Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Odešli ze Žižkova. Za Prahou si postavili dům velký 96 metrů čtverečních

  1:00aktualizováno  1:00
Manželé s dvěma dětmi bydleli dlouhé roky na Žižkově a hledali nezastíněný, jižně orientovaný pozemek s vlakovým spojením do Prahy. Nakonec jej objevili v Rostoklatech. S architektem Josefem Smolou naplánovali nový domov, který má 96 metrů čtverečních.

Manželé se rozhodli pro pasivní nepodsklepenou stavbu z vápenopískových cihel (VPC). | foto: Centrum pasivního domu

„Oslovili jsme architekta Josefa Smolu, který v roce 2012, kdy jsme s projektem začali, měl s návrhem a realizací pasivních domů bohaté zkušenosti,“ říká Tomáš.

Plánování domu museli majitelé od začátku podřídit pravidlům územního rozhodnutí. Sedlová střecha byla podmínkou. Nikomu ale nevadí. U podkrovních pokojů jsou zkosené stěny od 2,2 metru a dětem tak vznikl soukromý prostor v podobě galerie.

Fotogalerie

Manželé se rozhodli pro pasivní nepodsklepenou stavbu z vápenopískových cihel (VPC). „Líbilo se nám oddělení statické nosné části z velmi pevných cihel s velkou akumulací tepla a tepelné izolace,“ vysvětluje majitel.

Dům s garáží a krytým stáním má dispozici 3+1 s možností jednoduše rozdělit dětský pokoj na dva. Zastavěná plocha je 122 metrů čtverečních a užitná plocha 96,4 metrů čtverečních. Stavělo se na klíč přibližně jeden rok. Cena včetně garáže a DPH byla 5,6 milionu korun.

„V domě bydlíme víc než jeden rok. Velmi nám vyhovuje spotřeba při vytápění a akumulace tepla do VPC, i když jsme v zimě byli na týden pryč a nechali topení vypnuté, při příjezdu jsme nemuseli jako první věc řešit topení,“ libuje si Tomáš.

Dům má pouze přípojku elektrické energie. V domě je podlahové topení. Většinu času však rodina používá krbová kamna. „Za rok 2016 byla spotřeba 3,4 MW, tedy asi 13 tisíc korun. K tomu jsme spotřebovali jeden kubík dřeva pro krbová kamna, ten nás vyšel na tisíc korun,“ říká majitel.

Plánování domu museli majitelé od začátku podřídit pravidlům územního...

Plánování domu museli majitelé od začátku podřídit pravidlům územního rozhodnutí. Sedlová střecha byla podmínkou.

Většina nového nábytku je vyrobena na míru. Manželům se líbí moderní styl a světlé barvy. Podlahy jsou lepené vinylové, které jsou do pasivního domu vhodnější. Do budoucna plánují rozdělení dětského pokoje na dva a také dokončení zahrady.

S bydlením je čtyřčlenná rodina spokojena. Kdyby měli stavět další dům, postavili by si stejný. Jediné, co by dnes udělali jinak, je garáž pro jedno auto, kterou by trochu rozšířili a stání pro druhé auto by řešili mimo dům. „Snažili jsme se mít dům technicky co nejjednodušší, a to se nám podařilo. Vše funguje, jak má,“ uzavírá Tomáš.

Autor:



Nejčtenější

Sezení v jídelním koutě je zčásti na parapetu rohového okna.
Agáta Prachařová bydlí v „bunkru“, v němž jsou květináče s levandulí

Agáta a Jakub Prachařovi si každým rokem opakovali, že ty příští Vánoce budou bydlet ve svém domě. Stavba se však...

Přes atrium vstupuje do interiéru spousta denního světla i slunce.
Jak to dopadne, když stavební úřad dva roky odmítal plochou střechu

Všechno mohlo dopadnout špatně. Dva roky stavební úřad odmítal povolit plochou střechu, a tak mezitím na vedlejší...



Dům je krásně zasazený na rohovém pozemku v novozélandském Puhoi.
Bez dveří a stresu. Boj s rakovinou nasměroval rodinu do zelené oázy

Novozélandský architekt David Maurice hledal pro svou rodinu klidné místo. Toužil po obyčejné každodenní radosti. S...

Cihelná zeď natřená na bílo či zrepasované parkety odkazují na stáří domu....
Z barevného výbuchu vznikl byt plný světla a vtipných nápadů

Byt v domě ze 60. let minulého století potřeboval začít „dýchat“. Měl sice nadstandardní velikost 5+1, ale právě...

Hvězda filmu Kristián Oldřich Nový vlastnil víc než čtvrt století chalupu na...
Chalupáři stříbrného plátna. Podívejte se, kde to opravdu milovali

Byly jejich útočištěm, kam si odjížděli odpočinout od hektičnosti hereckého světa. Místo, které opravdu milovali, byť...

Další z rubriky

Protější Smíchoff vyroste v proluce
Green Point a Smíchoff. U Anděla vyrostou další dvě kancelářské budovy

Nedaleko křižovatky Anděl na Praze 5 vyrostou dvě kancelářské budovy. Green Point bude stát na oválné parcele uprostřed...

Malá dřevěná okna statku na Kokořínsku byla při rekonstrukci nově vyrobena...
Velké okno neznamená vždy nejlepší řešení. Vkus by neměl chybět

Okna odedávna charakterizovala nejen vzhled domu, ale také přímo jednotlivé stavební slohy. Vývoj tvarů, velikostí a...

Teplý vlněný koberec je zde spíše kvůli optickému pocitu tepla, v domě je...
Do důchodu si pořídili nový dům a interiér ve světlých barvách

Ve finském městě Mikkeli se v rámci veletrhu bydlení prezentoval i moderní srub, který si postavil manželský pár ve...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.