Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Špičková proměna. Rodina z Prahy se vrhla na dům ze 70. let

  1:00aktualizováno  1:00
Původní dvougenerační dispozice domu v Praze se dvěma jednotkami 2+1 přestala majitelům vyhovovat. Začali přemýšlet, kam by mohl dům růst. Oslovený architekt Lukáš Lipert rychle rozhodl, že nejsnadnější cesta bude směrem nahoru, tedy přidat domu ještě jedno patro navíc.

Původní dvougenerační dispozice domu v Praze se dvěma jednotkami 2+1 přestala majitelům vyhovovat. | foto: Martin Zeman

Dům postavený svépomocí v letech 1977 - 1979 ze škvárobetonových panelů se stal, stejně jako jeho sourozenci, terčem mnoha odborných diskuzí. Vysoká koncentrace radonu ve škvárobetonu ostatně vedla až k vytvoření prvních vyhlášek a zákonů orientovaných na tuto problematiku.

V 90. letech tak byl dům opatřen řízeným větráním s rekuperací tepla, která problém vyřešila. Po roce 2010 se majitelé rozhodli v revitalizaci domu pokračovat a podařilo se jim téměř pětkrát snížit spotřebu tepla na vytápění, čímž se dům velmi přiblížil pasivnímu standardu.

Fotogalerie

Materiál stávajících stěn však ze statického hlediska neumožňoval další přitížení. Proto se architekt rozhodl pro dřevostavbu a výsledkem jeho návrhu byla nástavba technologií Two by Four, celková revitalizace obvodového pláště a nová střecha. Realizace se chopila společnost 3AE, která projekt po diskuzi s investorem předělala na technologii masivních dřevěných panelů Novatop.

Důvodem byla především kratší doba realizace a možnost dům po celou dobu rekonstrukce obývat. Vlastní montáž dřevěných panelů a kompletního krovu pomocí jeřábu byla hotová za tři dny a doba, kdy mohlo do odhalené konstrukce zatéct, tak byla minimální.

Může se hodit

Easy Houses

Easy Houses - nízkoenergetický domov s malými počátečními investicemi.

Více na Reality.iDNES.cz.

Velkou proměnou prošlo poslední podlaží, kde se spojily dva pokoje a částečně se k nim připojila i kuchyně. Z tohoto velkého obytného prostoru vede schodiště do vlastní dřevěné nástavby s plochou 57,1 metrů čtverečních. Na severozápad je zde umístěná ložnice s koupelnou, na jih do zahrady dětské pokoje a další samostatná koupelna.

Našel se také prostor pro malou pracovnu situovanou na výstupu schodiště, ve které pracovní plocha pracovního stolu tvoří zároveň parapet rohového okna. Celková užitná plocha nové bytové jednotky 5+kk je 113,10 metrů čtverečních.

V místě původního balkonu, o který se rozšířil prostor obývacího pokoje, bylo osazeno francouzské okno, došlo i k nahrazení luxferové stěny v prostoru schodiště a dům byl zateplen a opatřen novou fasádou. Jižní strana nástavby je chráněna proti slunci a přehřívání vnějšími posuvnými stínícími žaluziemi.

V místě původního balkonu, o který se rozšířil prostor obývacího pokoje, bylo...

Nástavba podkroví navazuje na tvarově jednoduchý objem stávajícího domu a je zastřešena pultovou střechou spádovanou od jihu k severu. Fasádní obklad nástavby, stejně jako plášť střechy, je proveden z titanzinku.

Difuzně otevřená obvodová konstrukce je vybudována z dřevěných velkoformátových panelů zateplených z vnější strany. Výměna oken po patrech, rozvody vody, nové topení a přípravy na samotné zateplení probíhaly už od roku 2010, v březnu 2011 začaly přípravné práce na dřevěné nástavbě. Práce na nástavbě byly hotové v červnu, do září probíhaly ještě úpravy v interiéru.

Díky kompletní revitalizaci objektu se měrná spotřeba tepla na vytápění snížila téměř pětkrát, a to z více než 120 kWh/m2 na neuvěřitelných 24,2 kWh/m2, čímž se dům velmi přiblížil pasivnímu standardu. Zdařilost architektonického návrhu i samotné realizace byla oceněna i odbornou porotou v soutěži Dřevěná stavba roku 2013, kde dům získal ocenění za nejlepší realizaci.

Proč technologie dřevěných masivních panelů:

  • nízká hmotnost konstrukce, která nepřitíží stávající stavbu
  • precizní a přesná příprava panelů, a tím pádem velmi rychlá montáž na staveništi (tři dny)
  • při realizaci umožňuje zachovat obyvatelnost stávající stavby
  • možnost přiznat pohledové dřevo v interiéru

Další zajímavé dřevostavby najdete v aktuálním říjnovém čísle magazínu Dřevo&Stavby.

Fotografie: Ing. BcA. Martin Zeman, www.datelier.cz

Autor:



Nejčtenější

Pětičlenná rodina si postavila za Prahou skvělý dům za 2 miliony korun

Rodině se v domě bydlí skvěle, je pro ně ideálně velký.

Manželé s třemi dětmi si koupili na východ od Prahy pozemek o rozloze 1 000 metrů čtverečních a postavili na něm...

Vesnici chytá amok. Od pohledu jiný dům postavila rodina za dva měsíce

Od prvního pohledu nezvyklá. Taková je nová vila ve švýcarské vísce Rossa, kde...

Nová vila ve švýcarské vísce Rossa, kde žije 150 starousedlíků, má výraznou pruhovanou fasádu, s kterou se vesnice jen...



Jana se zbavila staré ložnice. Nová ve stylu art deco vyšla na 80 tisíc

Majitelka dodala do proměny novou postel, kterou si již dříve pořídila.

V tomto dílu pořadu o bydlení uvidíte přeměnu ložnice ve stylu art deco a rytmu charlestonu. Návrhář Petr Šlejmar...

Byt 2+kk září i díky architektce barvami. Veselé bydlení pro mladý pár

Partneři si přáli světlý interiér. Architektka zvolila pastelovou modrou, která...

Na víkend se většinou mizí z města do přírody. Kateřina s partnerem Petrem to mají naopak. Dvakrát v měsíci vyrážejí...

Několik let opravovali dům z 15. století, dnes je v něm i galerie

Odpočinkový kout obývacího pokoje pod křížovou klenbou je zařízen dvěma...

Na pohled nenápadný rohový domek v samotném srdci Tábora překvapí, jak je uvnitř prostorný a jak neobyčejně příjemné a...



Další z rubriky

Martin s Lucií si navrhli srub na míru. Perfektně vyhovuje celé rodině

Srub si Martin s Lucií navrhli na míru tak, aby poskytoval prostor a komfort...

Když si Martin v roce 2004 vyhlédl louku, na níž by postavil dům, nebyla to stavební parcela. Musel čekat zhruba pět...

Několik let opravovali dům z 15. století, dnes je v něm i galerie

Odpočinkový kout obývacího pokoje pod křížovou klenbou je zařízen dvěma...

Na pohled nenápadný rohový domek v samotném srdci Tábora překvapí, jak je uvnitř prostorný a jak neobyčejně příjemné a...

Dvoupodlažní mezonet si navrhla sama majitelka. Nebála se černé

V podkrovní části bytu má své místo pohodlná sedací souprava španělské značky...

Možná díky netradiční partnerské spolupráci vzniklo nové originální bydlení Markéty a Larse. Ona k věci přistupovala s...



Najdete na iDNES.cz