Fotogalerie

Z masivního dřeva je také dubová třívrstvá podlaha, která se nabízela jako nejlepší alternativa k podlahovému vytápění.

Když byl dům postavený, obrátili se majitelé na interiérovou designérku Janu Kellermannovou, aby jim navrhla zařízení přízemí domu. Tři dominantní prvky, schodiště, podlahovou krytinu a kuchyň, již vybrala projekční kancelář. Úkolem designérky bylo navrhnout svítidla, nábytek do obývacího pokoje, jídelny, předsíně a závěrečné dekorování interiéru.

Původní návrh kuchyně s jídelním stolem umístěným vedle vchodu, který navazoval na kuchyňskou linku, designérka pozměnila. Přesunula ji do samotného středu přízemí, nad nímž stoupá galerie. Tak centralizovala všechno dění do místa, kde majitelé tráví společné chvíle s rodinou nebo přáteli.

K osvětlení galerie vzhledem k výšce stropu zvolila lankový systém, který si majitelé mohou nastavit podle momentální potřeby. Nábytek do obývací části původně navrhovala v bílém provedení, ale po konzultaci s klienty, kteří měli obavu, že interiér bude působit příliš sterilně, použila dýhu s dekorem dřeva.

Jídelní stůl stejně jako konferenční stolky je vyrobený na míru v kombinaci...

Jídelní stůl stejně jako konferenční stolky je vyrobený na míru v kombinaci kovové podnože a masivních dubových prken s drásaným povrchem a atypickým tvarem. Závěsné svítidlo je jako ostatní svítidla v domě od firmy Halla.

Stejnou betonovou stěrku, jaká je v kuchyni, aplikovala i na stěnu za nábytkovou sestavou. „Materiál a doplňky jsem vybírala tak, aby podtrhly záměr návrhu tohoto interiéru, tedy že žijeme v moderním domě s moderními vymoženostmi, ale stále nás to táhne k přírodě, která nám doma hezky voní,“ říká designérka.

Již navržené schodiště designérka po konzultaci s klienty a výrobcem upravila a...

Již navržené schodiště designérka po konzultaci s klienty a výrobcem upravila a místo původně plánovaných dubových příčlí, které působily příliš těžkopádně, navrhla skleněné výplně.

U většiny novostaveb tak Jana Kellermannová nejprve kontaktuje architekta dané stavby, aby zjistila, jaký byl jeho záměr, co se týče propojení exteriéru s interiérem. Nastuduje si doporučené vybavení, jako je podlahová krytina, vytápění, typ oken, podhledů a podobně.

Následně s klienty volí jednotlivé materiály, dispozici, funkčnost vybavení s ohledem na konkrétní situaci rodiny, věk dětí, způsob práce, jak tráví rodina volný čas a v neposlední řadě finanční možnosti.

„S výsledkem jsme moc spokojeni, majitelé domu byli naladěni na stejnou estetickou notu, takže spolupráce byla perfektní,“ hodnotí designérka konečný výsledek.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 150 m2
Konstrukční systém stavby: dřevostavba s dřevěnou rámovou konstrukcí z KVH a BSH hranolů. Celá dřevostavba je opláštěná zvnějšku i zevnitř dřevoštěpkovými deskami. Prostor mezi hranoly vyplňuje izolační vata, v tomto prostoru jsou vedeny instalace TZB a elektroinstalace. Z vnější strany je dům obalen zateplovacím systémem.
Plochá střecha: modifikovaný asfaltový pás pokrytý plovoucí betonovou dlažbou do terčů.
Výplně otvorů: plastová okna pro pasivní domy
Vytápění: tepelné čerpadlo, médium vodní podlahové topení

Autor stavby

Projekční kancelář - Stavitelství Daniel Stryk - založena v roce 2006, zabývá se problematikou nízkoenergetických a pasivních domů zděných, dřevostaveb, aplikuje nejnovější poznatky z oblasti stavebních a TZB technologií.

Je přímo spojená se stavební firmou, která realizuje asi 95 % všech projektů vypracovaných kanceláří

Kuchyňská sestava Pure (Kuchyně Sykora). Pracovní deska je z MDF imitující...

Kuchyňská sestava Pure (Kuchyně Sykora). Pracovní deska je z MDF imitující kámen. Stejnou betonovou stěrku, která je aplikovaná v obývací části, použila designérka i v části kuchyňské. Speciální digestoř je napojena na rekuperační jednotku, která zajišťuje odvod pachů při vaření.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:



Nejčtenější

Peklo se sousedem. Kůlnu přestavěl na továrnu s pětimetrovým komínem

1

Místo kůlny má soused na zahradě zděnou budovu, ve které podniká, vyrábí dřevěné suvenýry. Z komína se valí kouř a...

Dvoupodlažní dřevostavba se snadno vytápí i větrá, hluk zde nehrozí

Dům snů. Každý má vlastní představu o ideálním domě. Ten, o kterém snila...

Po letech náročné práce, za kterou se přestěhovali do města, začali pomalu plánovat návrat do tiché vesnice v nádherném...



Až se muž vrátí, ložnici nepozná. Manželka ji proměnila za 300 tisíc

Na novou ložnici si Tereza připravila 300 tisíc korun.

Ložnice Terezy a jejího manžela připomíná skladiště. Místnost je přeplněná starým nábytkem, nekvalitní manželskou...

Deset let stavěl dům z pohledového betonu. Inspiroval se v Japonsku

Výrazné vodorovné slunolamy podporují exotický vzhled domu a zároveň chrání...

Příběh tohoto domu je vyprávěním o cestě za snem, lásce k architektuře, ideálech a zejména o houževnatosti, se kterou...

Rodina si za městem postavila vilku. Zachránila stromy i peněženku

Manželé si dům postavili na okraji severoitalského městečka Fagnano Olona.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi si v sadu v severoitalském městečku Fagnano Olona postavila vilku, která všem...

Další z rubriky

Dům v bývalé chatové kolonii je promyšlený do posledního detailu

Přízemí ve skle, patro ve dřevě – to je základní výtvarný koncept fasád. Šikmo...

Návrhy Jiřího Zábrana se vyznačují jednoduchostí a svěžím myšlením na pomezí architektury a moderního sochařství. Ale...

Architekti, kteří preferují surové stavby. Milují beton i kov

Architektům se podařilo přesvědčit klienta, aby beton v interiéru přístavby...

Jako červená nit se projekty studia Monoform vinou surové studené materiály, beton a kov. Najdete je nejen v interiéru,...

Ve městech chybí zelené střechy a fasády. Přitom chrání před horkem

Města bez zeleně či zelených střech trápí v horkém létě mnohem vyšší teploty...

Nikdy nebylo tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř. Toto „pořekadlo“ by si měli uvědomit všichni, kteří rozhodují o...



Najdete na iDNES.cz