Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dům na šikmo aneb jak vyhovět regulačnímu plánu i úředníkům

  1:00aktualizováno  1:00
Dům je „trochu“ šikmý, takže jej nelze přehlédnout. Hlavní inspirací pro tvar domu byla podle architekta Michala Rouhy z ateliéru Povětroň doslovná interpretace územního regulativu, že hřeben musí být kolmý k ose komunikace.

Vizualizace: Fasádu domu i zahradního skladu nechali architekti obložit svislým dřevěným obkladem. | foto: Ateliér Povětroň

„Dům na šikmo“ stojí v lokalitě Červený kopec v Trutnově. „To, co jinak archetypálnímu tvaru domu dává jedinečný ráz, je šikmo běžící hřeben střechy přes obdélníkový půdorys,“ popisuje architekt Michal Rouha. Obecné nařízení, které práci architektů mnohdy omezuje, se tak v tomto případě stalo samotným konceptem a hlavním rysem domu.

Stavba stojí na rohovém pozemku, z jedné straně ohraničeném vozovkou a chodníky pro pěší z druhé a třetí strany. Návrh ateliéru Povětroň využívá lichoběžníkového pozemku tak, aby se optimálně využil z hlediska umístění a orientace domu i zahrady.

Stavba má atypický tvar, aby vyhověla územním regulativům.

Stavba má atypický tvar, aby vyhověla územním regulativům.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Ateliér Povětroň navrhl dům v energeticky pasivním standardu, aby byly nízké provozní náklady. Celá konstrukce domu je navíc ze dřeva, tedy ekologicky udržitelného a v tomto regionu tradičního materiálu.

Klasika pro dva

Dvoupodlažní rodinný dům je koncipován pro dva stálé obyvatele. Vnitřnímu prostoru dominuje převýšený obývací pokoj otevřený do podkroví. Mezi dalšími požadavky klienta bylo navrhnout dostatečné úložné prostory pro aktivní sportovní život a kryté parkovací stání spojené se zahradním skladem, obojí umístěné mimo dům.

Vizualizace: vnitřnímu prostoru dominuje převýšený obývací pokoj otevřený do...

Vizualiazce: vnitřnímu prostoru dominuje převýšený obývací pokoj otevřený do podkroví.

Fasádu domu i zahradního skladu nechali architekti obložit svislým dřevěným obkladem, který se tak stává jedním z hlavních výrazových prvků. Oplocení pozemku, které je důležitou součástí návrhu, bylo koncipováno v souladu s fasádou v jednotném stylu.

Úlohy postavit atypický dům se zhostila společnost Kasper CZ, která se zabývá specifickým konstrukčním řešením staveb, ať už přímo podle zadání investorů, nebo podle návrhů jejich projektantů či architektů.

Fotogalerie

„Naším cílem je maximální užitná hodnota a stejně tak nám záleží na estetice řešení a promyšlených detailech,“ říká David Kasper, výkonný ředitel společnosti.

Zajímavé je konstrukční řešení a samotné provedení stavby. Konstrukce je doslova postavena na dřevěných lepených rámech. Ty jsou přiznané v interiéru, a tvoří tak jeho charakteristický rys.

 A to je v podstatě vše. „Konstrukce je celkem jednoduchá, hlavním specifikem byl atypický tvar celého objektu,“ tvrdí Ing. Tomáš Urbanec, vedoucí technické přípravy společnosti Kasper CZ a autor konstrukce.

O projektu

Autoři: Ing. arch. Benedikt Markel , Ing. arch. Jana Fischerová, Ing. arch. Martin Chlanda, Ing. arch. Michal Rouha /ateliér Povětroň
Dřevěná konstrukce: Ing. Tomáš Urbanec / Kasper CZ s.r.o.

Rámové rohy jsou řešeny pomocí vložených plechů a samovrtných SFS kolíků. Mezi rámy jsou vkládány stěnové panely z hranolů KVH a opláštění OSB deskou. Śtíty jsou řešeny z důvodů tepelné techniky pomocí STEICO I-OSB nosníků, opláštěných OSB deskou.

Plocha pozemku: 685 m2
Zastavěná plocha: 100 m2
Realizace: 2014 (dokončení listopad 2014)

Autor:



Nejčtenější

Byt ve španělské Malaze byl pro rodinu dobrou trefou. Podívejte se

Terasa je velká 27 metrů čtverečních.

Rodina si pořídila ve španělské Andalusii nedaleko Malagy byt se společnou zahradou a dvěma bazény. Majitelé oslovili...

Mají dům se zvonem, udírnu na zahradě vyrobili z kotle lokomotivy

Spoustu věcí kolem domu jsem si dělal sám, třeba zábradlí u schodiště

Nenápadný dům nedaleko Prahy zapadá do terénu s takovou samozřejmostí, že máte pocit, jako kdyby tu byl odnepaměti....



Razantní proměna panelákového bytu, kde teď vládne dubová podlaha

Zvětšení průchodu a zásah do nosné konstrukce musel projít schválením statika.

Rekonstrukce panelákových bytů je věčné téma. I kvůli tomu, že jejich dispozice mnohdy neodpovídá současným potřebám...

Nejlepší rekonstrukce chalupy a staré stodoly trvala čtyři roky

Otevřený atypický krb ve stodole je usazený na kameni z nedaleké stráně.

Architektka Lenka Míková se u jihočeského stavení nesnažila při rekonstrukci zachovat původní prvky za každou cenu, ani...

Obraz zkázy je pryč. Varovný nápis v klášteru v Plasích však stále platí

Plaský klášter založil v malebné krajině, 25 kilometrů severně od Plzně, roku...

Klášter, zámek a památka v jednom, to je evropsky významný komplex bývalého kláštera v Plasích, který už celá staletí...

Další z rubriky

Z bývalé továrny na hračky vznikly působivé loftové byty plné betonu

Díky masivním betonovým sloupům a konstrukci byla budova za 2. světové války...

Architektura reaguje na změny v průmyslu. Ve velkoměstech se impozantní budovy skladů a továren mění v posledních...

Vila ze železobetonu má i nábytek z betonu, ale také bazén na střeše

Železobetonová střešní deska na bocích plynule přechází ve fasádu. Ložnice jsou...

Dům na Costa Esmeralda, pár kilometrů od argentinského města Piramar, na první pohled vypadá, jako by sem spadl z nebe....

Přáli si srubový dům. Dlouho museli hledat parcelu, kde by nevadil

Podoba srubového domu odpovídá katalogu, přistavit nechali majitelé jen garáž.

Rodinný dům s moderním interiérem, kde se klade důraz zejména na přírodní materiály a citlivé namíchání několika stylů,...

Najdete na iDNES.cz